Duurzaam weekendje weg met kinderen

De kerstvakantie staat voor de deur. Veel gezinnen met kinderen zijn zich aan het oriënteren (echte earlybirds hebben dat natuurlijk al laaang gedaan 😊) op een lastminute tripje of een verblijf elders in het land. Als ouder(s) houd je rekening met kindvriendelijke attracties, accommodaties of arrangementen. Daarbij komt kijken dat meer en meer mensen ook kijken naar het duurzaamheidsaspect van een korte vakantie. Niet voor niets staat het vliegen als vervoersmiddel steeds vaker onder vuur en is er nogal wat discussie op social media hoe je als vakantieganger of dagjesmens je afval en dus ook carbon footprint kunt reduceren.

Heb je nog wat inspiratie nodig bij je zoektocht? In deze blog geven we tips voor een duurzame kindvriendelijke vakantie in Nederland.

Kindvriendelijkheid: hoe check je dat?

Het is tegenwoordig vrij normaal dat restaurants, hotels en andere uitjes diverse labels hebben die duiden op de mate van kindvriendelijkheid van een plek. Niets is zo vervelend namelijk als wanneer je aankomt op de plek van je weekendje weg en je realiseert dat er geen kinderstoel, kinderbed of een aangepast kindermenu. Nou gebeurt dat gelukkig niet zo vaak en zijn de meeste accommodaties goed voorzien. Maar het kan geen kwaad om extra alert te zijn hierop. Ook het checken van de aanwezige faciliteiten nog voordat je boekt is reuze handig! Zo hebben kindvriendelijke hotels speciale kamers ingericht voor gezinnen met jonge kinderen. Naast extra ruimte in de kamer en badkamer, beschikken de kinderen een eigen tv in bed; laat de vakantie (en het uitslapen) beginnen!

Je reis: waar kun je rekening mee houden?

Of je nou met de auto of openbaar vervoer gaat; een reis met kinderen vraagt voorbereiding. Het voordeel van het reizen met je eigen auto is dat het voordelig en vaak gemakkelijker is. Daar tegenover staat dat het niet bepaald duurzaam is (tenzij je een hybride of elektrische auto rijdt of aan autodelen doet). Reizen met de trein is een optie die duurzaam en leuk kan zijn. Vooral jonge kinderen vinden het een bijzondere ervaring. En hoe leuk als je dit met je kind kunt delen!
Wil je voordelig reizen? Probeer dan binnen daluren je tripje te plannen. Een andere tip is het op voorhand kopen van je tickets. Dan kun je je meteen richten op de spannende reis en is het ‘saaie gedeelte’ afgehandeld. Voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar gelden er speciale tarieven (railrunner).

Duurzaamheid: waar let je op?

Ook de accommodatie waar je verblijft heeft vaak impact op de omgeving. Gelukkig staat duurzaamheid steeds hoger in het vaandel bij de meeste hotelketens. Van der Valk Leeuwarden is daar een goed voorbeeld van. Dit vrij nieuwe hotel dat in juni van dit jaar (2018) is geopend, heeft een BREEAM-NL keurmerk. Dit keurmerk is een beoordelingsmethode om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen te bepalen. Daar scoort het hotel dus goed in!

Ecologisch verantwoord en lief voor het milieu

Een nieuwbouw-hotel heeft als voordeel dat al in de beginfase energiebesparende en duurzame maatregelen getroffen kunnen worden. Zo wordt er binnen Van der Valk Leeuwarden warmte uit het restaurant, de zalen en keuken opgevangen, waardoor 95% van de warmte teruggewonnen wordt. Deze zogenaamde restwarmte, wordt ook gebruikt om het water op te warmen.

Er is ook gedacht aan hoe het hotel zich verhoudt tot de natuurlijke omgeving en de biodiversiteit. Zo is er bij het inrichten van de omgeving in grote mate rekening gehouden met biodiversiteit en zijn ‘hotels’ voor bijen en vleesmuizen op het landgoed.

Gezelligheid voorop!

Of je nou samen met je gezin je eigen stad verder verkent of naar een uithoek van Nederland afreist; het gaat uiteindelijk vooral om het gezellig samenzijn. Door ook nog bewust stil te staan bij duurzame alternatieven ontstaat er een win-win situatie; voor de wereld en voor je kinderen.

Heb jij leuke tips voor korte, duurzame tripjes met kinderen? Deel het hieronder!

-Deze blogpost is een samenwerking met Van der Valk Leeuwarden-

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.