Combinatie zonnepanelen en zonneboiler

Zonnepanelen zijn een populaire manier om de energie van de zon om te zetten in elektriciteit. Bij een zonneboiler wordt het licht van de zon gebruikt om het water dat in huis wordt gebruikt te verwarmen. Het zijn allebei duurzame energievormen, maar zijn ze ook met elkaar te combineren? We onderzoeken het uit in deze blog.

Werking zonnepanelen

Klassieke zonnepanelen, ook wel bekend als fotovoltaïsche zonnepanelen, zetten het licht van de zon om in elektriciteit. Er wordt in de zonnepanelen gelijkstroom opgewekt tussen de twee lagen silicium, een semi-metaal dat omwille van zijn foto-elektrische kwaliteiten erg geschikt is voor toepassing in zonnepanelen. Deze gelijkstroom komt terecht in de omvormer, waar hij wordt omgezet in wisselstroom, die kan benut worden door de huishoudtoestellen. Er bestaan ook varianten van zonnepanelen die werken met amorf silicium. Deze panelen zijn goedkoper, maar ze hebben ook een lager rendement: klassieke zonnepanelen zetten ongeveer 12 à 15% van het zonlicht om in elektriciteit, terwijl zonnepanelen met amorf silicium slechts 6% halen.

Werking zonneboiler

Bij een zonneboiler wordt de energie van de zon opgevangen in een zonnecollector. Daarin wordt een vloeistof opgewarmd door de zon. Deze vloeistof loopt vervolgens naar een voorraadvat, waar ze haar warmte afgeeft. Op die manier wordt het water dat in huis gebruikt wordt (voor de douche, de keuken, etc.), opgewarmd op een milieuvriendelijke manier. In vergelijking met een traditionele boiler kan je met een zonneboiler tot 50% besparen op je energiekosten. Berekeningen zijn terug te vinden op de website zonneboiler.be.

Vergelijking zonnepanelen – zonneboiler

Zonnepanelen en zonneboilers zijn dus allebei erg nuttige manieren om duurzame energie op te wekken. Hier vergelijken we beide installaties en we geven advies als je twijfels zou hebben over de installatie die je zou willen plaatsen.

Waar kun je op letten?

Zonnepanelen met een opbrengst van 3500 kWh kosten ongeveer 8000 euro om te plaatsen. De terugverdientijd van zo’n installatie ligt rond de 10 jaar. Bij een zonneboiler is dit veel moeilijker te berekenen door factoren zoals aankoopprijs, verbruik, premies, isolatie van het voorraadvat en dergelijke. De terugverdientijd kan daarom erg schommelen.

De prijs van een zonneboiler ligt doorgaans wel lager dan de prijs van zonnepanelen. Een zonneboiler kost ongeveer 3000 euro, exclusief btw, en 1000 euro voor de plaatsing. De prijs van zonnepanelen hangt uiteraard af van het aantal panelen dat je plaatst en van het type panelen, maar doorgaans is deze hoger dan die van een zonneboiler. Meer info hierover vind je op zonne-paneel.net. Bovendien kan een zonneboiler tot wel vier keer meer energie opleveren dan zonnepanelen.

Combinatie zonnepanelen en zonneboiler

De combinatie van zonnepanelen en een zonneboiler is zeker mogelijk. De zonnepanelen genereren dan elektriciteit en de zonneboiler zorgt voor de verwarming. Zo verminder je aanzienlijk je afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Een belangrijke opmerking die hier gemaakt moet worden, is dat je natuurlijk wel over de nodige financiële middelen moet beschikken om beide ecologische energievormen te installeren. Voor zonneboilers zijn er echter wel enkele subsidies van de Nederlandse overheid die de aanschaf van dit soort installaties een stuk interessanter maken.

Heb jij de beide vormen geïnstalleerd? We zijn benieuwd naar je ervaring. Deel het hieronder!

– Deze blog is een samenwerking met Zonnepaneel.net & Zonneboiler.be-

***
Afbeelding: Bill Mead via Unsplash

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

1 Comment

  1. Wij willen graag een zonneboiler, maar ons dak ligt al vol zonnepanelen, op het zuiden.
    Heeft iemand ervaring voor een oplossing voor de plek van de zonnecollector?

    Misschien zonnepanelen weg doen? En collector plaatsen?
    Of ken het ook op het noorden?

    Het gaat om een traditionele 77 jaren 2 onder 1 kap woning, met geschakelde garages.

    Graag horen we jullie ervaringen.

    3800 is gemiddelde opbrengst vd panelen. 3300 wordt gemiddeld gebruikt.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.