Besparen met nieuwste technieken

De techniek gaat in grote stappen vooruit. Nieuwe ontwikkelingen hebben ook invloed op cv-installaties, thermostaten en zonnepanelen. Deze innovaties kunnen bijdragen aan een energiezuinig huishouden.

Slimme thermostaat

De slimme thermostaat, ook wel SMART-thermostaat genoemd, biedt uitkomst om bewuster om te gaan met je energieverbruik en helpt je om het energieverbruik te reduceren. Een SMART-thermostaat kent een aantal handige opties die een klassieke thermostaat niet heeft. De opties die de meeste slimme thermostaten hebben zijn:

  1. Klokfunctie

Dit is in principe geen nieuwe functie, maar wel nog steeds handig en belangrijk om te vermelden. Met de klokfunctie stel je zelf de tijdstippen in wanneer de verwarming aan, dan wel uit moet. Daarbij ga je gewoon uit van de standaardverloop van een week.

  1. Lichtsensor

De lichtsensor op de slimme thermostaat detecteert of er lampen aanstaan op het moment dat het buiten donker is. Is de verlichting uit en is het buiten donker? Dan denkt de slimme thermostaat dat er niemand thuis is en stelt automatisch de verwarming af.

  1. Bewegingssensor

Met een bewegingssensor kijkt de SMART-thermostaat naar de aanwezigheid van personen in huis. Heeft de bewegingsdetector voor een lange periode geen beweging waargenomen? Dan schakelt de thermostaat de verwarming naar beneden.

  1. Remote control

Met een app op je tablet of smartphone is de slimme thermostaat op afstand hoger of lager te zetten. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld op een koude winterdag na een dag hard werken onderweg naar huis bent. Je zet dan de verwarming een kwartier voor aankomst aan en kom je binnen in een heerlijk verwarmd huis.

  1. Energieverbruik monitoren

Nog niet bij alle, maar bij de meeste moderne SMART-thermostaten is het energieverbruik te monitoren. Met een SMART-thermostaat word je bewust van het energieverbruik en bespaar je tot wel 11% aan gasverbruik op jaarbasis (Universiteit van Tilburg, 2015).

slimme thermostaat thegadgetflow.com duurzaamheidskompas

Extra besparen met een HR-ketel

Als je van plan bent te gaan besparen met behulp van een slimme thermostaat dan is het ook aan te raden om een verouderde cv-ketel te vervangen voor een nieuwe HR-ketel. De techniek staat niet stil. De nieuwste HR-ketels behalen tegenwoordig een rendement van boven de 95%. Hoewel de prijzen van nieuwe cv-ketels niet veel stijgen is het rendement daarentegen wel sterk verbeterd ten opzichte van oudere cv-ketels. Met een nieuwe HR-ketel bespaar je tot wel € 200 per jaar op de energiekosten en dit in combinatie met een SMART-thermostaat zorgt voor nog meer besparing.

Nog meer besparen op de energierekening?

Kijk ook eens naar de middelen om zelf energie op te wekken. Zonnepanelen zijn een veel gebruikte manier om zelf elektriciteit op te wekken. Hoewel zonnepanelen enkele jaren terug een kostbare investering waren, zijn tegenwoordig de prijzen relatief laag tegenover een hogere rendement. Hierdoor is het aantrekkelijk geworden om zonnepanelen op het dak van je woning te laten installeren. Hiermee kun je maar liefst € 500 tot € 1.200 per jaar op de energierekening besparen!

Met deze innovatieve aanpassingen thuis, kun je in ieder geval meer energie besparen. Vooral nu met de herfst ook koudere dagen zullen aanbreken, is het de moeite waard om te overwegen welke producten bij je (verbruik) passen.

-Powered by Homedeal.nl-

***
Afbeelding: the gadgetflow.com

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.