Diëten met biologische producten

Het is nu veel makkelijker om aan biologische voeding te komen. Ze staan in vrijwel alle supermarkten in de schappen. En dat is vanzelfsprekend, want de vraag naar deze producten groeit enorm in Nederland. Biologische producten zijn vaak gezonder dan de niet-biologische varianten en kunnen een belangrijke schakel zijn in het behalen van je gewichtsdoelen.

Effect van biologische en niet-biologische voeding op je lichaam

Niet-biologische producten worden vaak behandeld met kunstmest, pesticiden, antibiotica, groei hormonen en chemische bestrijdingsmiddelen. Deze komen uiteindelijk terecht in je lichaam en kunnen een negatieve invloed hebben op de werking van je lichaam. Normaliter worden deze gifstoffen op een efficiënte manier gescheiden, maar een teveel aan gifstoffen kan extra druk zetten op deze processen. Dit kan leiden tot, onder andere:

  • futloosheid,
  • concentratieproblemen,
  • hoofdpijn,
  • een grauwe huid,
  • een zwakke weerstand en
  • overgewicht

Biologische producten, zoals vlees, soja, rijst en groenten, worden doorgaans met minder of geen pesticiden verbouwd. Door biologische voeding te consumeren krijg je minder gifstoffen binnen en zul je minder last hebben van de genoemde kwalen.

Biologische voeding in combinatie met afvallen

Chemicaliën waarmee ons voedsel wordt verbouwd kunnen zich ophopen in het lichaam en kunnen op de stofwisseling verstoren. Door deze ophoping kan je lichaam de opgeslagen vetreserves niet goed verbranden. Door biologische voeding te consumeren krijg je dus veel minder van deze schadelijke stoffen in je lichaam. Met minder schadelijke stoffen in je lichaam is er ook minder druk op je afvalverwerkingssysteem. Je vetverbranding geschiedt dan optimaal. Zo kan biologische voeding je helpen beter af te slanken.

Kilocalorieën in biologische voeding

In biologische voeding zitten er evenveel kilocalorieën als in voeding dat op de traditionele wijze is geteeld. De kracht van deze voeding zit in het feit dat ze minder of geen bestrijdingsmiddelen bevatten. Hierdoor bevatten ze doorgaans een hoger gehalte aan vitaminen en mineralen en helpen ze bij de verbranding van je vetreserves.

Antibiotica en hormonen in voeding

Vaak is het ook zo dat biologische producten kleiner zijn dan hun tegenhanger. Denk hierbij aan de plofkip en de meeste groentesoorten. Een plofkip groeit in zes weken van 50 gram naar ruim twee kilo. Deze kip wordt volledig volgestopt met antibiotica en hormonen, om zodoende een zo laag mogelijk kostprijs te realiseren. Daarnaast worden niet-biologische kipfilets ook vaak opgespoten met water. De biologische kip is veel kleiner in formaat, groeit een stuk langzamer dan de plofkip en smaakt beter. Het eten van niet biologische kip betekend dat je ook antibiotica en hormonen binnenkrijgt.

Verschil biologische en niet-biologische voeding

Hormonen worden gebruikt om dieren zo snel mogelijk te laten groeien en wanneer deze je lichaam inkomen kan dit dezelfde uitwerking hebben op het menselijk lichaam. Antibiotica verstoort je metabolisme en kan je op den duur ook immuun maken voor de werking van antibiotica en ben je vatbaarder in het geval van ziektes en infecties. Daarnaast zitten er in bepaalde biologische producten hogere gehaltes vitamine c, bioactieve stoffen en mineralen. Voor biologische melk is bijvoorbeeld de vetzuursamenstelling ook anders. Zo bevat het een hoger percentage gezonde onverzadigde vetzuren en vitamine E. Biologische voeding bevat dus soms een hoger gehalte goede voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft en minder of geen bestrijdingsmiddelen die je stofwisseling verstoren. Zo volgt uit onderzoek dat biologische tomaten maar liefst 55 procent meer vitamine C.

Vetverbranding 

Je stofwisseling bepaald je vetopslag en verbranding en wordt beïnvloedt door fysiologische factoren, maar ook zeker door voeding. Eet je ongezonde producten met weinig goede voedingsstoffen dan is je stofwisseling minder constant en wordt er snel vet opgeslagen, terwijl je snel weer honger ervaart. Zo eet je vaak onnodig te veel en wordt voeding sneller omgezet in vet.

Wetenschappelijke bevindingen over biologische voeding

Uit een onderzoek in de British Journal of Nutrition is gebleken dat bijvoorbeeld biologische groenten en fruitsoorten aanzienlijk minder cadmium, stikstof en pesticiden bevatten. Onder leiding van de Newcastle University heeft men in dit onderzoek uit 2014 geconcludeerd dat biologische gewassen 48 procent minder cadmium bevatten, deze metaalstof kan onder andere de nierwerking verstoren. Verhoogde stikstofconcentraties in voeding kan worden verbonden met een hoger risico op maagkanker. Ook op het gebied van biologische kip is er vast te stellen dat je immuunsysteem sterker wordt dan bij het eten van niet-biologische kip blijkt uit hetzelfde onderzoek. Dit komt doordat je tot wel 40 procent meer antioxidanten binnenkrijgt, die het lichaam helpen zuiveren en versterken. Men stelt dat dit komt doordat deze kippen biologisch voer krijgen.

