De evolutie naar duurzame CV ketels

CV ketels hebben de laatste 50 jaar een flinke evolutie ondergaan waardoor we op een steeds duurzamere manier ons huis zijn gaan verwarmen. De beweegreden om de ketels zuiniger te maken waren meestal de rijzende energieprijzen. De laatste jaren weegt naast de portemonnee ook het milieu als een belangrijke reden om duurzame CV ketels te willen ontwikkelen.

Veel mensen vergeten vaak dat nog niet al te lang geleden vrijwel geen enkel huishouden in Nederland een CV ketel had. In die tijd maakten mensen gebruik van kachels die met kolen of stookolie het huis verwarmden. Deze kachels werden opgevolgd door CV ketels zonder waterpomp die vooral in scholen en kantoren gebruikt werden. Loodgieters Hilversum vertelt dat pas in 1965 de ketel met waterpomp in Nederland geïntroduceerd werd die klein genoeg was om in huizen geïnstalleerd te worden.

Eerste stap naar duurzame verwarming: de waterpomp 
Het gebruik van een waterpomp in een CV ketel zorgde er in eerste instantie voor dat CV ketels een stuk handzamer werden. Het water van de centrale verwarming hoefde niet meer volledig in de ketel opgeslagen te worden en kon door de pomp in het systeem worden rondgepompt. Daarbij kon je met deze eerste generatie ketels ook de temperatuur met een thermostaat in de woonkamer regelen. Pas bij de introductie van de pompschakelaar in de jaren zeventig werd een grote energiebesparing gerealiseerd. De pompschakelaar zorgde er voor dat het warme water van de ketel ook nog door het huis gepompt kon worden wanneer de ketel al was afgeslagen. Hierdoor werd dus effectiever gebruikgemaakt van het beschikbare warme water.

Besparingen door gasbranders in CV ketels
Vanaf 1980 werden pas echt grote stappen gezet in het duurzamer maken van cv ketels. De eerste ontwikkeling was een modulerende gasbrander die ook op half vermogen water kon verwarmen. Voorheen konden de ketels namelijk enkel op vol vermogen hun taak vervullen. Doordat de vlam in de nieuwe gasbranders ook op half vermogen kon branden waren deze vele malen zuiniger. Het rendement van CV ketels heeft echter pas echt een grote sprong gemaakt bij de introductie van de HR ketel. Hierin is een condenserende gasbrander verwerkt die warmte van waterdamp en afvalgassen die vrijkomen tijdens het verbrandingsproces kan opvangen en hergebruiken. Hierdoor wordt tegenwoordig een rendement van meer dan 90% behaald door deze nieuwe generatie ketels.

Toekomst groene energie verwarmen huis
De toekomst voor cv ketels zal volgens loodgieters Hilversum gericht zijn op het niet meer afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Door ontwikkelingen als de waterpomp en zonneboiler kun je woningen nu al voor een groot deel met groene energie verwarmen. In de nabije toekomst zal het ongetwijfeld mainstream worden om ieder huizen in Nederland volledig met groene energie te verwarmen. De zelfvoorzienende nul-op-de-meter woningen zijn namelijk al lang geen uitzondering meer.

Wat is jou ervaring met HR ketels? Deel het hieronder met ons!

-Deze blogpost is een samenwerking met Loodgieters Hilversum-

***
Afbeelding: Hoogrendementsketels.be

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.