Duurzame tips bij verbouwen huis

Veel mensen zitten de afgelopen maanden noodgedwongen thuis door het coronavirus, waardoor thuisblijvers deze kans grijpen door in en om hun huis te gaan klussen. Ook van plan om je huis onder handen te nemen en op zoek naar mogelijkheden om deze te verduurzamen? Bekijk dan eens onderstaande tips.

Je huis isoleren

Een van de beste manieren om je huis te verduurzamen, is door je huis te isoleren. Zo maak je het klimaat in huis beter voor jezelf, bespaar je veel kosten en spaar je het milieu. Denk er bijvoorbeeld eens aan om naden en kieren te dichten, te investeren in dubbel glas en bijvoorbeeld de spouwmuren, vloeren of je dak te isoleren.

Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen zijn steeds meer in opkomst, en terecht! Het plaatsen van zonnepanelen zorgt ervoor dat je kan voorzien in je dagelijkse behoefte aan energie. Hierdoor wordt het huis waarin je woont een stuk duurzamer, maar is het ook nog eens goed voor de portemonnee op de langere termijn. Je doet eenmalig een investering waardoor je energiekosten lager zullen zijn. Ook is je huis zo een stuk interessanter voor toekomstige kopers.

Tweedehands kopen

Ben je op zoek naar nieuwe meubels voor je huis? Ga dan niet direct op zoek naar iets nieuws, maar probeer ook eens te kijken naar tweedehands spullen. Zo kun je op Marktplaats zoeken naar meubels die goed binnen je vernieuwde huis passen of kun je kringloopwinkels afstruinen. Zo verleng je de houdbaarheid van meubels en geef je ze een tweede leven. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor je eigen ‘verouderde’ meubels die welkom kunnen zijn bij een ander die op zoek is.

Gebruik maken van keramische tegels

Ook bij het kiezen van een vloer kan een duurzame keuze gemaakt worden. Vraag jezelf bijvoorbeeld eens af welke soort vloer het langste meegaat en warmte het best geleidt. Tegels komen daarbij heel goed uit de bus. Naast dat ze goed te onderhouden zijn, gaan ze ook nog eens lang mee in verhouding tot andere vloerbedekkingen. Tapijt gaat gemiddeld 8 jaar mee, een houten vloer rond de 20 jaar, een pvc-vloer en een gietvloer tussen de 20 en 30 jaar en keramische tegels zo’n 50 jaar. Natuursteen tegels zelfs nog langer.

In combinatie met energiezuinige vloerverwarming is het helemaal een duurzame oplossing voor je vloer. Steen is namelijk een goede geleider van warmte. Dit wordt weergegeven in m2/W (warmteweerstand). Hoe lager dit getal, hoe beter warmte van de onderliggende vloerverwarming wordt doorgegeven aan de ruimte.

Als vuistregel voor de meeste keramische tegels van 8 mm dikte mag je uitgaan van een waarde van 0,02 m2K/W. Ter vergelijking: de maximale waarde die een vloer mag hebben om geschikt te zijn voor vloerverwarming is 0,13 m2K/W. Het grote voordeel is dat je in de winter gemakkelijk met blote voeten over de vloer kunt lopen en in de zomer is de vloer juist lekker koel.

En wist je dat je ook zelf zo’n nieuwe tegelvloer kan leggen? Met de juiste instructies kan een handig iemand al binnen een paar dagen perfect een vloer leggen. Neem hiervoor je tijd, maak van tevoren een legplan en begin altijd met het leggen op het vloergedeelte tegenover de deur!

Voor welk vloertype zou jij gaan en waarom? Deel het in een reactie hieronder.

Deze blogpost bevat één of meer gesponsorde links

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

1 Comment

  1. Wanneer je aan het verbouwen bent, kun je ook in duurzame isolatie investeren. Wij hebben voor onze dakisolatie hennep laten toepassen. We zijn erg tevreden over het duurzame resultaat.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.