Duurzaam Istanbul

Tijdens mijn recente bezoek aan Istanbul ben ik blij verrast met de verschillende keren waarin de duurzaamheidsgedachte zich manifesteerde. Voor Duurzaamheidskompas.nl doe ik hier verslag van.

Mooi, maar ook duurzaam?

Lopend door de straten van Beyoğlu, kwam ik een winkeltje tegen die prachtige horloges verkocht. De horloges waren van hout. ‘Niet echt duurzaam en moet het wel echt’ dacht ik, terwijl ik de horloges stiekem heel mooi vond. Toch maar even een kijkje genomen. Wat blijkt, de horloges waren gemaakt van 100% eerlijk hout, vrij van chemische middelen.

houten-horloge-duurzaamheidskompas

De horloge die ik graag wilde hebben, was gemaakt van Indian Rosewood. Het mooie was, dat het herplanten van een Indian Rosewood boom, automatisch opgenomen is in de prijs. Alhoewel je dit als een goede marketingtruc kunt zien, vond ik het als simpele consument die op een laagdrempelige manier liever groene keuzes maakt, wel erg sympathiek. Via de website van het merk kon ik de boom zelfs een naam geven en zien waar het geplant zou worden.

Plastic-soep

Tasjes van plastic is een gigantisch probleem die we nog steeds met een te zachte hand te lijf gaan. Een gemiddelde Europeaan gebruikt 200 plastic tasjes per jaar. De meeste tasjes belanden in de oceaan en vormen een ‘plastic soep’, belanden elders in de natuur of, in het meest verschrikkelijke geval, worden ze ingeslikt of opgegeten door (zee)dieren. Dit lijdt er ook toe dat er gif in onze voedselketen komt. Er zijn trouwens initiatieven die dit probleem graag willen aanpakken.

Lees ook eens de blog van Nur over het reduceren van plastic-gebruik.

fastcoexistcom-plasticbags

Geen plastic-tas? Korting gegarandeerd!

Nu moet je bij veel winkels al betalen voor een plastic tas wat een drempel an sich is. In Istanbul ontdekte in een supermarkt waar iets bijzonders mee aan de hand was. In ieder geval iets wat ik niet eerder heb gezien. Ook hier moet je betalen voor een plastic tas. Maar als je geen plastic tas neemt (en zelf met een duurzaam alternatief komt), krijg je korting op je boodschappen.

Lees tip:  Eco-vakantie: bewust op reis

Met de korting bespaar je financieel niet veel op je boodschappen, maar het was wel iets wat mensen motiveert. Bijvoorbeeld: 10 cent voor een plastic tas kan en wil je best betalen. Maar als je met je eigen tas komt krijg je 10 cent korting. Korting krijgen is fijn en korting mislopen juist niet. De caissière vertelde mij dat sinds ze de korting hebben ingevoerd, merken dat er minder plastic tasjes worden gekocht.

bag-made-of-paper-duurzaamheidskompas

Duurzaamheid=creativiteit

Over tasjes gesproken. Een andere manifestatie van de duurzaamheidsgedachte kwam van de eigenaresse van een klein boetiekje. Ze verkocht tweedehandse en nieuwe kleding, beetje jaren’70 ’80 Retro stijl. Het bijzondere was dat als je wat kocht en er graag een tasje bij wilde (waar je zelf echt om moest vragen), je geen plastic tasje kreeg, maar een tas gemaakt van oude kranten. Zelf gerecycled en in elkaar geknutseld. Dat is pas duurzaam gebruik maken van de daluren!

Recycling op zijn best

En, over knutselen gesproken: ik liep tegen een DIY klokje aan. De jongen vertelde mij dat hij bij boekenwinkels oude boeken die niet verkocht worden voor een kleine bedrag ophaalt en er zelf een simpele klokwerkje aan monteert. Zie het geweldige resultaat! Het creatief en duurzaam hergebruik van spullen heeft mijn hart en brein gewonnen.

upcycling-books-clock-duurzaamheidskompas

Ik ga op zoek naar nog meer inspirerende voorbeelden. Ken je er zelf een, laat het me weten via de comments hieronder!

***
Afbeeldingen: phototrack.blogspot.com, fastcoexist.com, Duurzaamheidskompas.nl (Ufuk Kahya)

Author: Ufuk

Student Bestuurskunde Universiteit van Tilburg | Maatschappelijk actief voor NJR (Nationale Jeugdraad) en UWC (United World College) | Den Bosch | Gemeenteraadslid | Ik denk groen, dus ik besta

Share This Post On

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.