Meerwaarde elektrisch rijden
Het belang van elektrisch rijden is groot; we willen immers als maatschappij zoveel mogelijk uitstoot voorkomen van CO2, iets waar elektrisch rijden op grote wijze aan bijdraagt. Gedurende de levensloop van de elektrische auto komt er ook CO2 vrij rond de productie van de auto en recycling – maar nog altijd ligt dit percentage beduidend lager dan de co2 uitstoot van auto’s die rijden op brandstof. Naast het terugdringen van de co2 uitstoot biedt de elektrische auto natuurlijk nog meer voordelen. Welke dat zijn nemen we in deze blog met je door.
Wat zijn de voordelen van elektrisch rijden?
Zoals gezegd wordt o.a. de uitstoot van CO2 flink teruggedrongen op gebied van autorijden dankzij de elektrische auto, maar ook de uitstoot van overige schadelijke uitlaatgassen wordt teruggedrongen. Zo zullen bewoners van drukke stedelijke gebieden, of bewoners langs autosnelwegen, in de toekomst minder te maken krijgen met luchtverontreiniging afkomstig van gemotoriseerd vervoer. Rijd je elektrisch, dan voel je je hier dus minder bezwaard over. Ook fietsers bijvoorbeeld die stilstaan langs stoplichten bij drukke verkeerskruispunten ademen minder concentraat in bij elektrische motorvoertuigen. Maar wat biedt de elektrische auto voor de autobezitter zelf als voordeel?
Thuis kunnen opladen
De mogelijkheid om thuis je elektrische auto te kunnen opladen biedt natuurlijk een groot voordeel. Je hoeft immers niet onnodig te wachten en plaatst hem gewoon aan de oplader. Hoe lang de auto moet opladen hangt af van de wijze van opladen. Via een eigen laadpaal laadt de auto namelijk aanzienlijk sneller op dan via een gewoon stopcontact.
De laadpaal levert ca 11 kwh op en rechtstreeks opladen vanuit het stopcontact opladen levert 2,3 kwh op in principe. Opladen gebeurt via een type 2 laadkabel overigens. Het is echter wel zo dat er een fors stroomverlies kan optreden via het opladen vanuit een regulier stopcontact. Tot wel 30% van de afgenomen elektriciteit kan verloren gaan. Dit maakt de laadpaal dan ook veruit de favoriete keuze ten opzichte van het stopcontact. Daarnaast kan er niet zomaar vanuit ieder stopcontact opgeladen worden; meestal moet er een speciale groep aangelegd worden.
Prijs opladen elektrische auto
De keuze voor een eigen laadpaal vergt wel enige investering, ga uit van ca. 1000 a 2000 euro, daarbij kent de laadpaal een levensduur van zo’n 10 jaar. Voor vele autobezitters verschilt de prijs per oplaadbeurt aangezien de stroomprijzen in dit geval meespelen. Wie in de gelegenheid is en elektrisch rijdt kiest daarom vaak voor het gebruik van zonnepanelen. Zonnepanelen maken elektrisch rijden nog voordeliger.
Verbruik
De kosten voor het rijden (prijs per km) hangt af van het type elektrische auto, net zoals dat geldt voor brandstof auto’s. De ene auto rijdt veel zuiniger dan de andere auto en natuurlijk speelt het rijgedrag van de bestuurder een rol bij het verbruik. Daarom wordt globaal uitgegaan van zo’n 8 tot ca 30 kwh per 100 km. Bij een stroomprijs van 0,70 euro per kwh is het eenvoudig uit te rekenen wat elektrisch rijden kost.
Wat zijn jouw afwegingen bij het wel of niet kiezen voor elektrisch rijden?
-Deze blogpost is een gesponsorde samenwerking met Aspen-
Afbeelding: Ernest Ojeh via Unsplash