Duurzaam door de hoofdstad

Met zijn naam te danken aan de aangelegde dam, de Amstel, is Amsterdam uitgegroeid tot de grootste gemeente en de hoofdstad van ons geliefde Nederland. Door onze handelsgeest zijn wij geboren reizigers en vanwege het vervallen van de mooie natuur gaan ook wij steeds op zoek naar duurzamere manieren om in het leven te staan.

De elektrische scooter

In het centrum van de Tulpenstad wil je niet vaststaan in het drukke verkeer en tegelijkertijd mobiel genoeg zijn om snel bij de juiste bestemming te komen. Dit kan met de elektrische scooters van Felyx. Met een app vind je automatisch alle Felyx e-scooters in de buurt en kun je binnen het servicegebied van het bedrijf overal snel en zorgeloos komen zonder de last van verborgen kosten. Eenmaal aangekomen bij de eindbestemming kun je de e-scooter parkeren op de daarvoor bestemde plaats en daarna kunt u weer met de app de huur beëindigen. Eveneens zijn alle facturen en ritten te bezichtigen via de app.

Felyx is opgericht met het idee dat er verandering nodig is in de richting van nieuwe vervoersmiddelen in steden die steeds voller worden, waardoor de luchtkwaliteit sterk achteruit gaat.

De E-ride

Amsterdam staat bekend om zijn grachtjes en de smalle straatjes en parkeerplekjes daaraan. Wat is er dan handiger dan een overdekt vervoersmiddel wat voldoet aan de eisen van de stad en wat daarnaast ook nog duurzaam is? Het bedrijf E-ride is daarom gekomen met het verhuren van kleine, elektrische auto’s in Amsterdam.

De kleine auto’s, genaamd Biro, kunnen gehuurd worden door zowel lokale inwoners als toeristen. De milieuvriendelijke voertuigen zijn honderd procent elektrisch en kunnen tot een snelheid van 45 kilometer per uur rijden. Door het compacte formaat van de auto’s kunnen ze gemakkelijk in de drukke binnenstad van Amsterdam geparkeerd worden. Een zeer innoverende, emissievrije manier van vervoer voor één à twee personen door Amsterdam dus.

Lees tip:  Duurzaam op vakantie? Dat doe je zo!

De gedeelde taxi

We kennen allemaal de klassieke taxi, de modernere Uber en de studententaxi. Allemaal gaat het om vervoer van één persoon of groep personen. ViaVan taxi Amsterdam denkt dat dit anders kan en zoekt een duurzamere oplossing in het kader van “sharing is caring”. Zij hebben een app gelanceerd waarmee je heel goedkoop een taxi op aanvraag kan bestellen. Het heeft dezelfde werking als Uber, maar met veel lagere prijzen. Dit komt doordat het bedrijf focust op efficiëntie en mensen een rit kunnen delen.

Als je niet wilt delen, kun je ook een privérit aanvragen. Een ander verschil is dat ViaVan taxi Amsterdam ophaalpunten bij een hoek biedt, meestal het dichtst bij je in de buurt. De chauffeur kan je hierdoor makkelijker ophalen en dit bespaart tijd. De hele dag en week door kun je een taxi bij ViaVan bestellen en nadat je de rit op de app hebt bevestigd, worden het ophaalpunt en de aankomsttijd getoond.

Het autodelen

Auto’s delen kan ook op een andere manier dan het delen van een taxi. Het bedrijf Car2Go biedt de mogelijkheid van het huren van een auto zonder vaste verhuurplaatsen. Wederom verzorgt een app op je mobiele telefoon de service. Je kunt in het werkgebied van Amsterdam een Car2go huren en gratis in hetzelfde gebied weer achterlaten.

Met het huren van een Car2go kun je voor een lage prijs per minuut parkeren en brandstof is inbegrepen in de prijs. Daarnaast zijn de auto’s vanuit duurzaam aspect ook honderd procent elektrisch. In de app kun je beschikbare auto’s opzoeken en tot twintig minuten gratis reserveren. Met de radar wordt er automatisch naar een beschikbare Car2go gezocht om je door Amsterdam te vervoeren.

Lees tip:  5 Tips voor een duurzamere vakantie

Duurzaam buiten Amsterdam

Om nog een stapje groter te doen in de richting van duurzame maatregelen, is er ook de duurzame vakantie. Dicht bij huis betekent korter reizen en dit maakt je vakantie gelijk al een stuk “groener”. Bovendien herbergt Nederland allerlei verborgen pareltjes die je kunt beleven. Ga op wandel- of fietsvakantie en trek ons kikkerlandje door. Ook kun je bestemmingen zoeken die te bereiken zijn via het openbaar vervoer, waardoor je de uitstoot reduceert ten opzichte van vervoer met eigen auto.

Voor verblijf kun je gemakkelijk zoeken naar accommodaties met bijvoorbeeld ecolabels, recycle programma’s of groene energie. Het fijne is dat je duurzaam bezig bent én tegelijkertijd helemaal niet het idee hebt dat je anders op vakantie bent.

Natuurlijk wil je ook wat activiteiten doen op vakantie en ook op dit gebied zijn duurzame keuzes te maken. Hierbij kan je denken aan een mooie wandeling in een natuurgebied, maar je kunt ook met het gezin naar een boerderij. Eveneens wordt er gedacht aan het voorkomen van voedselverspilling in restaurants wat de duurzame vakantie compleet maakt.

Hoe maak jij jou stedentrip duurzamer? Deel je tips hieronder in een reactie.

-Deze blogpost is een samenwerking met thingstodoinamsterdam.com-

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

1 Comment

  1. De optie om in de hoofdstad gebruik te maken van een gedeelde taxi is erg handig. Ook is het goed dat je daarvoor gebruik kunt maken van een professionele dienstverlener. Met name in Amsterdam zijn er in de taxiwereld veel avonturiers onderweg. Het is daarom altijd beter zaken doen met een taxicentrale.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.