Deze tv-programma’s inspireren tot recyclen

Opruimgoeroes roepen op tot het weggooien van veel spullen, maar is weggooien nou echt de oplossing? Het is makkelijk om zo nu en dan huisraad richting vuilstort te brengen of geregeld een lading kleding te doneren, maar het echte probleem bevindt zich een paar stappen terug, namelijk bij de aanschaf van spullen. Consuminderen dus. Maar wat te denken van recyclen of spullen op een andere manier hergebruiken? Deze drie tv-programma’s inspireren daarbij.

Recyclen: duurzaam, financieel aantrekkelijk en leuk!

Recyclen geeft niet alleen voldoening en de bevestiging dat je duurzaam bezig bent, het geeft ook lucht op financieel gebied. Wie weet hoe hij of zij allerlei artikelen een nieuwe kans gunt, heeft bijvoorbeeld meer ruimte om een fiets- of scooterverzekering af te sluiten. Of nieuw gereedschap voor het opknappen van oude spullen die over het algemeen te snel afgedankt worden te kopen.

Het Roer Om: de verbouwing van een Frans kasteel (RTL XL)

De populaire Dick en Angel, Britten die een kasteel in Frankrijk hebben opgekocht, treffen daar het ene na het andere juweeltje aan, waar met name Angel wel raad mee weet: oud behang, borden en hout. De oud-legerkolonel met indrukwekkende snor is een handige man die geduldig aan alle creatieve ideeën van zijn geliefde Angel gehoor geeft. Zij schaft een oude bus aan, hij verbouwt het barrel zonder mopperen om tot foodtruck. Het is een ontspannend en inspirerend stel. Hoewel ze een planning hebben voor de opening van hun kasteel, vinden ze de tijd om naar de markt te gaan: de rookoven moet immers gevuld worden met kazen en worsten. Op de markt treft Angel natuurlijk weer allerlei tweedehands spulletjes aan.

The Repair Shop (Discovery)

In The Repair Shop, een prachtige hoeve op het Britse platteland, maken ze een programma dat qua sfeer het midden houdt tussen Tussen Kunst & Kitsch en Project Rembrandt: klassieke muziek op de achtergrond en een rustgevende voice-over die vertelt hoe één en ander in zijn werk gaat. Hier worden beschadigde schilderijen gerestaureerd. Japanse juwelenkistjes, klokjes en spullen die opruimgoeroes allang hadden weggegooid, komen bij The Repair Shop weer tot leven. Het is secuur en geduldig werk om bijvoorbeeld een schilderij, waarop duizenden kale, witte plekjes zijn ontstaan te herstellen. Toch lukt het. Leerzame én relaxte tv!

Frank en Rogier Checken In (o.a. Videoland)

Met een klein budget knapt het inmiddels gescheiden, maar nog wel samenwerkende stel Frank Jansen en Rogier Smit zieltogende Bed & Breakfasts op met spullen uit kringloopwinkels. Naast de aanstekelijke humor van het stel, geven de bezoekjes aan deze winkels de kijker ook zin om weer te gaan kringlopen. Daarnaast besef je gelijk weer dat weggooien vaak gewoon zonde is.

Heb jij tips voor tv-programma’s over recycling die jou inspireren om duurzamer te leven? Deel deze in een reactie hieronder!

-Deze blogpost is een samenwerking met Pricewise-

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.