Dag van de Aarde: nu beginnen, niet stoppen!

Het is vandaag Earth Day of Dag van de Aarde: ieder jaar op 22 april een mooie aanleiding om stil te staan bij de manier waarop we met onze planeet omgaan. Natuurlijk stopt het niet bij één dag. Ons gedrag heeft voortdurend invloed op het milieu. Neem alleen al het waterverbruik. Volgens onderzoek van de VN zal de waterconsumptie de komende jaren alleen maar stijgen. Daardoor zal twee derde van de wereld binnen tien jaar in een waterarm gebied leven. Hoog tijd dus voor meer bewustzijn. Want alle beetjes helpen!

Waterverbruik dat je niet ziet

Wat de meeste mensen zich niet realiseren, is dat we op een dag veel meer water gebruiken dan we denken. Zo kost het maken van een kopje koffie veel meer water dan alleen het water om het kopje mee te zetten. Wat dacht je van water om de koffieplanten te laten groeien? Om de verpakking te maken waarin de bonen en de gemalen koffie in vervoerd worden? Om de mok te maken waarin de koffie geserveerd wordt? Water is een van de meest gebruikte bronnen ter wereld: dan kunnen we er maar beter goed voor zorgen.

Een waterlek van twee millimeter

We hebben helaas weinig invloed op iemand die ons koffiezetapparaat of onze wasmachine maakt, maar thuis hebben we wel invloed op het waterverbruik. Een beter milieu begint bij jezelf, is en blijft de juiste slogan. Dat betekent uiteraard niet dat je jezelf een kopje koffie hoeft te ontzeggen, er zijn ook andere manieren om onze waterconsumptie te verminderen. Bekijk eens een waterlek: al is die maar twee millimeter, dan stroomt daar maar liefst 192 liter water per uur uit. Niet alleen slecht voor het milieu, maar ook nog eens slecht voor je portemonnee!

We gaan meer betalen

We betalen sowieso steeds meer voor water. Het stijgende verbruik heeft direct invloed op de prijs: dat gaan we terugzien in de aankoop van nieuwe producten, maar ook op de waterrekening. Gelukkig zien we in Nederland dat de consumptie al terugloopt: in 1995 verbruikten we nog 137 liter per dag per persoon en in 2013 was dit afgenomen naar 119 liter. Toch, als we geen hogere rekeningen willen, dan zullen we meer moeten gaan besparen.

yasmins water resources duurzaamheidskompas waterverbruik

Daarom heeft Smappee een nieuwe oplossing geïntroduceerd: de gas- en watermeter. Het is namelijk eenvoudig om water te besparen (naast gas en licht natuurlijk) als je inzicht hebt in het gebruik ervan. Als we kijken naar de cijfers omtrent elektriciteit, dan zien we dat enkel het geven van inzicht al leidt tot twaalf procent besparing. De verwachting is dat deze cijfers ook te zien zijn voor het watergebruik.

Stille verspilling door sluimerverbruik

De enorme besparing die we kunnen realiseren op ons energieverbruik heeft trouwens voor een groot deel te maken met sluimerverbruik. Er zijn namelijk veel elektronische apparaten in ons huis die nodeloos energie gebruiken. We noemen dat stille verspillers. Dat kan bijvoorbeeld een televisie in stand-by stand zijn, een gsm-lader die altijd in het stopcontact zit of een decoder die blijft draaien, terwijl we geen televisiekijken. Een decoder die aanstaat tussen televisiemomenten stoot maar liefst 130 kg CO2 per jaar uit. Dat is net zo vervuilend als 500 kilometer met een kleine auto rijden.

Iedere reden is een goeie

Nog een goede reden om het sluimerverbruik aan te pakken, is je portemonnee. Laat je een gameconsole een heel jaar op stand-by staan, dan kost dat je vijftig euro. Voor een digitale decoder ben je 55 euro kwijt: die verbruikt in stand-by stand al snel 250 kWh per jaar. Als je al je apparaten uitzet of met een timer bedient, kom je al gauw aan een besparing van vele euro’s per jaar.

Om welke reden we het ook doen, het is ontzettend belangrijk dat we ons gedrag rond gas-, water- en energieverbruik veranderen. Want willen we met zijn allen blijven genieten van onze mooie planeet, dan moeten we daar ook allemaal iets aan bijdragen. Daarom sluiten wij ons aan bij de oproep van de Dag van de Aarde: let’s start now and let’s not stop!

Heb jij tips en truuks om waterverbruik te verminderen? Deel het hieronder met ons!

-Deze blogpost is een samenwerking met Smappee-

***
Afbeelding: Yasmin’s Water Resources

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.