Duurzaam isoleren bij renovatie

Bij de renovatie van een woning loont het om rekening te houden met een goede isolatie. Door slim en duurzaam te isoleren verbruik je namelijk minder energie. En dat is dubbel winst: voor het milieu en je portemonnee. Maar met welke gangbare materialen kun je isoleren? En wat zijn de milieuvriendelijke varianten? Dit en meer lees je in deze blog.

Het belang van goede isolatie

Je kunt ruimtes isoleren voor een efficiëntere verwarming van je huis. Zo kun je bij renovatiewerken denken aan je dak, zolder, vloer en spouwmuur. Zo blijft warmte langer behouden in je woning, zonder extra inzet van energie. De waarde van je woning zal hierdoor stijgen: want wie wil er nou niet wonen in een goed geïsoleerd, energiezuinig huis dat warm blijft in de winter en koel in de zomer? Juist 🙂

Welke isolatiematerialen zijn er?

Tegenwoordig zijn er heel wat methodes en materialen voor slimme isolatie. In samenwerking met isolatie-info.nl hier enkele vormen die vaak toegepast worden bij renovatie.

slim-isoleren-duurzaamheidskompas-isolatie-info

Minerale wol

Minerale wol wordt gemaakt door draden van glas (glaswol) of steen (steenwol) te spinnen. Hierdoor ontstaat een wollige structuur. Dit isolatiemateriaal is redelijk goedkoop en zorgt voor een goede thermische isolatie. Andere grote voordelen van minerale wol is dat het niet brandbaar is en een een geluidsisolerende functie heeft. Minerale wol is op vele vlakken toepasbaar: bijvoorbeeld in daken, vloeren en spouwmuren. Als spouwmuurisolatie kan glaswol makkelijk ingeblazen worden via boorgaten.

Isolatieplaten

Isolatieplaten zijn beschikbaar in verschillende materialen, zoals polyurethaan (PUR) en XPS (geëxtrudeerd polystyreen). XPS is iets milieuvriendelijker en goedkoper dan PUR platen, die niet te recycleren zijn en daarom steeds meer onder vuur komen te liggen. XPS is een kunststof materiaal uit styreen, een restproduct van aardolie en is door de chemische stoffen die nodig zijn voor de productie ook niet onschadelijk voor mens en milieu. XPS platen zijn wel makkelijker te verwerken.

Lees tip:  Duurzaam isoleren

PUR en XPS zijn inzetbaar voor de isolatie van spouwmuren, daken en vloeren. Ze zijn vooral handig voor de isolatie van grotere oppervlakken. Bij renovatie worden isolatieplaten voornamelijk gebruikt bij daken en vloeren.

PUR schuim

Om PUR schuim te krijgen, worden isocyanaat en polyol met elkaar gemengd. Het isoleren van het dak met PUR schuim gaat erg snel omdat je geen snijwerk van platen of wol hoeft te doen. Het schuim hardt snel uit en vormt op die manier een isolerende laag. Deze spouwmuurisolatie heeft overigens een erg hoge isolatiewaarde en je kan er moeilijk bereikbare plaatsen toch vrij eenvoudig mee isoleren. Een nadeel is wel dat er bedwelmende stoffen ontstaan tijdens het aanbrengen van spouwisolatie. Je moet je dus goed beschermen voor het aanbrengen als je voor PUR spuitisolatie kiest. Vanuit ecologisch standpunt vermijd je PUR best zoveel mogelijk aangezien het niet recycleerbaar is.

Tot dusver de reguliere isolatievormen. Er zijn echter gelukkig ook groene alternatieven zat:

Ecologische isolatie

Wie echt groen wil isoleren, kan kiezen voor ecologische isolatiematerialen zoals papiervlokken, houtwol, schapenwol, hennep of kurk. De productie van deze isolatiematerialen vraagt minder energie. Daarnaast zijn deze duurzame isolatiematerialen uiteindelijk recycleerbaar of composteerbaar. Over het algemeen hoef je niet te vrezen voor irritatie van de huid of andere risico’s voor de gezondheid; deze ecologische alternatieven voor isolatie zijn namelijk veilig om mee te werken.

Met papiervlokken worden voornamelijk vloeren, daken en muren geïsoleerd. Helaas kan dit isolatiemateriaal niet gebruikt worden in vochtige omgevingen. De isolatiewaarde is vergelijkbaar met die van minerale wol. Isolatie met papiervlokken is met een prijs van 14 à 20 euro per vierkante meter een redelijk goedkoop alternatief.

Lees tip:  Duurzaam isoleren

Houtwol kan voor dezelfde isolatiedoeleinden als papiervlokken gebruikt worden. Het voordeel is dat je dit materiaal op maat kunt snijden. De prijs van 19 tot 24 euro per vierkante meter ligt wel iets hoger.

Schapenwol geeft een uitstekende thermische isolatie, heeft luchtzuiverende eigenschappen en is volledig recycleerbaar. De prijs is te vergelijken met houtwol.

Hennep is een isolatiemateriaal dat gebruikt wordt voor vloeren, daken, muren en gevels. Ook hier geldt: niet gebruiken in vochtige ruimtes. Hennep kan ook gecomposteerd worden. De prijs voor hennepisolatie ligt gemiddeld tussen 15 en 20 euro per vierkante meter.

Kurk is een erg veelzijdig isolatiemateriaal en kan toegepast worden bij daken, muren en vloeren. Kurk is verkrijgbaar in korrels en platen en gaat bovendien lang mee. Een andere groot voordeel van kurkisolatie is, dat het materiaal ook in vochtige ruimtes toegepast kan worden. De prijs ligt tussen 19 en 25 euro per vierkante meter.

Papiervlokken en hennep zijn dus de goedkoopste ecologische alternatieven. Kurk is door brede toepasbaarheid, lange levensduur, verkrijgbaarheid in verschillende vormen, geschiktheid voor vochtige ruimtes én zijn geluidsisolerende eigenschappen misschien wel het meest complete ecologische isolatiealternatief.

-Deze blogpost is een samenwerking met isolatie-info.nl-

***

Afbeeldingen: isolatie-info.nl

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

4 Comments

  1. Wij zijn ons aan het oriënteren op isolatie van het dak aangezien we het dak sowieso willen renoveren en opnieuw bedekken. Ik ben erg gecharmeerd van de mogelijkheid van het gebruik van hennep voor isolatie. Na afweging van de verschillende mogelijkheden was dit de meest duurzame oplossing.

  2. Wij denken er ook over na om ons huis beter te isoleren. Onze energierekeningen zijn erg hoog de laatste tijd. Ook blijft warmte niet goed hangen op onze benedenverdieping. Ik ga de verschillende isolatieopties in ieder geval onderzoeken, bedankt!

  3. Bedankt voor het delen van deze isolatieopties voor daken. Mijn dak is toe aan vernieuwing, maar wil graag voor duurzame materialen gaan die daarnaast ook een lange levensduur hebben. Goed om te weten dat er veel mogelijkheden zijn.

  4. Goed isoleren is denk ik wel het belangrijkste van het bouwen van een huis!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.