Eco-vakantie: bewust op reis

Je vindt duurzaamheid belangrijk. Dus je hebt je leven daarop aangepast: je hebt via een energieleverancier groene stroom geregeld voor thuis, je hebt je woning goed geïsoleerd en je rijdt in een zuinige of zelfs elektrische auto. In het dagelijks leven ben je gewoon heel goed en bewust bezig met de effecten van jouw beslissingen en acties op het milieu. Maar soms wil je wel eens even uit dat dagelijks leven stappen en gewoon er lekker tussenuit gaan, op vakantie. Maar je vraagt je af of dat óók duurzaam kan. Dat kan zeker, denk maar eens aan een eco-vakantie.

Het juiste duurzame vervoersmiddel

Eén van de belangrijkste kenmerken van duurzaam reizen, is het type vervoer dat je kiest. Ga je met de ‘reguliere’ auto, dan ben je relatief gezien een grote vervuiler. In die auto passen maximaal zeven mensen, terwijl de uitstoot van een bus al over meerdere personen verdeeld wordt. Ook het vliegtuig is een grote vervuiler, in het bijzonder bij korte vluchten omdat bij het opstijgen en landen de uitstoot het hoogst is. Moet je dan maar gaan lopen, zwemmen of op de fiets? Als het kan, vooral doen natuurlijk. Maar in vergelijking is de trein een goed en relatief ‘groen’ alternatief dat doorgaans niet op fossiele energie rijdt. Ook met de trein kun je tot in de uithoeken van Europa komen.

Beperk je afval

Neem je eten en drinken mee voor onderweg, denk dan even aan het afval wat je produceert en hoe je dat tot het minimum kunt beperken. Misschien kunnen sommige dingen wel samen in één verpakking. Neem ook zelf een waterflesje mee die je bij kunt vullen. Zo hoef je niet telkens een plastic fles aan te schaffen.

Lees tip:  Reizigers willen niet betalen voor milieuvriendelijke hotels

Een groene accommodatie zoeken

Je kunt zelf je accommodatie uitzoeken, en met wat onderzoek is het goed mogelijk om duurzame overnachtingsplekken te vinden. Zoek op ‘eco-vakantie’ of ‘ecotoerisme’ en je vindt groene verblijven zoals houten lodges, bijzonder campings of zelfs boomhutten. Natuurlijk zijn veel vakantiehuizen ook duurzamer gemaakt door in vergelijking slimmer met water en energie om te gaan. Als dit zo is, wordt dat er doorgaans ook bij vermeld. Delen van een accommodatie is ook een goede optie om een zo klein mogelijke voetafdruk achter te laten. Kies in plaats van voor een hotel waar de hele dag de verwarming of airco aan staat eens voor een duurzame Airbnb, waar je het woonoppervlak deelt met de bewoner. Eén indicatie dat je te maken hebt met een duurzame accommodatie is het Green Key-label.

Liever niets doen dan jetskiën

Hoe je je gedraagt tijdens je vakantie is ook van belang. Actieve bezigheden als zwemmen of snorkelen in natuurwater, of wandelen of fietsen zijn nauwelijks belastend voor het milieu. Gemotoriseerd activiteiten op fossiele energie zijn dat als je het vergelijkt wel. Denk daarbij aan jetskiën, varen met een speedboot (neem de waterfiets!) of simpelweg een auto huren en daarmee rondrijden. Ga je uit eten of boodschappen doen om zelf te koken, kies dan voor lokale gerechten met lokale producten. Hier is geen langdurig vrachtvervoer voor nodig geweest om het op jouw bord te krijgen. Het zijn slechts enkele manieren waarop jij op vakantie een zo kleine mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat.

Wat zijn jouw tips om duurzaam op vakantie te gaan? Deel het hieronder!

-Deze blogpost is een samenwerking met Hoyhoy.nl-

Lees tip:  Duurzaam op vakantie? Dat doe je zo!

***
Photo by Yu Kato on Unsplash

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.