De voordelen van een duurzaam en groen kantoor

Bedrijven over de hele wereld transformeren verouderde werkplekken in duurzame omgevingen die zowel de werknemers als het bedrijfsresultaat ten goede komen. Onderzoek toont overweldigend aan dat groene praktijken zich vertalen in een hogere productiviteit. Milieuvriendelijke kantoren leiden bovendien tot gelukkiger, gezondere en efficiëntere medewerkers. Er zijn anno 2021 meer redenen dan ooit voor bedrijven om voor een groen kantoor te kiezen. Door dit te doen zullen zij de onderstaande voordelen zeker gaan ervaren. 

Motiveert werknemers 

Steden worden grijze zeeën met groene vlekken, maar onderzoek suggereert dat het gebrek aan kleur in onze omgeving een negatief effect heeft op de efficiëntie. Een studie van de University of Exeter toonde bijvoorbeeld een productiviteitstoename van 15 % aan wanneer planten aan een kantoor werden toegevoegd door ze te plaatsen op de zit sta bureaus of op muren (denk aan een living wall). De werknemers die deelnamen aan dit onderzoek rapporteerden een significant verhoogde tevredenheid over de werkplek, terwijl ze ook tevredener waren over de concentratieniveaus en de waargenomen luchtkwaliteit. Een hoger geluksniveau leidt vervolgens tot efficiëntere werknemers.

Bevordert een gezonde werkomgeving

Natuurlijk licht, betere ventilatie, niet-giftige schoonmaakproducten en planten verbeteren allemaal de luchtkwaliteit van een werkruimte. Bedrijven die deze duurzame praktijken invoeren, meldden een aanzienlijke afname van het aantal ziektedagen dat door werknemers werd opgenomen. Ze zagen ook een verminderd personeelsverloop. Veilige schoonmaakproducten gebruiken plantaardige materialen in plaats van irriterende chemicaliën die schadelijk zijn voor de omgeving. Verhoogde blootstelling aan deze schadelijke chemicaliën kan leiden tot gezondheidsproblemen op de lange termijn. Gezondere werknemers zijn productiever, waardoor bedrijven kunnen besparen.

Lees tip:  5 Tips voor een groen en gezond kantoorleven

Verhoogt cognitief denken

Een recent onderzoek laat zien dat groene kantoren een toename van 26 % in cognitief denken zien. Ze zagen ook aanzienlijke verbeteringen in informatiegebruik, strategie en crisisrespons. De holistische benadering van eco-efficiënte werkplekken geeft prioriteit aan de gezondheid van alle werknemers en het milieu. Als gevolg hiervan scoorden werknemers in groene gebouwen 61 % hoger op cognitieve functietests dan werknemers in conventionele kantoren.

Verlaagt kosten

Door minder energie en water te gebruiken, kan het verduurzamen van je kantoor de maandelijkse rekeningen verlagen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door maatregelen zoals warmteterugwinning uit IT-systemen en een zeer efficiënte passagiers- en servicelift in te voeren. Daarnaast kun je ook kranen aanschaffen die de waterstroom beperken, waardoor dus minder water verbruikt zal worden. Dit zorgt natuurlijk ook weer voor een besparing. Er zijn vervolgens nog een paar manieren om een groener kantoor te creëren waardoor je de kosten kunt verlagen. Bijvoorbeeld door het papierverbruik te verminderen en daar waar kan te kiezen voor herbruikbare papiersoorten en led verlichting te gebruiken.

Verbetert merkimago

‘Groen gaan’ kan ook het imago van je bedrijf versterken. Volgens een onderzoek van videoconferentiebedrijf Tandberg geeft meer dan de helft van de consumenten wereldwijd de voorkeur aan zaken met bedrijven met een sterke ecologische reputatie. Dit wordt voornamelijk aangestuurd door millennials, van wie 73 % bereid is meer uit te geven aan een product in de wetenschap dat het duurzaam is gemaakt. Door jongere consumenten aan te trekken, stimuleren groene bedrijven klantenloyaliteit vanaf een jongere leeftijd. Hier kan een bedrijf lang profijt van hebben.

Lees tip:  5 Tips voor een groen en gezond kantoorleven

In hoeverre vind je het belangrijk om te werken voor een groen bedrijf? Deel je mening in de comments hieronder!

-Deze blogpost is een gesponsorde samenwerking-

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.