Duurzaam je (bouw)afval afvoeren doe je zo
Door Ellen Oortwijn
Door het scheiden van afval help je mee aan een duurzame wereld door te recyclen en te besparen op grondstoffen. Daarnaast reduceer je hiermee ook CO2 uitstoot. Ons huis- en tuinafval scheiden we eenvoudig door het glas, papier, gft, en plastic apart weg te gooien in de daarvoor bestemde container. Maar wat als je veel meer afval hebt door een grote opruiming, aanpak van de tuin, renovatie of verbouwing? Dan kun je het beste een container huren. Wel zo makkelijk en zo zorg je ervoor dat het afval op de juiste manier wordt afgevoerd, verwerkt en waar kan hergebruikt.
Waarom een container huren voor afval?
Bij opruim- of verbouwwerkzaamheden komt bijna altijd meer afval vrij dan je van tevoren had bedacht. Daarbij mag je grof vuil bijvoorbeeld nooit zomaar bij het huisvuil neerzetten. Dit wordt met name in de grote steden streng gecontroleerd en gehandhaafd. Het is dus belangrijk dat je grotere hoeveelheden afval of andersoortig afval op een efficiënte, verantwoorde en duurzame manier laat afvoeren. Dan is het huren van een afvalcontainer oftewel recycle-bak een goed idee. Maar hoe gaat dat in zijn werk?
Een afvalcontainer huren, hoe werkt dat?
Zoek een container verhuurbedrijf in de buurt. Woon je in het midden in van het land in bijvoorbeeld Amersfoort? Zoek dan specifiek naar een container huren in Amersfoort. De snelste en goedkoopste optie is vaak bij een lokale aanbieder hoewel sommige bedrijven in heel Nederland leveren.
Zorg in ieder geval dat je de volgende zaken voor jezelf op een rij hebt:
Om welk soort afval gaat het?
Heb je bijvoorbeeld puin-, groen- of juist houtafval? Door de juiste afvalbak kan het afval het best gescheiden worden en blijven de kosten voor afvoer zo laag mogelijk.
Hoe groot moet de container zijn?
De grootte van de container is natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid verwachtte afval. Standaard afmetingen zijn 3m³, 6m³, 10m³, 15m³ of groter. Eén kubieke meter (m³) is 1 meter lang x 1 meter breed x 1 meter hoog.
Waar laat je de container neerzetten?
Over het algemeen kun je bij het plaatsen van een container uitgaan van ongeveer twee vrije parkeerplekken. Eentje voor de recylce-bak zelf en eentje voor het indraaien van de vrachtwagen. Wanneer je voldoende ruimte hebt, welke goed bereikbaar is voor de vrachtwagen, dan kun je de container natuurlijk ook op je eigen oprit, stoep of in je tuin laten plaatsen.
Hoe lang heb je de container nodig?
De meeste containers kun je huren voor vier tot zes weken. Houd altijd rekening met een uitlooptijd voor je project. Het maakt dan niet uit als deze vol is en je wilt de container eerder laten ophalen. Bekijk de regels van je gemeente om erachter te komen hoe lang een container maximaal op een openbare plek mag staan.
Heb je een vergunning nodig?
Voor het plaatsen van een container op een openbare plek is in de grote steden bijna altijd een vergunning nodig. Wil je dus een container huren in Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of een andere grote plaats, check dan voor de zekerheid altijd de regels die gelden voor jouw gemeente. Vaak is een online een melding maken voldoende.
Welk soort container heb ik nodig?
Het is belangrijk een passende container te huren voor het soort afval dat je gebruikt. Hieronder lees je welke containers er zijn voor de verschillende soorten afval.
- Bouw & sloopafval container
In deze container kun je naast bouwafval ook grofvuil kwijt. - Puincontainer
Een puincontainer is ideaal voor schoon steen- en betonpuin. - Grondcontainer
Grond, zand en aarde mogen niet in de tuinafval en groenafval container. Daarvoor kun je een speciale grondcontainer huren. - Houtcontainer
Een houtcontainer huur je voor bijvoorbeeld meubelpanelen, spaanplaat, hardboard of hout met spijkers en schroeven. Let op; niet geschikt voor boomstammen en takken of geïmpregneerd hout. - Groenafval container
Groot tuinonderhoud? In een groenafval container kun je tuinresten zoals takken, bladeren, struiken en gras afvoeren. - Gipscontainer
Gips wordt vaak zomaar ergens bijgegooid terwijl dit materiaal juist erg geschikt is voor recycling. Huur hiervoor daarom een speciale gipscontainer.
Let tenslotte op de voorwaarden van de aanbieder bij het kiezen van de huur van je recyclebak. Wat mag er precies in en wat niet? Hoe lang mag de container blijven staan en is de prijs inclusief halen en brengen? Zo weet je zeker dat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.
Wat is jouw ervaring met afval scheiden? Welke soorten afval scheid je? Deel je ervaring en tips hieronder in de comments!
Deze blogpost is gesponsord door Recycle-bak.nl
Bron afbeelding: Pawel Czerwinski on Unsplash
16/11/2022
Goed om te weten hoe ik bouwafval duurzaam kan afvoeren. We willen graag een container bestellen voor onze renovatie. Ik ga uitzoeken of ik wellicht mijn materialen beter kan scheiden.