Kunststof kozijnen versus houten kozijnen

Kozijnen hebben een belangrijke rol in de isolatiewaarde van een woning. Dit komt doordat er veel warmte via de ramen verloren gaat. Kozijnen worden vervaardigd uit drie soorten materialen: hout, kunststof of metaal. De prestaties van houten en kunststof kozijnen liggen dicht bij elkaar, maar hoe kun je een duurzame keuze daarin maken?

Productieproces

Polyvinylchloride, beter bekend als PVC, is de belangrijkste grondstof voor kunststof kozijnen. De productie van kunststof kozijnen is de afgelopen jaren enorm verbeterd. Dit is te danken aan het continu aanscherpen van de regels, waardoor de productie steeds schoner wordt.

Voor het produceren van houten kozijnen is tropisch hardhout nodig. Dit wordt op grote schaal gekapt. Helaas gebeurt dit nog vaak illegaal. Volgens het Wereld Natuur Fonds is 20% van het hardhout in Europa illegaal gekapt. Vanuit de Europese Unie wordt hard gewerkt om dit percentage te verminderen.

Levensduur

Een kunststof kozijn van goede kwaliteit kan ruim 50 jaar meegaan. Ook houten kozijnen hebben een lange levensduur, tot wel 75 jaar. Wel dien je er rekening mee te houden dat hout gevoelig is voor weersinvloeden. Goed onderhoud is daarom ontzettend belangrijk. Eens in de vijf jaar schilderen – wat vaak schadelijke stoffen bevat – is dan ook een vereiste. Kunststof daarentegen is onderhoudsarm.

commons.wikimedia.org-window-duurzaamheidskompas
Isolatiewaarde

Op dit gebied is het verschil klein. De isolatiewaarde van een kozijn wordt uitgedrukt in W/m2K, hoe lager dit getal, hoe beter het isoleert. Naast het kozijn profiel heeft ook het type glas invloed op de isolatiewaarde van het totale kozijn. Kunststof kozijnen hebben een zeer hoge isolatiewaarde van wel 1,0 W/m2K. Houten kozijnen hebben een iets lagere isolatiewaarde.

Lees tip:  Kunststof kozijnen: een duurzame keuze

Recyclebaar

De levenscyclus van het product is van invloed op de duurzaamheid. Kunststof kozijnen hebben dankzij het goede recycle systeem een lange levenscyclus. Alle onderdelen van kunststof kozijnen worden vermalen tot korrels, die weer gebruikt worden voor de productie van nieuwe kozijnen. Dit proces kan zich wel tot tien keer herhalen.

Ook hout van oude, houten kozijnen kan worden gerecycled. Het ingezamelde hout wordt verwerkt tot houtsnippers, en gebruikt voor onder andere spaanplaat productie en brandstof voor energiecentrales.

acelebrationofwomen.org-window-duurzaamheidskompas

Keurmerken

Ben je op zoek naar duurzame kozijnen? Dan is het keurmerk ook een belangrijke factor die je kunt meenemen in je overweging. Kunststof kozijnen die zijn voorzien van een VKG keurmerk, zijn duurzaam en 100% recyclebaar. Kies je voor houten kozijnen dan is het FSC keurmerk belangrijk. Zo weet je zeker dat het hout op een verantwoorde manier is gekapt.

Hieronder nog een handige tabel waarop je de vergelijking kunt trekken tussen kunststof- en houten kozijnen:

Kunststof kozijnen Houten kozijnen
Productieproces ++ +/-
Levensduur ++ +++
Isolatiewaarde +++ ++
Recyclebaar +++ +++

Conclusie

Als er echt een keuze moet worden gemaakt dan zijn kunststof kozijnen duurzamer. Dankzij de steeds schonere productie en het goede recyclesysteem wordt het product steeds duurzamer. Houten kozijnen hebben veel onderhoud nodig, en ook de producten hiervoor hebben invloed op het milieu.

Maar of je nou voor houten of kunststof kozijnen kiest, koop vooral verantwoord. Als je voor kozijnen met de bovengenoemde keurmerken kiest, dan weet je zeker dat het in ieder geval om een duurzaam (geproduceerd) product gaat.

– Deze blogpost is mogelijk gemaakt door kozijnen-weetjes.nl –

Lees tip:  Kunststof kozijnen: een duurzame keuze

***
Afbeeldingen: commons.wikimedia.org, acelebrationofwomen.org

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

2 Comments

  1. Leuke TED, en leuk artikel. Aan B; het gaat in de talk alleen om de bouw – niet perse over onderhoud. Ook haal ik uit de presentatie dat ze geen tropisch hardhout gebruikt hebben. Ik denk dat het niet veel uitmaakt, zolang je het voor jezelf maar kan verantwoorden. De terugverdiensten met bv solar, gas(loos) en water(opvang/filtering/etc) zijn vermoedelijk grotere ‘olifanten in de kamer’.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.