Een duurzame keuken: zo pak je het aan

Duurzaamheid. Een onderwerp wat steeds vaker voorbij komt. Er zijn veel keuzes die je kunt maken om duurzamer te leven. Zo hebben we allemaal tips als “Pak eens wat vaker de fiets in plaats van de auto” of “Investeer in zonnepanelen” wel eens gehoord. Of een energiezuinige TV zodat de kinderen verantwoord naar kids-tube.nl kunnen kijken om je energieverbruik te beïnvloeden.

Een minder bekende duurzaamheidsoplossing is het aanschaffen en gebruiken van een duurzame keuken. De keuken wordt in de meeste huishoudens dagelijks en intensief gebruikt. Dit maakt het de ideale plek om duurzame oplossingen te implementeren. Door verantwoord te koken verbruik je minder stroom en water en verklein je de ecologische voetafdruk van je huishouden.

Een duurzame keuken, wat houdt dat precies in?

Een duurzame keuken is opgebouwd uit vier elementen. Groene stroom of groen gas, duurzame apparaten, waterbesparende kranen en verantwoorde materialen. Allereerst groene stroom of groen gas. In de keuken wordt tijdens het koken en door apparaten stroom en gas verbruikt. De eerste stap naar een duurzame keuken is dan ook het afnemen van groene stroom en groen gas. Groene stroom wordt op een duurzame en verantwoorde manier opgewekt en groen gas wordt verantwoord gewonnen.

Terugdringen van het waterverbruik in de keuken

In de keuken wordt gemiddeld 10% van het totaal aantal liter water in een huishouden gebruikt. Om dit waterverbruik te verminderen, worden in duurzame keukens waterbesparende kranen geïnstalleerd. Ook worden in een duurzame keukens verantwoorde materialen gebruikt voor de kastjes en het keukenblad.

Zuinige keukenapparatuur

Om het stroomverbruik van je huishouden te minimaliseren, is het belangrijk zuinige apparaten aan te schaffen. De hoeveelheid stroom die een apparaat verbruikt wordt weergegeven met een energielabel. Deze gaan van A+++ tot G, waarbij A+++ de zuinigste apparaten op de markt zijn. Het gebruik van een zuinige koelkast en vaatwasser kan al leiden tot een grote energiebesparing.

Lees tip:  Stap voor stap van het gas af

Deze apparaten lijken in eerste instantie duurder te zijn, maar door de enorme besparing verdien je dat geld binnen korte tijd weer terug. Een veel voorkomende investering momenteel is de aanschaf van een inductiekookplaat waarbij je elektrisch kunt koken. Gezien de afname van gaswinning en de gestage overstap naar zonnepanelen, is dit een duurzame keuze die veel impact gaat hebben.

Duurzame extra’s in je keuken

Een keuken moet natuurlijk wel van alle gemakken voorzien zijn. Een ideale toevoeging aan je keuken is dan ook een energiezuinige wijnklimaatkast. Hierin kun je efficiënt wijn bewaren en het is een mooie toevoeging aan een stijlvol samengestelde keuken. Een wijnkast heeft dezelfde afmetingen als een vaatwasser, waardoor hij ideaal is om in te bouwen. Hij kan echter ook losstaand gebruikt worden.

Met een energieverbruik van 146 kWh/jaar heeft de inbouw wijnklimaatkast energielabel A. Hiermee past hij dus perfect in een duurzame keuken, tussen de andere zuinige apparaten. Daarnaast is hij ook nog geluidsarm en biedt plaats voor zowel rode als witte wijn. De verschillende compartimenten zijn in te stellen op de perfecte temperatuur voor je geliefde flessen.

Ook een koffiezet apparaat kan veel energie gebruiken. De meeste energie gebruikt de warmhoudplaat van de koffiemachine. Schakel deze uit als je klaar bent. En als je dan toch bewust met het milieu omgaat, kies dan ook een verantwoorde koffie zoals van Medellin Colombia; koffie die volledig biologisch is en zonder bestrijdingsmiddelen wordt verbouwd.

Welke duurzame maatregelen neem jij in de keuken?


-Deze blogpost bevat gesponsorde content-

Lees tip:  Stap voor stap van het gas af

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

2 Comments

  1. Wij hebben onze keukenapparatuur ook grotendeels vervangen voor energiezuinige alternatieven. Binnenkort willen wij onze keuken ook gaan vernieuwen. Onze wens is een handgemaakte keuken van hout. We zijn de opties nu aan het onderzoeken.

  2. Met pijn in het hart nam ik afscheid van koken op gas. Inductie koken blijkt echter een zeer aantrekkelijk alternatief in de keuken. Wel ben ik er nog altijd niet uit of met de hand afwassen duurzamer is dan een vaatwasser.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.