Cementtegels: duurzame eye catcher

Het leven in de 21ste eeuw staat steeds meer in het teken van terug naar de basis. Er is behoefte naar ‘groene’ producten, en daar past de bijzondere cementtegel perfect tussen. De authentieke cementtegel maakt een comeback en is één van de opvallende interieur trends van de afgelopen jaren.

De energiebehoefte voor het maken van deze milieuvriendelijke, ambachtelijke tegel is te verwaarlozen en dat maakt dat deze tegels een duurzaam design alternatief zijn waarmee veel mogelijk is.

cementtegels-bron-antiekdeknock.be-duurzaamheidskompas

Eeuwenoude techniek

De Moren hebben meer dan tien eeuwen geleden de techniek om cementtegels (Zellige) te maken bedacht, en decoreerden met deze tegelsoort paleizen en luxe gebouwen. Laat in de 19de eeuw hebben de Spanjaarden en Portugese de techniek verspreidt binnen Europa. Hedendaags is het productieproces nog net zo als vroeger, zeer arbeidsintensief. De cementtegel is in het westen beter bekend als Portugese of Spaanse tegels.

Duurzame grondstoffen uit de natuur

De ingrediënten van de cementtegel zijn milieuvriendelijk en afkomstig uit de natuur zelf. Wanneer je naar de cementtegel kijkt, zie je dat de tegel is opgebouwd uit lagen. De eerste laag die men aanbrengt is de toplaag. Marmerpoeder, fijn wit cement en verschillende organische kleurpigmenten worden samengebracht voor kleurrijke patronen. Vervolgens brengt men een tweede laag aan dat bestaat uit cement, zand en water.

cementdallen-bron-veronove.be-duurzaamheidskompas

Een milieuvriendelijk productieproces

Cementtegels worden met de hand, tegel voor tegel, gemaakt. Een zeer arbeidsintensief proces wat met grote zorg dient te gebeuren. Voor ieder patroon wordt er een nieuwe koperen mal ontworpen. Hier worden de verschillende kleurpigmenten stuk voor stuk ingegoten om het gewenste patroon te creëren. Vervolgens vult men de mal met een stevige mix van zand en cement. Even gladstrijken, en dan wordt het geheel stevig samen geperst.

Tot slot wordt het frame verwijderd, en gaat de tegel voor 24 uur in een waterbad om uit te harden. Zijn de 24 uur verstrekken, dan gaat de tegel voor zeven dagen in een droogrek voor de laatste uitharding. Er komt geen verhitting van een oven aan te pas.

cementtegel mal-bron-alacartecollection.com-duurzaamheidskompas

Oneindig veel stijlmogelijkheden

Cementtegels zijn in de meest uiteenlopende patronen en kleuren te krijgen, waardoor er voor iedere smaak wat te vinden is. Van oorsprong zijn de patronen gericht op de islamitische architectuur; geometrie, kalligrafie en levendige patronen van bloemen en planten. Maar per land zijn er ook cementtegels ontworpen, die gericht zijn op de eigen culturele smaak en is het zelfs mogelijk om je eigen unieke patroon te ontwerpen. Kies zelf je tegels, laat ze plaatsen door een ervaren tegellegger en creëer een sfeervolle ruimte in huis als eye catcher!

cementtegels-bron-in-petto.nl-duurzaamheidskompas

– Deze blogpost is gesponsord door Tegel-weetjes.nl – 

***
Afbeeldingen: veronove.be, alacartecollection.com, in-petto.nl (uitgelicht), antiekdeknock.be

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.