Duurzame trend: Urban Gardening

Steeds meer mensen ontdekken dat de natuur heel belangrijk is voor hen èn voor de generaties na hen. Ook mensen die in steden leven willen steeds vaker de natuur dichter bij huis hebben. Er is daardoor een nieuwe trend ontstaan: de Urban Garden (‘stedelijke’ (moes)tuin). Dit zijn kleine tuinen op daken van flats en kleine binnenhofjes. Hier worden voornamelijk groentes en kruiden geteeld. Allemaal biologisch en extra leuk omdat je het zelf kweekt!

Een sierlijke groentetuin
Als je aan een groentetuin denkt, dan is het al snel een recht toe en recht aan gebeuren. De groentes worden zo geplant dat ze het beste groeien zodat ze de meeste vruchten afgeven. Bij Urban Gardening is het juist de bedoeling dat een ‘groentetuin’ er ook leuk uitziet. Op die manier kun je er gewoon een tuintafel in zetten met een paar leuke tuinstoelen en kun jij genieten van een uitzicht dat mooi is en ook nog voor iets op tafel zorgt.

2014-05-02 12.57.18

Urban Gardening op het balkon
Als je wilt tuinieren heb je niet per se een tuin nodig. De Urban Gardening trend is juist begonnen op kleine plekjes zoals een balkon of een dakterras. Je hebt maar een klein beetje ruimte nodig om een paar potten en planten neer te kunnen zetten. Hang op het balkon een paar plantenbakken aan de reling, schaf biologische zaden aan en kweek er lekkere kruiden als peterselie en bieslook in. Deze kun je dan vervolgens gebruiken om heerlijke salades mee te maken. In de winter kun je de tuinkruiden in een pot op bijvoorbeeld de eettafel zetten. Dat staat leuk en op die manier kunnen de plantjes toch overwinteren. Voor meer inspiratie kun je deze Pinterest checken.

Sierbloemen in een Urban Garden
In deze tuinen is natuurlijk meer te vinden dan alleen eetbare planten. Je kunt er ook sierbloemen in kweken zodat jij je eigen bloemenboeket kunt samenstellen. Zet wat hogere plantenbakken voor het raam zodat je de sierbloemen ook vanuit de huiskamer kunt bekijken. Zo kun je ook op regenachtige dagen genieten van jouw eigen Urban Garden die niet alleen mooi is maar ook praktisch en duurzaam!

***

Bronnen afbeeldingen: Inthralld.com, Duurzaamheidskompas.nl

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

1 Comment

  1. Ik heb wel vaker wat gehoord over de Urban Garden. Fijn dat dit ook voor balkons mogelijk is. Een leuk idee om een paar plantenbakken over de reling te hangen. Ik ga aan de slag!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.