Duurzaam verhuizen? Dat doe je zo!

We hoeven je niet uit te leggen hoe belangrijk duurzaamheid is. En tegenwoordig zoeken we bij alle activiteiten die we ondernemen naar milieuvriendelijke oplossingen. Ga je binnenkort verhuizen? Zelfs dat kan duurzamer! Helpikverhuis.nl geeft vier tips.

1. Vervoer je inboedel in een elektrische verhuiswagen

Je ziet ze steeds vaker in het straatbeeld: de elektrische auto’s. Deze zijn de afgelopen jaren alleen maar verbeterd. Zo kun je ook steeds vaker elektrische verhuiswagens inzetten tijdens de verhuizing. Deze transportwagens hebben dezelfde capaciteiten als normale verhuiswagens. Ze geven minder geluidsoverlast en het belangrijkste: ze stoten geen CO2 uit. Dus vraag bij het oriënteren ook eens of het betreffende verhuisbedrijf je een keuze biedt daarin.

2. Gebruik duurzame verhuisdozen

Jaarlijks gooien we zo’n 35 miljoen kartonnen verhuisdozen weg. Zonde van alle bomen die daarvoor gekapt worden, niet waar? Vraag je vrienden of familie eens of ze nog dozen over hebben. Of plaats een oproep binnen een lokale Facebook groep in je stad of pas verhuisde mensen nog iets hebben liggen voor jou. Je kunt er ook voor kiezen om je spullen in kunststof dozen te verhuizen en recyclebaar noppenfolie te gebruiken. Hoewel de productie van deze verhuisdozen vaak minder duurzaam is, kunnen ze wel gemakkelijk opnieuw gebruikt worden om bijvoorbeeld je winterkleding, een extra setje dekens of speelgoed in op te bergen. Ook hier geldt: vraag anderen of je dozen kunt overnemen of lenen. Zo draag niet actief bij aan overproductie van plasticgoederen.

moving-boxes-bike_realtorcom

3. Gooi oude spullen (milieu)bewust weg

Neem voordat je gaat verhuizen een aantal duurzame beslissingen. Wil je spullen weggooien? Doe dit dan milieubewust. Denk hierbij aan bijvoorbeeld witgoed en elektronische apparaten. Veel gemeentes beschikken over een recycle centrum of milieustation waar deze apparaten ingeleverd kunnen worden, zodat delen ervan gemakkelijk hergebruikt kunnen worden. Je kunt  tweedehands kleding, schoenen of spullen ook geld verdienen. Lees hier onze blog met tips hoe je het beste online tweedehands spullen kunt verkopen.

4. Twee linkerhanden? Huur een duurzame verhuizer in

Wie geen risico wil nemen met zijn of haar inboedel, huurt een verhuizer in. En ook verhuizers kunnen bewust met het milieu omgaan wanneer ze jouw spullen van A naar B vervoeren. Wil je zeker weten dat de verhuisservice die je inschakelt ook milieubewust werkt? Check dan of deze in het bezit is van (één van) de volgende keurmerken:

ISO 14001 keurmerk
Bedrijven die dit keurmerk bezitten, gaan bewuster om met energie, water, papier en brandstof. Deze bedrijven zijn door de instantie ISO (International Organization for Standardization) gekeurd.

Erkende Verhuizers keurmerk
Dit keurmerk wordt gegeven aan verhuizers die voldoen aan meerdere eisen op gebied van kwaliteit, milieu en veiligheid.

Heb jij ook tips om duurzaam te verhuizen? Deel ze hieronder!

– Deze blogpost is een samenwerking met Helpikverhuis.nl-

***
Afbeelding: Realtor.com

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

7 Comments

  1. Wij hebben gelukkig veel vrienden die mee willen helpen bij de verhuizing. Daarnaast heb ik ook al spullen verkocht die ik niet meer nodig heb. Een goed plan maken zorgt er ook voor dat je duurzame keuzes kan maken.

  2. Inderdaad goed om duurzame producten te gebruiken, ook bij je verhuizing. Mijn verhuisdozen probeer ik ook altijd van iemand te lenen, zodat ik deze zelf niet hoef te kopen. Daarnaast sorteer ik mijn afval en verkoop ik de spullen die ik niet meer nodig heb als ik een nieuwe woning betrek. Goed om te weten dat duurzame verhuisbedrijven een keurmerk hebben!

  3. Inderdaad goed om na te denken over de spullen die je niet mee wil nemen. Er zijn genoeg duurzame en milieubewuste initiatieven om van je meubels af te komen. Daarnaast is het ook fijn wanneer je de meeste grote objecten al uit je huis hebt kunnen halen voordat je gaat verhuizen.

  4. De laatste keer dat ik verhuisde, leverde de verhuizer zelf de dozen, die hij dan ook weer kwam ophalen. Het waren stevige dozen die de verhuizing schadevrij doorstonden, en in plat gevouwen toestand weer perfect geschikt waren voor hergebruik.

  5. Duurzaamheid is een belangrijk aspect in mijn leven. Nu ik ga verhuizen wil ik deze lijn doortrekken in de voorbereidingen en uitvoering. Op dit moment ben ik al bezig met het sorteren van mijn spullen. Ook zorg ik ervoor dat de spullen die ik niet meer gebruik een tweede eigenaar krijgen.

  6. Ik ga binnenkort verhuizen en was hiervoor op zoek naar tips. Een goed idee duurzaam te verhuizen. Daarom ga ik duurzame verhuisdozen kopen. Ik ga ze zeker ook hergebruiken.

  7. milieubewust met het gebruik van dozen omgaan is erg belangrijk! Het is daarom van belang wanneer er wel dozen aangeschaft moeten worden dat je kijkt naar producenten die Maatschappelijk verantwoord dozen produceren. Dit is bij de meeste goedkope verhuisdozen zoals die bij de gamma te koop zijn niet het geval. Check daarom bijvoorbeeld het FSC-keurkmerk om te kijken of het hout afkomstig is uit een goed beheerd bos en of de dozen (deels) gerecycled zijn.

    Bram van Cordupack

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.