Duurzaam omgaan met je mobiel

Mobiele telefoons zijn niet meer weg te denken uit ons leven. We doen alles, maar dan ook alles met een snelle swipe op onze mobiele beeldschermen. Denk aan boodschappenlijstjes bijhouden, informatie opzoeken, kennisdelen, socializen of entertainment.

Ondanks de vergroening van de nieuwe generatie elektronica, valt er toch veel te winnen op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing. In deze blog geven we je tips hoe je duurzamer om kunt gaan met je mobiel.

Goede bescherming

Een veel gebruikt voorwerp zoals een gsm heeft veel te verduren gedurende de dag. Een barst in je scherm is zo gebeurd. Voorkomen is dus beter dan genezen. Zorg ervoor dat je je toestel degelijk beschermt. Door bijvoorbeeld te investeren in een goede hoes die tegen een stootje kan. Deze investering heb je zó terugverdiend!

Reparatie

Vroeger was het doodnormaal om spullen te repareren en nieuw leven in te blazen. Door de stijgende welvaart, zijn gebruikersvoorwerpen helaas vervangbaar geworden. Dit terwijl je vaak door een kleine fix je telefoon langer kunt blijven gebruiken. Goed voor de natuur én voor je portemonnee.

Tweedehands mobiele telefoons

Waarom meteen een nieuw toestel als je ook tweedehands kunt scoren? Wist je dat je bijvoorbeeld prima een refurbished iPhone X kunt kopen voor de fractie van de originele prijs? Het loont om op internet te checken bij webwinkels die naast nieuw ook handelen in refurbished/tweedehandse toestellen die soms nog in nieuwstaat verkeren. Ook Marktplaats is daarin een goede om op te kijken.

Energie besparen

Een gsm verbruikt bijna elke dag energie. Denk aan het opladen van het toestel of anders wel het opladen van je powerbank. Wees alert op sluipverbruik en koppel je kabels op tijd los van het stopcontact. Bovendien is het niet goed voor de levensduur van je gsm om deze te lang op te laden. Zo kun je zonder te willen de accu beschadigen. Naast het energie besparen, kun je ook kiezen voor een groene energieleverancier: een dubbele win.

Recyclen

Is je toestel echt niet meer te redden? Zorg dan voor een duurzame afvalverwerking. Er zitten namelijk veel grondstoffen en onderdelen in mobiele telefoons die waardevol zijn en opnieuw gebruikt kunnen worden. Dit geldt ook voor telefoons die niet meer werken. Op deze manier belast je het milieu niet onnodig en draag je bij aan een groenere economie.

Zou jij een refurbished toestel kopen? Waarom wel of niet? Deel je mening in een reactie hieronder.


-Deze blogpost is een samenwerking met Partly.nl-

***
Afbeelding: 🇨🇭 Claudio Schwarz | @purzlbaum op Unsplash

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.