Duurzaam isoleren

Je woning isoleren is sowieso al een duurzaam project, maar waar begin je? En hoe kies je uit de verschillende isolatiematerialen die in meer en mindere mate duurzaam/eco zijn? Wij zetten een aantal isolatiematerialen voor jou op een rijtje.

EPS

EPS (geëxpandeerd polystyreen) is een veelzijdig kunststof, heeft een harde structuur en is daarom goed te hergebruiken. EPS is duurzaam, brandvertragend, recyclebaar en sterk isolerend. Je past EPS toe bij vloer-, dak- en gevelisolatie. Bij platte daken wordt EPS vaak gebruikt als isolerende laag onder de dakbedekking.

BioFoam

BioFoam is een nieuw isolatiemateriaal en is qua eigenschappen vergelijkbaar met EPS. Het verschil zit hem in de grondstoffen. EPS wordt gemaakt van fossiele grondstoffen en BioFoam van plantaardige grondstoffen. In tegenstelling tot fossiele grondstoffen zijn natuurlijke grondstoffen, mits verstandig gebruikt, onuitputbaar. Je gebruikt BioFoam bij zolder-, dakisolatie en bij spouwmuurvulling. Spouwmuurvulling is het isoleren (vullen) van de ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur.

Kooltherm platen

Kooltherm platen bestaan uit hardschuim op basis van bakeliet (een volledig synthetische kunststof) en hebben een hoge isolatiewaarde. Het isoleert beter dan PUR en PIR en is brandbestendig. Je past kooltherm toe bij gevel-, dak- en vloerisolatie.

sdi-insulation-duurzaam isoleren duurzaamheidskompasPUR en PIR?

Isolatiematerialen PUR (polyurethaan) en PIR (polyisocyanuraat) zijn gemaakt op basis van petrochemische grondstoffen. Werken met PUR en PIR kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Volgens artsen van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem lopen 30% van de vakkrachten die werken met PUR gezondheidsproblemen op.

Kurk

Kurk is waarschijnlijk het oudste isolatiemateriaal wat er bestaat. Kurk is 100% natuurlijk en heeft een uitstekende geluiddempende werking en isolatiewaarde. Je gebruikt kurk bij spouwmuur- en dakisolatie.

Lees tip:  Duurzaam isoleren bij renovatie

Duur(zaam)?

De meeste mensen denken dat duurzame investeringen duur zijn. Soms wel, maar niet altijd. In onderstaande tabel vind je de prijzen van de verschillende duurzame isolatiematerialen met bijbehorende isolatiewaarde, zodat je een goede en weloverwogen keuze maakt. Benieuwd naar andere isolatie kosten ter vergelijking? Het bekende isolatiemateriaal PUR kost gemiddeld € 25 per m2.

Isolatiemateriaal Isolatiewaarde Gemiddelde prijs per m2
EPS Hoog € 10 – € 15
BioFoam Laag € 15 – € 25
Kooltherm Hoog € 25 – € 40
Kurk Middel € 30 – € 40

***
Afbeelding: Sdi-insulation.com

-Deze blogpost is een bijdrage van Homedeal.nl –

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

2 Comments

  1. Wij zouden onze woning ook graag willen verduurzamen en beter isoleren. Ons dak moet in ieder geval worden gerenoveerd en we laten binnenkort ook een asbestinventarisatie uitvoeren. Hopelijk zorgt de renovatie voor een koeler huis in de zomer!

  2. Kurk komt van de kurkeik, een boom dus. Je kunt je daarom afvragen hoe duurzaam kurk wel is. BioFoam daarentegen ziet er veel duurzamer uit. Gebruik van sommige producten vinden we zo vanzelfsprekend dat we ons geen vragen meer stellen bij hoe duurzaam ze al of niet zijn.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.