De duurzame levensloop van trapliften

Langer thuis blijven wonen wordt een steeds belangrijker onderwerp onder senioren. Maar liefst 70%* van de ouderen geeft aan het liefst zolang mogelijk in de huidige woning te willen blijven. Vanwege een verminderde mobiliteit in een woning met meerdere verdiepingen is dit niet altijd mogelijk. Gelukkig zijn er hulpmiddelen zoals trapliften die ervoor kunnen zorgen dat ouderen nog vele jaren thuis kunnen blijven wonen.

Trapliften zijn niet alleen een sleutel tot zelfstandigheid, maar ze zijn ook nog eens duurzaam. Wist je bijvoorbeeld dat een plasma TV 8x zoveel stroom verbruikt als een traplift? Traplift-wijzer.nl legt uit hoe het zit.

Het stroomverbruik van trapliften

Trapliften zijn technische hoogstandjes en waar miljoenen geïnvesteerd zijn in de ontwerpen hiervan. Zo zit er een automatische stop in verwerkt (bij obstakels), een noodkop, een roterende stoel en kan de snelheid waarmee de traplift worden aangepast op voorkeur van de gebruiker. En dan hebben we het nog niet gehad over de steile trap waar de traplift iedere dag weer op en af moet. Dit allemaal moet haast wel zorgen voor een extreem hoog stroomverbruik zou je zeggen. Niets is minder waar. De jaarlijkse kosten die een traplift aan stroom maakt ligt tussen de 10 en 15 euro.

traplift ouderenjournaal.nl

De traplift wordt gedreven door een extreem zuinige elektromotor die van stroom voorzien wordt door een accu. Het is een voorwaarde dat de traplift zuinig in verbruik is. Het is namelijk niet ideaal de accu steeds opnieuw op te moeten laden wanneer de gebruiker te maken heeft met een verminderde mobiliteit.

Zijn trapliften te recyclen?

Afhankelijk van de gebruiksintensiteit gaat een traplift tussen de 10 en 15 jaar mee. Maar wat gebeurt er met een traplift die na 5 jaar niet meer nodig is? Het mooie is dat trapliften in hun geheel kunnen worden hergebruikt.

Traplift bedrijven kopen trapliften die 10 jaar of jonger zijn op bij particulieren en doorlopen de hele trapliften op versleten onderdelen. Deze worden vervangen en vervolgens wordt de traplift weer verkocht als tweedehands traplift. Zelfs wanneer de maximale levensduur van trapliften is bereikt zijn er nog onderdelen die te recyclen zijn in de fabriek. Omdat trapliften vrij prijzig zijn om te produceren zijn zij zo ontworpen dat vrijwel alle onderdelen opnieuw te hergebruiken zijn. Dit scheelt in de productiekosten en spaart het milieu.

Het duurzame railsysteem van de toekomst

Het proces dat het meeste energie verbruikt is het ontwikkelen van het railsysteem. Tegenwoordig moet deze nog op maat gemaakt worden voor elk huishouden. Dit betekend dat de trap bij ieder huishouden van tevoren moet worden opgemeten. Deze gegevens gaan vervolgens naar de fabriek waar het railsysteem geproduceerd wordt. In de toekomst zal dit proces er veel milieuvriendelijker uitzien. Er wordt namelijk gewerkt aan buigbare railsystemen die op locatie door de monteur zelf kunnen worden gebogen op basis van de afmetingen van de trap. Hierdoor hoeft het railsysteem niet speciaal het proces in de fabriek te doorlopen wat erg veel scheelt aan energie- en transportkosten. Ook de trapliften worden steeds duurzamer naarmate de techniek zich verder ontwikkelt.

*Op basis van een onderzoek van Portaal.nl in 2016 onder 360 senioren.

– Deze blogpost is een samenwerking met Traplift-wijzer.nl –

***
Afbeelding: traplift-wijzer.nl (uitgelicht), ouderenjournaal.nl

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.