Duurzamer wonen met een warmtepomp

Duurzaamheid is schering en inslag tegenwoordig, en maar goed ook. Onze gezondheid én onze portemonnee is afhankelijk van hoe het met het milieu gesteld is. Dat is dan ook waarom steeds meer gezinnen op zoek gaan naar maatregelen om hun woning duurzamer te maken.

Een warmtepomp is een mooi voorbeeld van een voorziening die bijdraagt aan duurzaam leven, zowel voor particuliere woningen als voor bedrijven. Als leek wist ik weinig af van wat een warmtepomp precies doet en waarom het slim is hierin te investeren. Meer informatie over de warmtepomp zelf en de voordelen die deze biedt, is op zijn plaats.

Kiezen voor een warmtepomp

Een woning verwarmen is normaalgesproken een kostbare zaak; het vraagt immers heel wat energie. Van warm water in de badkamer tot warm water in de keuken, allemaal gemakken van de 21.eeuw die geld kosten. Een milieubewuste, duurzame installatie is dan ook een welkom gegeven als je meer wil besparen. En daar kan een warmtepomp bij helpen.

Dankzij de warmtepomp verlaag je niet alleen je energienota, maar verhoog je (hoogstwaarschijnlijk) het energielabel van je woning én doe je het milieu een plezier door minder kostbare grondstoffen te gebruiken en te kiezen voor schonere alternatieven voor het verwarmen van je woning.

Maar wat is een warmtepomp nu precies, en hoe werkt deze?

Warmtepompen zijn duurzaam omdat ze warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater halen door een zogenaamde warmtewisselaar. De warmte wordt nog meer opgewarmd door de pomp zelf. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een koudemiddel dat ook bijvoorbeeld in de airco in de wagen of koelkast aanwezig is.

Lees tip:  Je huis duurzaam verwarmen

De verkregen warmte wordt dan ingezet om de woning op temperatuur te houden of bijvoorbeeld het kraanwater op te warmen. Door het feit dat je elektriciteit gebruikt in plaats van gas, kun je heel wat besparen op je gasrekening en is de CO2-uitstoot lager.

De voordelen van een warmtepomp in een notendop:

1. Hoog rendement
2. Verlaagde energiekosten
3. Duurzame investering
4. Mogelijkheid op een subsidie
5. De pomp gaat tussen de 15 en 25 jaar mee

Meer over de voordelen van een warmtepomp.

Hybride warmtepomp

Naast gewone warmtepompen bestaan er ook hybride systemen. Deze systemen werken samen met een gewone cv-ketel. Een dergelijke pomp haalt warmte uit de omgevingslucht van het pand of de woning en heeft eigenlijk twee functies:
– Water opwarmen voor gebruik
– Water bij verwarmen als de temperaturen lager liggen

Een dergelijk systeem kan gemakkelijk verbonden worden met de cv-ketel en is een duurzame uitbreiding van de woning! Een tandje hoger? Je kunt je woning duurzaam verwarmen met een HR-ketel en zonneboiler.

Groene stroom om nog meer te halen uit je warmtepomp

De mate waarin de warmtepomp bijdraagt aan het duurzame karakter van je woning, hangt natuurlijk af van het model dat je kiest en de energieleverancier waar je stroom en gas bij afneemt.

Groene energie is tegenwoordig helemaal niet moeilijk meer te vinden. Toch is het belangrijk om precies die leverancier te vinden waar je je goed bij voelt. Daarom kun je energie vergelijken, dat is een handige manier om een overzicht van de voordeligste groene energiecontracten te vinden. Met een groen contract til je de duurzaamheid én het rendement van je energievoorzieningen een niveau hoger! Helemaal omdat je met een warmtepomp het gasverbruik verlegt naar stroomverbruik. Dit is over het algemeen beter voor het milieu, omdat stroom – in tegenstelling tot gas – vaak wel duurzaam wordt opgewekt. Gas dat wordt aangeboden bij een groen contract is vaak CO2-gecompenseerd gas. Dit gas is niet duurzaam opgewekt, maar de leverancier zal bijdragen aan milieuprojecten ter compensatie van de CO2-uitstoot die is ontstaan tijdens het verkrijgen van het gas.

Lees tip:  Is een warmtepomp geschikt voor je huis?

Wat is jouw ervaring met een warmtepomp? Deel je bevindingen hieronder!

-Deze blogpost bevat gesponsorde content-

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.