Duurzaam kamperen doe je zo

Kamperen is een duurzame manier van vakantie vieren. En hoe kun je nu beter genieten van het natuurschoon op de vakantiebestemming dan wanneer je er middenin verblijft? Qua accommodaties is de camping een milieubewuste keuze; wje stoot immers de minste CO2 uit. Daarnaast zijn nog tal van manieren om kamperen duurzamer te maken. Daarover meer in de ze blog.

Kies een groene camping

Een zoektocht online brengt je genoeg ‘groene’ campings. Hoe je weet dat deze kampeerplaatsen duurzaam zijn? Dit hangt af van verschillende factoren. Zo is het belangrijk dat elektriciteit op de camping duurzaam wordt opgewekt, de sanitaire gebouwen voorzien zijn van energiebesparende (led)lampen en de kranen en douches waterbesparend zijn. Verder wordt op de camping ingezet op afval scheiden en worden alle openbare gebouwen schoongemaakt op basis van biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen.

Hoewel al deze criteria prima te checken zijn, kun je ook nagaan of de camping in kwestie het internationale keurmerk Green Key heeft. Via de GroeneVakantiegids kun je 1.500 accommodaties verspreid over 28 landen vinden. Handig om te checken voordat je boekt!

Zonnepanelen op de caravan of camper

In een tent slapen is hartstikke duurzaam. Verblijf je liever in caravan of camper, dan kun je die ook duurzamer maken. Door  bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak te monteren. Verstandig is om te kiezen voor zonnecollectoren. De opgevangen elektriciteit wordt dan opgeslagen in een accu, waardoor je de stroom op een later moment kunt gebruiken. Rijd je dan ook nog eens in een elektrische wagen die je oplaadt met groene stroom? Dan ben je goed en groen op weg als duurzame kampeerder.

Buiten koken en minder vlees 

Bij kamperen denk je aan buiten koken. En op een kookbrander kan dat prima. Zorg er dan wel voor dat deze uit de wind staat en dat je de pan waarin je kookt afdekt. Zo gaat er minder warmte verloren en verbruik je minder gas om het eten te garen. Barbecueën geeft natuurlijk ook een vakantiegevoel. Leg dan voor de verandering eens vleesvervangers of vis op de grill. Door minder vlees te eten, wordt minder CO2 uitgestoten. Vis kan soms om andere redenen minder milieuvriendelijk zijn. Wil je zeker weten? Kijk dan in de VISwijzer hoe duurzaam de vis is die jij wilt eten. Nog een manier om het milieu te sparen is door geen wegwerpborden en bestek te gebruiken en afval te scheiden. Vergeet niet om de campingplek netjes en schoon achter te laten wanneer je vertrekt.

Duurzame activiteiten

Misschien wil je lekker luieren op vakantie. Dat is prima, want zo belast je het milieu in principe nauwelijks. Ook wanneer je gaat wandelen of fietsen ben je lekker duurzaam en actief bezig. Ben je een avonturier? Bedenk je dan dat het huren van een jetski of een motorboot belastend is voor het milieu. Kies bijvoorbeeld voor een roeiboot als je toch het water op wilt. En ga je een dagje naar de stad, reis dan te voet, met de fiets of het openbaar vervoer en laat de auto staan.

Thuis ook duurzaam

Terwijl je geniet van een duurzame vakantie, kun je thuis ook energie besparen. Hoe? Trek alle stekkers van apparaten die je niet gebruikt uit de stopcontacten. Zo voorkom je sluipverbruik. Verder kan de thermostaat omlaag wanneer je een paar weken niet thuis bent. Ook wanneer je wel thuis bent, bespaar je op deze manier energie.

Je bent helemaal duurzaam bezig wanneer je kiest voor groene stroom. Je kunt gemakkelijk online energie vergelijken. Zo krijg je direct een overzicht van alle (duurzame) leveranciers, zie je waar je het meest bespaart én waar je groene stroom af kunt nemen. Let wel: de energie die je uit het stopcontact ontvangt, is een mix van alle stroomsoorten die huishoudens kiezen. Hoe meer keuze voor groen, hoe groener de stroommix. Zo draag je zelf een steentje bij aan een betere toekomst.

Heb je andere tips om duurzaam te kamperen? Heb je ervaring met een duurzame camping? Deel het in een reactie hieronder.

Deze blogpost is een samenwerking met Pricewise-

***
Afbeeldingen: Will Truettner en Emmanuel Maceda van Unsplash

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

1 Comment

  1. Naast je activiteitn en je campingkeuze mis ik hier een heel belangrijk element: de manier waarop je kampeert en het leave no trace principe! Als wandelaar en kampeerder kom ik vaak afval tegen van anderen. Zonde. Met de leave no trace regels respecteer je de natuur (gaat verder dan afval, bijv ook geen wilde dieren voeren of aaien) en kunnen anderen er ook nog van genieten.

    Charlotte van Cherrycharlie.nl

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.