De stap naar slow fashion in de kledingindustrie

Het is een mooie dag in het voorjaar. De winkelstraten in de Nederlandse steden zijn gezellig druk. Ook jij bent lekker aan het shoppen. Winkel in, winkel uit. Je bent niet specifiek op zoek naar iets, maar een leuk shirtje zal je zeker niet laten liggen. 

Fast Fashion

Reken maar dat jij, net zoals vele anderen, aan het einde van de dag toch minstens één nieuw kledingstuk hebt kunnen scoren. Hoogstwaarschijnlijk is de doorslaggevende factor van jouw aankoop geweest: de prijs. Een nieuw jurkje voor maar 14,95. Mooie deal!

Deze lage prijs is mogelijk omdat het betreffende kledingmerk werkt volgens het Fast Fashion conceptDit concept is het makkelijkste uit te leggen door het letterlijk te vertalen: “snelle mode”. Het doel ervan is om zo vaak mogelijk, zo veel mogelijk, te verkopen. In plaats van een winter- en een zomercollectie aan te bieden, werken deze kledingmerken met meerdere microseizoenen. Zo kun je het hele jaar door nieuwe modetrends introduceren. En hoe verkoop je iemand meerdere keren per jaar een nieuwe look? Door de prijzen extreem laag te houden.

De echte prijs van mode

Je hoeft geen verstand te hebben van de kledingindustrie om te begrijpen hoe veel tijd en energie het kost om een kledingstuk in jouw kast te krijgen. De stof moet worden geproduceerd en geverfd. Het kledingstuk moet worden ontworpen en in elkaar genaaid. Het moet naar Nederland worden getransporteerd. De winkel heeft personeel en betaalt een flinke huur voor haar toplocatie. En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle marketing en reclame kosten die een gemiddeld kledingmerk maakt.

Er wordt “slechts” op twee dingen bespaard: de kledingarbeider en het milieu. Zij betalen vaak de echte prijs voor een kledingstuk.

Sweatshops

In lage lonen landen werken mensen onder slechte omstandigheden in sweatshops. De werkplekken zijn gevaarlijk: regelmatig storten gebouwen in of breekt er brand uit. Arbeiders hebben geen recht op inspraak en intimidatie is aan de orde van de dag. Werkdagen van 12 tot 16 uur zijn geen uitzondering. En dat voor een schandalig laag loon. Ook kinderarbeid wordt als volstrekt normaal gezien. Dit alles om zo goedkoop en snel mogelijk te produceren. Om die nieuwste trend in jouw kledingkast te krijgen.

Het alternatief

Het overgrote deel van de kledingmerken werkt volgens bovenstaande manier. Is er dan geen alternatief? Jazeker wel: Slow Fashion. Kledingmerken die “langzame” mode aanbieden hoeven niet razendsnel collecties op elkaar op te laten volgen. Doordat hun doelgroep bereid is iets meer te betalen voor een product, kan er aandacht aan het proces worden geschonken. Er hoeft niet te worden bespaard op mens en milieu.

Je zal dan ook geen slow fashion kledingstuk vinden dat is geproduceerd in een sweatshop. Deze kleding wordt geproduceerd in zwaar gecontroleerde fabrieken waar arbeiders normale rechten hebben. Vaak vindt productie ook in Westerse landen plaats zoals de VS of Portugal.

Omdat de stoffen niet voor bodemprijzen geproduceerd hoeven te worden, wordt ook het milieu niet op de laatste plaats gezet. Slow Fashion merken gebruiken bijvoorbeeld vaak biologisch katoen. Een groot voordeel hiervan is onder andere dat bij de productie hiervan worden geen pesticiden worden gebruikt. Ook zie je dat Slow Fashion merken vaker voorop lopen met vernieuwende technieken, zoals kleding van hennep.

Het nieuwe normaal

Als je er over nadenkt zou Slow Fashion eigenlijk de norm moeten zijn. Maar vergelijken we het met Fast Fashion, wat nu verreweg het meest voorkomt, dan is het inderdaad langzaam.

Fast Fashion merken hebben hun praktijken lang verborgen kunnen houden. Gelukkig begint dat te veranderen. Mensen worden zich steeds meer bewust. Alleen al het feit dat jij nu deze blog leest is een stap in de goede richting! En je bent niet de enige.

Wat kan ik doen?

Oké, je wilt de stap gaan maken naar meer duurzame mode. Maar hoe pak je zoiets aan? Er is niet per se één manier om het goed te doen. Iedereen vliegt het op zijn eigen manier aan. Het gaat erom dat het goed voelt.

Je zou kunnen beginnen met te kijken naar keurmerken. Er zijn tal van organisaties die kleding keurmerken uitgeven. Zo zijn er keurmerken voor arbeidsomstandigheden, verbod op kinderarbeid of het gebruik van pesticiden.

Belangrijk hierbij is wel dat je kritisch blijft. Staar je niet blind op een keurmerk. Het test vaak maar één aspect van een kledingstuk. Zo kan een kledingstuk met een keurmerk voor organisch katoen nog steeds geproduceerd zijn onder slechte arbeidsomstandigheden. Of is er gebruik gemaakt van zwaar vervuilend transport.

Staar je niet blind op een keurmerk. Het test vaak maar één aspect van een kledingstuk.

Nu de trend voor duurzame kleding zich steeds verder begint te ontwikkelen, wordt het ook steeds makkelijker om deze te vinden en te kopen. Er ontstaan steeds meer eerlijke kledingmerken. En initiatieven zoals Project Cece, een zoekmachine voor duurzame kledingmerken, wijzen de weg naar fair en slow fashion voor de gewone consument.

Wat wordt jouw volgende eerlijke kledingstuk? Hoe ga jij om met je kleding(kast)? Deel je ervaring hieronder in een reactie.

-Deze blogpost is een gastbijdrage van Remco Harmsen van Pure Sportswear-

***
Afbeelding: freestocks.org, Waldemar Brandt on Unsplash

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.