Een duurzame uitvaart

Als jij tijdens je leven veel met duurzaamheid bezig bent, dan wil jij wellicht dat jouw afscheid van het leven ook duurzaam zal zijn. Het is misschien niet iets waar je nu al mee bezig bent. Maar het is niet verkeerd om alvast te weten wat jouw mogelijkheden zijn, wanneer jij een duurzame uitvaart wil. Wij laten je hier zien welke (duurzame) keuzes je kunt maken rondom een uitvaart. 

Begraven of cremeren

Een duurzame uitvaart, één van de eerste dingen die bij je op zal komen is de vraag: wat is duurzamer? Begraven of cremeren. Deze twee opties ontlopen elkaar niet veel. Je zal het misschien niet verwachten maar eigenlijk is het grootste verschil te maken in de andere keuzes: rouwvervoer, rouwkaarten, welk type kist, welke lijkwade. Vooral bij begraven is de impact op het milieu behoorlijk te minimaliseren wanneer u bewuste keuzes maakt. Denk aan een ongelakte kist, zonder metalen handgrepen en een natuurlijk grafmonument. 

Nieuwe uitvaarttechnieken

Dan zijn er natuurlijk ook nog de nieuwe uitvaarttechnieken. Techniek staat niet stil, ook niet in de uitvaartwereld. Technieken die in opkomst zijn, zijn bijvoorbeeld cryomeren en resomeren. Hoe duurzaam deze technieken zijn is echter nog niet heel duidelijk, omdat daar nog geen gedegen onderzoek naar is gedaan. Bij cryomeren wordt het lichaam bevroren en door kleine trillingen valt het lichaam daarna in een organische substantie uit elkaar. Resomeren is een uitvaarttechniek waarmee je lichaam oplost in een chemisch bad. Resomeren en cryomeren zijn beiden nog in ontwikkeling en worden nog niet toegepast, maar het is wel iets om in de gaten te houden voor de toekomst. Een begrafenisondernemer kan u alles vertellen over de nieuwste mogelijke technieken.   

Duurzame materiaalkeuzes

Een duurzame uitvaart heeft voor een groot deel te maken met duurzame materiaalkeuzes. Denk aan een kist gemaakt van milieuvriendelijke materialen, zoals hout met een FSC-keurmerk, riet of karton. De binnenkant van de kist kan bijvoorbeeld gemaakt zijn met biologisch katoen of van hennep-, brandnetel- of bamboevezel. Voor de lijkwade zijn dezelfde materialen ook toepasbaar. Daarnaast kan ook een urn kan gemaakt worden van biologisch afbreekbare materialen. Voor de rouwkaarten en condoleanceregister kan gerecycled papier gebruikt worden, of je kunt er natuurlijk ook voor kiezen deze opties digitaal te maken. Bij een uitvaartwinkel kunt u veel van deze opties bekijken en u hierover laten adviseren. 

Groen rouwvervoer

Het laten plaatsvinden van opbaring, plechtigheid en condoleance op dezelfde plaats is wat het milieu betreft de slimste keuze. Op deze manier zorg je voor minimale CO2 uitstoot van het rouwvervoer. Bij een korte afstand kun je ook kiezen voor rouwvervoer via een koets, platte kar of fiets. Bezoekers van de uitvaart kunnen proberen om zoveel mogelijk lopend, fietsend of met het openbaar vervoer te komen waar mogelijk. Op de rouwkaart kan aangegeven worden dat er bewust gekozen is voor een duurzame uitvaart en dat het op prijs gesteld wordt dat hier rekening mee wordt gehouden. 

Heb jij nagedacht over een duurzame uitvaart voor jezelf? Wat zou je wel/niet willen? Deel je gedachten met ons in een reactie hieronder.

-Deze blogpost bevat gesponsorde links-

Credits afbeelding: Zosia Korcz via Unsplash

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

4 Comments

  1. Ik denk ook dat je tegenwoordig veel keuzes hebt voor materialen. Laatst las ik dat kisten tegenwoordig van biologisch afbreekbare materialen kunnen worden gemaakt. Ik kan mij voorstellen dat veel mensen voor deze duurzame alternatieven gaan in de toekomst.

  2. Ik hoor ook steeds vaker over duurzaamheid in de uitvaartbranche. Goed om te weten dat er tegenwoordig zoveel mogelijk is. Ik geloof ook dat men dit in de toekomst steeds belangrijker gaat vinden.

  3. Ik zie ook steeds vaker artikelen over de uitvaartbranche en de verschillende opties die er bestaan op het gebied van duurzaamheid. Je merkt dat de consument hier vandaag de dag steeds meer waarde aan hecht en dat hier ook goed op ingespeeld wordt. Ik ben benieuwd naar de verdere ontwikkelingen.

  4. Bedankt voor het delen van dit artikel over een duurzame uitvaart. Interessant om te weten dat het eigenlijk niet zoveel uitmaakt of je kies voor cremeren of begraven, maar dat de bijbehorende diensten een verschil maken. Goed om te lezen dat er veel duurzame opties en alternatieven bestaan in de uitvaartbranche.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.