Een boeketje duurzame bloemen, graag!

Als je op zoek bent naar een mooi boeket bloemen, kan je terecht bij iedere bloemist. Maar wat als je als duurzame bloemen wilt kopen? Bij welke bloemist kun je dan terecht? En hoe weet je zeker dat de bloemen duurzaam gekweekt en verhandeld zijn?

Barometer Duurzame Bloemist

In Nederland zijn zestien bloemisten gecertificeerd via de ‘Barometer Duurzame Bloemist’, een keurmerk waar enkel de meest duurzame bloemisten voor in aanmerking komen. Het certificaat kent drie niveaus, namelijk het bronzen, zilveren en het gouden certificaat en wordt uitgegeven en gecontroleerd door Stichting Milieukeur (SMK).

De voorwaarden om gecertificeerd te worden zijn streng en gaan verder dan de wetgeving van bloemisten eist. Om de twee jaar worden de bedrijven gecontroleerd door het SMK om te beoordelen of de bloemisten (nog) recht hebben op een certificaat én op welk niveau.

Wat houdt dit in de praktijk precies in? Daar kan Thobias Heijn, eigenaar en bedrijfsleider van de bloemenwinkel Boeketcadeau in Overveen (gecertificeerd met een zilveren certificaat) meer over vertellen.

duurzame-bos-bloemen-duurzaamheidskompas

Mate van duurzaamheid in de praktijk

“Bij een certificering voor de Barometer Duurzame Bloemist komt meer kijken dan alleen het verkopen van een bos duurzaam gekweekte bloemen. De bloemen zelf zijn natuurlijk een onmisbare factor, maar ook de bedrijfsvoering bij de bloemist speelt een grote rol in het realiseren van een écht duurzaam boeket.” aldus Thobias Heijn.

Duurzaam geproduceerde bloemen

Uiteraard dienen de bloemen duurzaam te worden geproduceerd. Dit betekent dat bij het kweken en bij het vervoeren van de bloemen, het milieu zo min mogelijk dient te worden belast.

Zo worden bij de telers weinig tot geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Nederlandse kwekers lopen hierbij wereldwijd vooruit in het kweken zonder bestrijdingsmiddelen. Om luizen te bestrijden worden bijvoorbeeld vliegen ingezet. Door het gebruik van deze natuurlijke vijand van de luizen, hoeft er niet naar chemische oplossingen te worden gegrepen.

Honey-Bee-Flowers-beesweetnaturals.com-duurzaamheidskompas

Bij de bloemen die afkomstig zijn uit het buitenland, wordt extra scherp gelet op de werkomstandigheden. Zo mag er natuurlijk geen sprake zijn van kinderarbeid of andere vormen van uitbuiting van de lokale medewerkers. Het personeel dient op een eerlijke manier beloond te worden met een passend uurloon.

Om er zeker van te zijn dat de bloemen duurzaam geproduceerd zijn, koopt Boeketcadeau op de bloemenveiling MPS-A gecertificeerde bloemen. Op dit moment is bij Boeketcadeau ongeveer 55% van alle ingekochte bloemen MPS-A gecertificeerd.

Bedrijfsvoering

Naast de bloemen dient ook de bedrijfsvoering gericht te zijn op duurzaam werken. Zo moet al het verpakkingsmateriaal biologisch afbreekbaar of recyclebaar zijn. Dit geldt natuurlijk voor het gebruikte papier en karton, maar ook voor het bekende doorzichtige plastic cellofaan om de boeketten mee in te wikkelen. Naast de afvalstroom dient er ook aandacht te zijn voor een duurzaam schoonmaak-proces. Het zoveel mogelijk inperken van of zelfs het achterwege laten van milieubelastende schoonmaakmiddelen als chloor en uitsluitend kiezen voor biologische afbreekbare reinigingsproducten is daar een voorbeeld van.

groovygreenlivin.com-duurzaamheidskompas-chemische-reinigers

Groene stroom en energiebesparing

Ook het gebruik van groene stroom in de winkel en in het magazijn en energiezuinige verlichting om het verbruik van energie zo laag mogelijk te houden, draagt bij aan een duurzame bedrijfsvoering.

