De ‘ieuwww’ Factor van Karmijn

Ik lees net vol walging (lees: ieuwww!!!) het bericht over het gebruik van bladluizen om rode, roze en paarse kleur(stoff)en te verkrijgen. Volgens diverse mediaberichten gebaseerd op de bevindingen van This Dish is Vegetarian, zit er onder meer in sojadrank Strawberries & Crème Frappuccino van Starbuck, vermalen insecten. Om een kilo rode kleurstofpoeder te krijgen, worden er zo’n 150.000 Cochenille vrouwtjesluizen in heet water gekookt, vervolgens gedroogd en dan vermalen.

Dat Cochenille, E120, of beter bekend als Karmijnzuur door producenten gretig aftrek vindt als natuurlijk kleurmiddel, keur ik persoonlijk af. Er zijn toch genoeg alternatieven op plantenbasis? Het mag dan wel een door E.U. goedgekeurde hulpstof zijn, maar het is ontoelaatbaar dat consumenten geen benul hebben dat ze gedoogde en gecrashte insecten nuttigen als extraatje in allerlei levensmiddelen. Ik ben zelf geen vegetariër of veganist, maar wil toch echt graag precies weten wat ik eet: zowel om principiële als religieuze redenen.

Vanaf nu zal ik mijn snoep, gebak, cake, drank, koffie, make-up etc. checken op E120.

Photo by Fernanda Rodríguez on Unsplash

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Trackbacks/Pingbacks

  1. E-nummers: ook in biologische producten | Duurzaamheidskompas - [...] zijn hot! Zelf heb ik in het verleden ook de nodige aandacht geschonken aan bijvoorbeeld Karmijnzuur (vermalen schildluizen), de oorsprong…

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.