Duurzame energie: start in 2017!
Momenteel komt 93% van de energie die we gebruiken uit fossiele brandstoffen. Kolen, olie en gas zijn brandstoffen die op den duur op zullen raken en waarvan het gebruik milieuvervuilend is.
De komende jaren gaan we voor het verwarmen van woningen steeds vaker over op duurzame energiebronnen zoals zon, wind en aardwarmte. Deze bronnen veroorzaken minder C02-uitstoot en vervuiling. Daarbij zijn deze vormen van energie ook nog eens onuitputtelijk en raken dus nooit op. Lees hieronder waar je in 2017 al mee kunt beginnen als het gaat om duurzame energie!
Windmolens
Een windmolen wekt energie (elektriciteit) op uit de wind. Hierbij is de CO2-uitstoot 50 keer lager dan bij fossiele brandstoffen. Deze vorm van groene stroom kan in Nederland gemakkelijk opgewekt worden, omdat het klimaat daar ideaal voor is (het waait namelijk veel en hard). Stap je liever over op windenergie? Dan kun je dat bij je energieleverancier aangeven. Doorgaans is groene energie iets duurder dan grijze stroom. Maar er komen steeds meer nieuwe groene leveranciers bij die groene energie voor een scherpe prijs aanbieden. Laat je dus goed informeren.
Zonnepanelen
Zonnepanelen kun je zelf aanschaffen en laten installeren op het dak van je woning. De aanschaf wordt steeds aantrekkelijker omdat zonnepanelen de afgelopen jaren sterk in prijs zijn verlaagd en de BTW voor particulieren aftrekbaar is. Zonnepanelen zijn bijzonder milieuvriendelijk en zorgen ervoor dat je zelf schone energie kunt opwekken en tegelijkertijd kunt besparen op je energierekening.
Warmtepomp
Een warmtepomp is beter voor het milieu omdat het gebruik maakt van elektriciteit in plaats van gas om een woning te verwarmen. De CO2-uitstoot gaat flink naar beneden en door het gebruik van een warmtepomp bespaar je ook weer flink op je energierekening. Momenteel zijn er nog subsidies beschikbaar voor de aanschaf van een warmtepomp en is het mede daardoor rendabel om er nu in te investeren. Bij een warmtepomp kan je kiezen uit een volledig elektrische- en hybride warmtepomp. De laatste werkt in combinatie met een HR-ketel, voor als er extra verwarming nodig is of deze moet bijspringen voor een grote hoeveelheid warm water.
Bodemwarmte
Warmte die op zo’n 100 meter diepte uit de aarde wordt gehaald heet bodemwarmte. Het wordt ook wel aardwarmte genoemd als de warmte uit dieper gelegen plekken in de aarde komt. De warmte van bodemwarmte komt door de hitte van de zon en daardoor is deze vorm van energie onuitputtelijk. Dit is iets lastiger in Nederland. Om deze warmte te kunnen gebruiken heb je bodemwarmtewisselaars nodig die via grootschalige warmtepompen (anders dan individuele warmtepompen) de energie doorzetten voor bijvoorbeeld de industrie.
Wat is jouw groene/goede voornemen als het gaat om duurzame energie? Laat je reactie hieronder achter!
-Deze blogpost is een (affiliate)samenwerking met Feenstra-
***
Afbeelding: gathering.tweakers.net
08/05/2017
Bedankt voor het aanvullen Tim! Precies de informatie die ik nodig heb :). John
25/01/2017
Dag Tim,
Bedankt voor de tip! Ik denk dat er meer mensen zijn die geen idee hebben wat zonnepanelen voor hen kunnen opleveren. Het lastige is dat elk huis, dak of merk zonnepaneel weer anders kan zijn. Maar gelukkig zijn er steeds meer websites die je een handje helpen om een zo accuraat mogelijke berekening te maken.
Groeten,
Nur
18/01/2017
Zonnepanelen zijn toch een stuk lastiger dan ik had verwacht. Ik heb namelijk een heel onregelmatig energieverbruik, dus is het moeilijk in te schatten hoeveel panelen ik nodig heb voor mijn verbruik.
Ik heb toevallig een artikel gelezen wat opzich best hulpzaam is voor als je meer wilt weten over zonnepanelen https://www.onlineenergievergelijker.nl/energie-vergelijken-met-zonnepanelen/