De weg naar duurzaamheid voor een groenere toekomst

Steeds meer mensen kiezen er voor om een stuk duurzamer te leven en oude leefgewoontes in te leveren voor duurzame. Er wordt tegenwoordig steeds meer gehamerd op het belang van een duurzame levensstijl en hoe essentieel dit is voor een groene toekomst. Het is geen geheim dat de aarde hard achteruit gaat met de huidige levensstijl die wij moeilijk lijken te kunnen loslaten. Met de de groeiende vraag naar meer en snelle consumentengoederen neemt de vervuiling nog meer toe. Tijd om het tij te keren.

Hoe zijn we tot dit punt gekomen?

Als we kijken naar de levensstijl van vroeger, kunnen we ons bijna dat sobere leven niet eens voorstellen. Geen (mobiele) telefoons, auto’s en laat staan vliegtuigen. De fiets was het gangbare vervoermiddel naar de supermarkt of naar werk en hiermee was er in die tijd minder uitlaatgassen.
De gemiddelde temperatuur op de aarde ligt tegenwoordig 1,11 graden hoger dan voor het industrieel tijdvak. Een alarmerend gegeven. Auto’s werden steeds toegankelijker en steeds meer de norm. Op dit moment stoten auto’s en bestelwagens ongeveer 15 procent van de CO2  van de EU uit; dit is ontzettend veel! Ook vliegtuigverkeer, ook voor korte afstanden pakken mensen vaak het vliegtuig, is enorm toegenomen door het stijgende welvaartsniveau van de mensen. Naar verwachting zal deze uitstoot in 2050 wel 10 keer hoger liggen vergeleken met 1990 (bron: Europees Parlement).

Verduurzamen van bedrijven

Als het om vervuilen gaat, spannen bedrijven de kroon. Omdat het tegenwoordig steeds meer duidelijk wordt dat we, liever vandaag dan gisteren, drastische stappen moeten ondernemen, kiezen gelukkig steeds meer bedrijven voor een duurzamer productieproces. Ruim de helft van de bedrijven (ongeveer 59%) zijn bezig met het verduurzamen en het bedenken van duurzame alternatieven. Daarnaast blijkt het dat er steeds meer bedrijven zijn die ook aan CO2-reductie doen. Volgens onderzoek is het percentage van 26 naar 29 procent gegaan (bron: ING Nederland). Bedrijven kiezen er bijvoorbeeld voor om met duurzame energie te werken, door bijvoorbeeld duurzame energie op te wekken door zonnepanelen te plaatsen. Naast een besparende factor nu we midden in een energiecrisis zitten, is de zon een blijvende energiebron en passend bij een duurzame manier van leven.

Lees tip:  Niets duurzamer dan de warmte van de zon

Kies voor zonnepanelen

Als consument kun je ervoor kiezen om zonnepanelen aan te schaffen. Het aanschaffen van zonnepanelen is niet alleen goed voor het milieu, maar brengt je ook besparing op de energierekening. Van zonnepanelen Rotterdam tot zonnepanelen Westland, iedereen kan op elke plek in Nederland profiteren van goede zonnepanelen. Denk ook aan stimulerende subsidies voor zonnepanelen of het isoleren van je woning. Daardoor kan de aanschafprijs en de terugverdientijd aanzienlijk meevallen.

Hoe draag jij je steentje bij aan een groene toekomst? Deel je tips in de comments hieronder.

Bron afbeelding: Bill Mead via Unsplash

Deze blogpost is gesponsord door Solar-box.nl

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.