Een duurzame garderobe in 5 stappen

Een grote droom van mij was om een fashion en beauty blogger te worden. Vol bewondering bekeek ik de vele Amerikaanse website van meiden die het over de hele wereld ver hadden geschopt als blogger. In Nederland waren we toen nog niet zover en ik wilde een van de eerste zijn!

Ik dacht: ik houd van mode ik houd van verzorging, dus dat kan ik ook! Wat mij ervan weerhield, was het consumentengedrag van deze bloggers. Als fashion of beauty blogger hoor je up-to-date te zijn. De laatste trend artikelen in mode en make-up hoor je in huis te hebben. Doe je dat niet, dan verlies je volgers aan bloggers die dat wel doen.

Mode als eendagsvlieg

Probleempje: spullen aanschaffen voor eenmalig gebruik, past niet bij mij. Hoogstens twee keer per jaar koop ik kleding. Shopping doe ik niet als ik haast heb en vaak gebeurt het dus tijdens vakanties. Aan de handeling van kopen, gaan veel afwegingen vooraf. Hoelang heb ik hier plezier van? Hoe ziet het eruit na een paar keer wassen? En gelukkig ook steeds vaker: Hebben hier kinderhandjes aan gewerkt?

duurzame garderobe-duurzaamheidskompas.nl-kledingrek

Ja, ook ik koop wel eens kleding bij grote winkelketens, die volgens de berichten van de afgelopen jaren helaas niet altijd een duurzame, mens- en diervriendelijke werkwijze blijken te hanteren. En ook ik was vroeger zo een fashionista met twee uitpuilende kledingkasten.

Less is more: cliché, maar waar

Maar met het ouder worden, ben ik zelf ook bewuster. Het is nu zelf zo erg dat ik nog maar twee planken met kleding van het seizoen heb. En schoenen? Die draag ik nog van jaren terug. Natuurlijk hoeft het niet zo drastisch, want hierdoor is het een stuk moeilijker om er snel, modieus uit te zien. Maar van minder wordt niemand slechter, denk ik dan.

Lees tip:  Olivia Wilde gezicht van H&M Conscious campagne

Zoektocht naar een perfecte garderobe

Gelukkig zijn er genoeg alternatieven om er duurzaam én leuk uit te zien. En dan heb ik het niet alleen over het scoren van een pronkstuk bij een vintage winkel. Het is leuk als aanvulling op een basis garderobe, maar niet altijd ideaal. Want als je net als ik weinig nieuwe kleding aanschaft en dat wat je tweedehands koopt het net niet is, wat houd je dan over?  Antwoord: Een kast vol spullen die niet voldoen aan wat je daadwerkelijk voor ogen had. En de zoektocht naar de perfecte garderobe blijft dus doorgaan.

duurzame garderobe-duurzaamheidskompas.nl-kledingkast organize

Ok, niet (teveel) kopen en ook geen tweedehands: hoe dan wel?

1. Observeer jezelf en je garderobe

Bestudeer je kledingrekken eens goed en stel daarbij per voorwerp een aantal vragen. Wanneer heb ik dit voor het laatst gedragen? Wanneer ga ik het weer dragen? Is dit een kledingstuk dat representatief is voor mij als persoon?

Benoem waarom juist dat item jou wel of niet goed staat. Doet het iets voor je taille? Of werkt de stof goed voor je? Dit helpt je bewuster te winkelen en zo kom je minder vaak met een miskoop aanzetten thuis.

duurzame garderobe-duurzaamheidskompas.nl-little black dress

2. Online verkoop

Marktplaats is handig om een berg jurkjes, shirtjes en schoenen te plaatsen. Het doel: ruimte creëren in je kast. Eigenlijk lucht het erg op om af te zijn van spullen waar je maanden, misschien wel jaren niet meer naar omkijkt.

3. Duurzame modelabels

Met bewustwording verdwijnt het heel graag willen van iets (nieuws). Een nadeel is dat je achter de feiten aan blijft lopen. En daar wordt je niet blij van. Door minder vaak in te kopen, houd je meer over om te besteden. Dit geeft je de mogelijkheid om voor duurzame merken te kiezen, die ten opzichte van de grotere winkelketens iets prijziger zijn.

Lees tip:  Goede voornemens: ONTSPULLEN

duurzame garderobe-duurzaamheidskompas.nl-high heels

3. Kledingruil party’s

Zin in een gezellig avondje met een duurzame actie? Organiseer dan je eigen ruilparty! Je zult zien dat niemand passief op de bank zal zitten, want er is altijd wel een fashion item bij dat je móét hebben. Als jouw vriendengroep uiteenlopende maten heeft, kun je aangeven dat sieraden, tassen en andere accessoires ook welkom zijn.

4. Geef je kleding een nieuwe kans

Kijk eens een keer kritisch naar een kledingstuk, voordat je er afscheid van neemt. Zou je het vaker aantrekken als het korter zou zijn? Vind je die oude trui niets, maar zie je wel mogelijkheden om trendy beenwarmers te maken? Laat je inspireren door deze blog, waarbij ik met kleine aanpassingen mijn verlovingsjurk een make-over geef.
DIY projecten kunnen super leuk zijn als je daar de tijd voor neemt. Maak er zelfs een ‘Pimp je kleding’ avondje van met vrienden.  

duurzame garderobe-duurzaamheidskompas.nl-kleding makeover

Heb jij een duurzame garderobe tip of een leuk DIY project die je wilt delen? Reageer hieronder!

***
Afbeeldingen: Duurzaamheidskompas.nl (Güler Otur)

Author: Güler

Carpe diem huismoeder | Definitely Do-it-Yourself'er | Kunst & Cultuur | Bespaarkoningin | Budgetcontrole-freak | Hergebruik is het nieuwe kopen

Share This Post On

5 Comments

 1. Heel interessant! Zeer goed advies!
  Groeten uit Spanje

 2. Wat een gave blog..jij beng dus echt bewuster geworden dat merk ik aan dit stuk en je tips zijn ook absoluut niet saai..want meestal vind ik duurzaam saai

 3. Hoi Dewi,

  Het is inderdaad niet makkelijk aangezien het een beroep is dat zwaar onderbetaald is. Ik ben zelf ook begonnen met het maken van kleding en merk hoeveel tijd er in het maken van een simpel kledingstuk zit.

  Om je een beetje op weg te helpen heb ik een paar leuke sites opgezocht. Op http://www.watmooi.nl en http://www.ecogoodies.nl vind je duurzame mode. Op http://www.eerlijkwinkelen.nl vind je eerlijke kledingroutes in 25 steden.

  In de planning staat een blog over duurzame labels, dus hou vooral de pagina in de gaten!

  Groetjes Guler

 4. Super leuke blog! Maar die duurzame modelabels, heb je daar ook tips voor? Ik vind het namelijk altijd lastig om te bepalen waar ik nou wel en niet kan kopen, omdat het vaak overal wel raak blijkt te zijn met kinderen of vrouwen die voor een hongerloon werken etc.

  Ben benieuwd!

  Dewi
  http://www.facebook.com/EigenzinDesign

 5. Binnenkort een ruilparty in Rotterdam!

  Activiteit: clothes swap
  Organisatie: Burgertrut
  Adres: Hang 5 Rotterdam
  Datum: 27 november
  Tijd: 20.00 – 22.00 uur

  Info van facebook: With the temperature dropping and the holidays around the corner what better way to score some warm and FREE outfit than at our CLOTHES SWAP! Bring some of your ‘miskoopjes’ or clothes you never wear anymore and maybe you will make someone’s day!

  Groetjes,
  Guler

  http://www.sjemsjem.nl

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.