Biologisch versus ‘bespoten’

Biologische voeding in het algemeen en in vergelijking met niet-biologische voeding is een onderwerp wat ontzettend veel besproken is en waar nog vele verschillende meningen bestaan. Zo blijkt uit een artikel van The Hufftington Post dat biologische producten zoals groenten, fruit en ontbijtgranen beter scoren dan haar tegenhanger en minder giftige metalen en pesticiden bevatten, maar zijn er ook geluiden waar men zegt dat niet-biologische producten niet veel slechter zijn dan biologische producten.

Er is nog veel onduidelijk

Het onderzoek naar de effecten van biologische producten is nog steeds in volle gang en ook al levert het zeker een positief effect op voor het milieu, natuur, dierenwelzijn en het klimaat er is nog niet met volle zekerheid te zeggen dat het meer voedingstoffen bevat. Er zijn onderzoeken waarbij dit namelijk wordt vastgesteld, maar er zijn ook onderzoeken waar dit weerlegd wordt.

Als consument weet je vrijwel zeker dat biologische voeding ook daadwerkelijk biologisch is, aangezien er strenge eisen zijn opgesteld. Je kunt vaak aan de uiterlijk van niet-biologische groenten zien waar je mee te maken hebt. Deze groenten zien er mooier uit dan de biologische groenten (denk aan ‘Kromkommer‘). Dit komt voornamelijk doordat de zaden genetisch gemanipuleerd en daarmee bepaalde eigenschappen hebben met als doel om bijvoorbeeld zo snel mogelijk te groeien, grotere en esthetische producten te kweken en uiteraard meer opbrengst genereren.

Producten uit het buitenland

Ook al klopt het dat niet-biologische voeding voldoet aan de wettelijke eisen, deze eisen zijn vaak nog niet streng genoeg en zeker voor producten uit het buitenland geïmporteerd. Voldoen aan de wettelijke eisen betekent nog steeds dat er gezondheidsrisico’s zijn, zo blijkt uit een onderzoek in 2013 van Milieudefensie en Foodwatch. In dit onderzoek blijkt dat 9 procent van de 957 onderzochte niet-biologische producten onveilig zijn bevonden. Deze gezondheidsrisico’s zijn het gevolg van gif en het gebruik van andere middelen, waarbij onder meer een verstoring van de hormoonhuishouding op kan treden. Het lastige is dat de consument niet direct kan herleiden dat bepaalde negatieve gevolgen het resultaat zijn van onveilige voeding. Zo blijkt uit een artikel geplaatst door The Guardian, dat bepaalde voeding grifniveaus bevat dat binnen de wettelijke eisen valt, maar kikkers kunnen doden binnen één uur. Dit betreft dus voeding die voldoet aan de veiligheidseisen en geeft een kleine indicatie dat voldoen aan de wettelijke eisen niet automatisch betekend dat voeding veilig is voor de mens of het milieu.

Een dieetschema met biologische producten

Een effectief dieetschema bestaat uit gezonde voedingskeuzes en regelmatig sporten. Biologische voeding is veiliger dan voeding dat met chemicaliën wordt verbouwd. Biologische producten zijn makkelijk in je dieet te verwerken. Je vervangt slechts de etenswaren die zijn voortgekomen uit de traditionele landbouw en veeteelt met biologische producten. Doe je dit dan zal je de effecten van het ontgiftingsproces merken. Je voelt je vitaler, je huid zal er stralender uitzien, je weerstand zal sterker zijn, je kunt je gemakkelijker concentreren en je metabolisme in een betere staat is.

Biologisch een stuk duurder

Biologische voeding is vaak wel prijziger dan de niet-biologische voeding. Om die reden kiezen veel mensen nog steeds voor de goedkopere varianten. Wil je niet te veel geld kwijt zijn, kies dan voor seizoensproducten of om producten in de aanbieding in te vriezen. Daarnaast kan het ook zeker voordelig zijn op de markt bijvoorbeeld groenten en fruit te kopen en zeker wanneer het einde van de markt nadert. Daarnaast kan je er natuurlijk voor kiezen om stap voor stap over te gaan op biologische voeding.

Begin er vandaag mee. Maak de keus om vaker voor biologische producten te gaan tijdens het samenstellen van je maaltijdplan . Je groenten, fruit, vlees en dergelijke vervang je makkelijk met biologisch verbouwde varianten. Biologisch voedsel past gemakkelijk binnen een dieetschema.

We zijn benieuwd of je zelf ook verschil merkt bij het nuttigen van enkel biologische groenten, fruit en andere voedingsmiddelen. Deel je ervaring hieronder met ons!

-Deze blogpost is een gastbijdrage van Vetvrij.com-

***
Afbeelding: Dragonfarm.org

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.