Slim bezorgen: lage CO2 uitstoot

Via de webwinkel van Boeketcadeau is het mogelijk om bloemen door heel Nederland te bezorgen. Om de CO2-uitstoot te minimaliseren, is het van belang om de bezorging zo efficiënt mogelijk in te plannen. Daarnaast helpt het uiteraard ook om zuinige, schonere manieren van transport te kiezen. Denk aan hybride busjes, maar ook aan lokale fietskoeriers die daar een rol in kunnen spelen.

Duurzaamheidskompas_shortcut

Steun aan goede doelen

Los van het keurmerk, zet Boeketcadeau en haar personeel zich ook in voor de verbetering van gezondheidszorg in ontwikkelingslanden, dit in samenwerking met Cordaid Memisa.

“Bij ons kunnen klanten aangeven welk bedrag zij willen doneren aan Cordaid. Als Boeketcadeau verdubbelen wij het opgehaalde totaalbedrag om een echt verschil te kunnen maken.” Aldus de bedrijfsleider. Wat ons betreft een bijzondere actie waarbij consumenten, Boeketcadeau en Cordaid Memisa de handen in één slaan voor een duurzaam resultaat. Hier kun je de goede doelen boeketten checken.

Overzicht van alle gecertificeerde duurzame bloemisten

Koop je de volgende keer ook liever een duurzaam boeket voor moederdag of voor een andere gelegenheid? Bij de onderstaande bloemisten (op alfabetische volgorde van vestigingslocatie) kun je daarvoor terecht. Ook staat aangegeven op welk niveau van de Duurzame Barometer de bloemisten gecertificeerd zijn.

Florapro Alkmaar (zilveren certificaat)
Hoogstraat 4, Alkmaar

Roos – De Roos Geschenken B.V. (gouden certificaat)
Ditlaar 8, Amsterdam

Scheepstra – Bloemsierkunst (bronzen certificaat)
Scheldestraat 74-76, Amsterdam

ArtiFleur bij Edwin (zilveren certificaat)
Veldhuisstraat 44, Apeldoorn

Tulp – Bloemenatelier De Tulp (gouden certificaat)
Halsterseweg 299, Bergen op Zoom

Hortus Flora (bronzen certificaat)
Dr. Kuyperkade 7, Delft

Distel en Mirt (gouden certificaat)
Kon. Wilhelminalaan 42 en Langedijk 31, Gorinchem

Impact Flowers (gouden certificaat)
Rijkstraatweg 45, Haarlem

Fleurtiek (zilveren certificaat)
Frankfurtstraat 25-27, Lijnden

Flower-Art (gouden certificaat)
Madeweg 1Bis, Monster

Florapro Oosthuizen (zilveren certificaat)
Ambachtsweg 5J, Oosthuizen

Boeketcadeau Store Overveen (zilveren certificaat)
Bloemendaalseweg 232, Overveen

NatuurlijkBloemen.nl (gouden certificaat)
Hoogstraat 107/A, Rotterdam

Fleur, V.O.F. Fleur ’89 (zilveren certificaat)
Vliethof 61, Wateringen

Nobel – Bloembinderij de Nobel (zilveren certificaat)
Cobaltstraat 27, Zoetermeer

Nieuwenburg Sfeer en evenementendecoraties V.O.F. (gouden certificaat)
Energieweg 16, Zoeterwoude-Rijndijk

Wij hopen dat er steeds meer bloemisten een plek krijgen op deze lijst!

– Met dank aan Anne Valk en Boeketcadeau.nl –

***
Afbeeldingen: Duurzaamheidskompas.nl, beesweetnaturals.com, groovygreenlivin.com, shortcut-fietskoeriers.nl

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

2 Comments

  1. Beste Iris,

    Dank voor je reactie en je aanvulling op de blog. Deze blog is in 2014 gepubliceerd. Het is voor onze redactie (bestaande uit met name vrijwilligers) helaas niet te doen om honderden reeds gepubliceerde blogposts af te lopen op actualiteit. Daarom zijn we erg blij met betrokken lezers zoals jij! Blijf ons wijzen op nieuwe ontwikkelingen.

    Met groene groet,
    Nur

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.