Een duurzaam dakkapel plaatsen
Niet ieder huis beschikt over een plat dak. Een schuin dak is sfeervol, maar zorgt er wel voor dat de zolderverdieping qua ruimtelijkheid niet helemaal tot zijn recht komt. Om de zolder efficiënter in te delen en meer ‘sta-ruimte’ te creëren, kun je overwegen om een dakkapel te laten plaatsen. Maar is een dakkapel duurzaam? En hoe plaats je een dakkapel op een duurzame manier? Wat kost een dakkapel überhaupt?
Duurzaam dakkapel: bestaat dat?
Als je aan een dakkapel denkt, denk je aan een flinke investering en niet direct aan duurzaamheid. Toch kan een dakkapel je helpen om CO2 uitstoot te reduceren en energie te besparen. Dit, door bijvoorbeeld simpelweg het materiaal waar het dakkapel van vervaardigd is.
Er zijn drie veelvoorkomende typen dakkapellen:
1. Houten dakkapel
2. Kunststof Dakkapel
3. Polyester Dakkapel
Hoe duurzaam is een houten dakkapel?
Hout is een mooi natuurproduct. Echter kun je bij aanschaf van een houten dakkapel letterlijk de plank misslaan als het gaat om duurzaamheid. Let bij de aankoop goed op of het gebruikte hout geen illegaal gekapt hout, maar duurzaam gecertificeerd hout is. Er zijn twee bekende keurmerken bij duurzaam hout:
1. FSC
2. PEFC
Beide keurmerken hebben als doel om bossen duurzaam te beheren en te exploiteren. Meer over deze wereldwijde keurmerken kun je hier lezen. Qua materiaal is een houten dakkapel niet volledig isolerend. Dat betekent in de praktijk dat er extra isolerende maatregelen/materialen nodig zijn om tot een goed rendement en energiebesparing te komen. Bovendien is de levensduur van een houten dakkapel tot 25 jaar mits goed onderhouden en dus relatief korter dan een kunststof of polyester dakkapel.
Hoe duurzaam is een kunststof dakkapel?
Hoewel het produceren van een kunststof dakkapel (dat geldt trouwens ook voor het kappen, verwerken en transporteren van hout) zorgt voor CO2 uitstoot, is het eindproduct degelijk en duurzaam. Dat wil zeggen: – Het materiaal gaat lang mee: wel tot 50 jaar – Een kunststof dakkapel isoleert goed (‘bij isoleren’ niet nodig)- Een kunststof dakkapel kan na gebruik gerecycled, dus opnieuw verwerkt worden in een nieuw dakkapel.
Hoe duurzaam is een polyester dakkapel?
Hoewel een polyester dakkapel ook de kenmerken van een kunststof dakkapel draagt, is er een belangrijk verschil tussen een kunststof en polyester dakkapel. Een kunststof dakkapel heeft nog een houten basis constructie, terwijl een polyester dakkapel uit één stuk bestaat en dus naadloos is. De levensduur van beide dakkapellen is tot 50 jaar bij goed onderhoud. Qua isolatie geeft het polyester dakkapel het beste rendement.
Wat zijn de kosten van een dakkapel?
Hieronder een idee van de kosten als het gaat om het plaatsen van een dakkapel (bron: Dakkapel-kosten.nl).
Type dakkapel | Prefab | Maatwerk |
Hout | Ongeveer 3.300 euro | Ongeveer 4.100 euro |
Kunststof | Ongeveer 3.800 euro | Ongeveer 4.800 euro |
Polyester | Ongeveer 4.775 euro | n.v.t. |
Hoe kan het duurzamer?
Niet alleen gekozen materialen zijn van belang bij een zo duurzaam mogelijk dakkapel. Ook het scheiden van afval tijdens het sloop-/(ver)bouwproces, als wel het vinden van een geschikte installateur in de buurt (weinig CO2 uitstoot bij transport, rijden in elektrische bedrijfsauto etc.) draagt bij aan een duurzame manier van het (laten) plaatsen van een dakkapel.
Wat is jouw persoonlijke ervaring met één van de bovengenoemde soorten dakkapellen? Heb je andere tips voor een duurzaam dakkapel? Deel het hieronder!
-Deze blogpost is een samenwerking met Dakkapel-kosten.nl-
***
Afbeelding: Dakkapel Nijmegen/Bouwplan Bouwbedrijf
22/04/2020
Bedankt voor het delen van het kostenoverzicht. Wij willen ook graag een nieuwe dakkapel plaatsen, omdat onze huidige erg verouderd is. Het belangrijkste is dat de materialen naast dat ze duurzaam zijn, ook lang meegaan. We gaan ons verder verdiepen in de opties!