Bestaat duurzame inbraakpreventie?

“80% van alle inbraken wordt gepleegd door gelegenheidsdieven.” Luidt de kreet van stichting De Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW). Met de InbraakPreventieCheck van de stichting kun je heel eenvoudig zien hoe het gesteld is met de beveiliging van je huis.
En dan? Hoe beveilig je je huis op een duurzame manier? Waar kun je het beste op letten als je je woning onaantrekkelijk wilt maken voor dieven? Voor welk alarmsysteem of welke sloten kun je beter kiezen?

Kies voor duurzame sloten met keurmerk

Goedkoop is vaak duurkoop en brengt bovendien inbraakrisico’s met zich mee. Als je in een jong (nieuwbouw)huis woont, zijn de sloten vaak voorzien van SKG-keurmerk. Dit keurmerk staat voor veilige, duurzame, hoge kwaliteit sloten. Is je woning ouder? Dan doe je er goed aan om de sloten eens goed onder de loep te nemen. Overigens voldoen in Nederland slechts 9% van de sloten aan inbraakveiligheidseisen (bron: NIPW). Wist je bijvoorbeeld dat dubbele toegangsdeuren van bijvoorbeeld je tuin of terras de zwakste plekken in huis zijn? Dit zijn deurtypen die gemakkelijk te forceren zijn dan de voor- of achterdeur van je huis!

Gebruik energiezuinige verlichting

Een relatief eenvoudige aanpassing zijn buitenlampen met bewegingssensor en binnenlampen op een timer. De buitenlampen zorgen voor verlichting wanneer er beweging waargenomen wordt. Dit schrikt de meeste gelegenheidsdieven af. Tegenwoordig zijn er zijn ook solarlampen; dit zijn buitenlampen die op zonne-energie werken. De lampen binnen zijn meer bedoeld om het huis een bewoonde indruk te geven. Denk er daarbij aan dat op de eerste of tweede etage ook lampen af en aan branden om zo min mogelijk argwaan te wekken. Bij duurzaam beveiligen horen uiteraard energiezuinige (led)lampen.

Overweeg een slim alarmsysteem

Tegenwoordig zijn er tal van alarmsystemen, van basis tot zeer uitgebreid. Sommigen werken op batterijen, lopen via bekabeling of zijn draadloos. Ook de prijsverschillen variëren enorm. Daar komt bij dat bepaalde systemen abonnementskosten kunnen hebben voor een alarmcentrale. Duurzame alarmsystemen komen we gelukkig steeds vaker tegen. Vaak zijn dit slimme alarmsystemen die op afstand andere domotica kunnen bedienen; met een tik op je gsm kun je dan de verwarming lager zetten, een lamp uitschakelen, de koffieautomaat aanzetten en noem maar op. Dit kan een hoop schelen in het besparen van energie en zorgt bovendien voor meer gebruikersgemak!

Kun je door de bomen het bos niet meer zien?

Laat je bij de aanschaf van inbraakwerende maatregelen altijd goed adviseren door een expert en vraag vooral meer dan één offerte aan om kosten te vergelijken.

Wat is jouw tip om duurzaam je huis te beveiligen? Deel het hieronder met ons!

-Deze blogpost is een samenwerking met Alarmsysteem-info.nl-

***
Afbeelding: EuropeSecurity.nl

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.