Groendak als duurzame dakbedekking

Duurzaamheid en milieuvriendelijk wonen wordt steeds belangrijker in ons leven. Naast korter douchen, gebruik maken van elektrische auto’s of simpelweg de fiets pakken, kan je ook eens kijken naar minder voor de hand liggende opties, zoals een groendak als duurzame dakbedekking. Een groendak biedt vele voordelen op het gebied van duurzaamheid en is daarnaast ook een verrijking voor je woongenot en vaak ook dat van anderen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een milieuvriendelijk en tegelijkertijd idyllisch groendak. Of een ‘moestuin’ dak. Kortom, een groendak heeft vele mogelijkheden. In deze blogpost, hebben wij er een aantal voor jou op een rijtje gezet.

Wat is een groendak?

Een groendak is een dakbedekking die bestaat uit onder andere mossen, grassen, vetplanten, struiken en soms zelfs bomen. Dit is een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor andere dakbedekkingen en is ook mooi om te zien! Groendaken worden voornamelijk gebruikt op platte daken, maar het is zeker mogelijk om een groendak aan te leggen op een hellend dak van maximaal 60 graden. Een groendak heeft als vereiste dat er onder de groene dakbedekking een EPDM dakbedekking moet liggen. EPDM is rotvast en wortelbestendig waardoor de mossen en vetplanten je dak niet aantasten. Wat kost een nieuw dak eigenlijk als je een groendak wil? Dit is met name afhankelijk van de grootte van je dak en het soort groendak dat je wil. Vraag een vakman om een offerte voor de exacte prijs.

Voordelen groendak

Het eerste voordeel van een groendak is dat de planten en mossen op het dak CO2 omzetten in zuurstof. Zo draag jij een steentje bij aan schonere lucht voor iedereen. Daarnaast biedt de begroeiing een grondlaag. Hierdoor blijft het in de zomer lekker koel in je woning en in de winter juist warmer. Door de isolerende werking van het groendak, bespaar je dus flink op je energierekening. Ook beschermt de begroeiing de onderliggende dakbedekking tegen factoren van buiten, zoals hagel of plotselinge temperatuurschommelingen die de dakbedekking kunnen beschadigen. Hierdoor gaat je dakbedekking een stuk langer mee.

Lees tip:  Duurzaam wassen met Seepje

Soorten groendaken

Er zijn twee soorten groendaken, namelijk intensief en extensief. Een intensief groendak wordt gebruikt voor zogenoemde daktuinen. Op deze daktuinen vind je grotere struiken, bloemen en grassen. Doordat een intensief groendak meer gewicht uitoefent op je dak, moet er vaak een aanpassing aan je dakconstructie worden gedaan om het groendak mogelijk te maken. Een intensief groendak brengt dan vaak meer kosten met zich mee. Maar daar tegenover staat dat je op een intensief groendak kunt tuinieren en ‘leven’, zoals in een gewone tuin.

Een extensief groendak is het type groendak dat je het vaakst ziet. Hierbij bestaat de begroeiing op het dak uit mossen en vetplanten en geen grote, kleurrijke bloemen en planten. Dit type groendak is veel lichter en belast je dak minder, waardoor er meestal niets aan je dak aangepast hoeft te worden. Op extensieve daken kan je ook niet lopen. Mossen en vetplanten kunnen zonder veel aandacht blijven groeien. Extensieve daken vragen weinig onderhoud en hoeven alleen in droge perioden gewaterd te worden.

Andere soorten duurzame daken

Naast groendaken, zijn er ook andere soorten dakbedekkingen die duurzamer zijn dan de reguliere soorten (productieproces buiten beschouwing gelaten). Zo is er bijvoorbeeld wit PVC, dat een deel van de zonnestralen die op het dak komen terugkaatst. Hierdoor wordt de temperatuur op je dak minder hoog en gaat je dakbedekking langer mee dan wanneer het een zwarte kleur heeft.

Tegenwoordig wordt bitumen dakbedekking steeds vaker gerecycled om het milieu te ontlasten en bewust om te gaan met materialen. Als het bitumen goed wordt gescheiden van andere lagen, kan het goed hergebruikt worden.

Duurzame projecten rondom het huis

Een duurzaam dak is een goede stap in de richting van milieubewust wonen. Er zijn steeds meer duurzame alteratieven beschikbaar. Zo worden veel klusmaterialen duurzamer en is er bijvoorbeeld duurzame verf op basis van lijnolie, waardoor het milieu minder wordt belast. Heb je zelf twee linkerhanden, dan is het verstandig om de schilderwerken uit te laten voeren door een ervaren schilder. Vraag de schilder ook eens of ze milieuvriendelijke verf hebben. Let wel, deze verf is kostbaarder, waardoor de prijs van schilderwerken kan toenemen. Laat je schilder dit in de totaal prijs meenemen, zodat je een goede afweging kunt maken.

Lees tip:  Dakrenovatie: beter voor het milieu én de portemonnee

Terugverdientijd groendak

Een groendak is dus een goede keuze als je wil gaan voor duurzame en milieuvriendelijke dakbedekking. Het is een investering, maar gemiddeld verdien je deze binnen 8 en 10 jaar terug. Met een groendak geef je iets terug aan de natuur en draag je je steentje bij aan een gezondere leefomgeving voor jezelf maar ook voor de volgende generatie!

Heb je zelf ervaring met groendaken? Deel ze hieronder met ons! 

– Deze blogpost is een samenwerking met Skydreams en Zandcompleet –

***
Afbeelding: door CHUTTERSNAP via Unsplash

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

2 Comments

  1. Bedankt voor het delen van de voordelen van een groendak. Wij moeten ons dak eerst laten reinigen voordat we kunnen beginnen met het plaatsen van planten. Wij zijn erg benieuwd hoe dit eruit gaat zien!

  2. Wij willen het dak van onze schuur graag vernieuwen en zijn op zoek naar een duurzame bedekking die lang meegaat. We hebben gedacht aan het leggen van een groendak, maar we weten niet precies hoeveel onderhoud dit vergt. Binnenkort gaan we de opties bespreken met een dakdekker.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.