Een fietspad van boterhammen

Als fietskoerier heb je altijd wel gespreksstof bij klanten of in de lift. ‘Hoeveel kilometer fiets je nou op een dag’, ‘wel taai met dit weer of niet’ en ‘mooi baantje hebben jullie toch’ horen we regelmatig. Maar ook ons eetpatroon komt nogal eens aan de orde.

En inderdaad, we maken veel kilometers, verbranden veel calorieën en moeten dus ook veel eten.
We hebben dan ook een ruim assortiment aan muslirepen (inclusief veganistische) en andere snelle koolhydraten op voorraad. Ik ben geen voedingsdeskundige en heb geen theorieën over snelle suikers, langzame vezels of wat dan ook. Ik doe het meer op m’n boerenverstand en, inmiddels, ook ruime ervaring. Preventief eten, meerdere malen per dag kleine beetjes, altijd een muslireep of wat chocolade bij de hand. Zo kom ik de dag door. Brinta, crackers met kaas, brood, musli in vanillevla en bananen. En het liefst af en toe een kliekje warme pasta tussen de middag.

Even wat cijfers erbij. Zoals gezegd ben ik geen deskundige, dus oppervlakkig gerekend. Volgens verschillende websites verbrand ik (80kg) tijdens één uur actief fietsen zo’n 950 kilocalorieën. Ik schat in dat ik op een gemiddelde werkdag zo’n 4,5 uur op de fiets zit, dus dat zijn 4275 kilocalorieën. Los van mijn overige activiteiten op zo’n dag moet ik dat in ieder geval zien aan te vullen.  Eet ik alleen bruine boterhammen (75 kcal) dan zouden dat er 57 per dag moeten zijn. Met 16 marsen (267 kcal) zou ik het ook moeten redden, of 35 bananen (124 kcal).

Lees tip:  Fietskoerier van de toekomst

Bij Shortcut zijn alle fietskoeriers samen zo’n 16 uur per dag aan het fietsen. Dus 15.200 kilocalorieën, 202 boterhammen of 122 bananen (gewicht en andere zaken per fietskoerier daargelaten). In Nederland zijn zo’n 30 fietskoerierbedrijven actief, gelijk of groter dan Shortcut. Voor het gemak reken ik even 24 actieve fietsuren per fietskoerierbedrijf per dag, maar zit daarmee zeker aan de lage kant. Voor 30 fietskoerierbedrijven komt dat uit op 720 uur of 684.000 kilocalorieën per dag. Dat zijn 9.120 boterhammen. Een gemiddelde boterham is zo’n 11 cm hoog. Zouden we al die boterhammen aan elkaar leggen, dan is dat ruim 100 kilometer. Genoeg boterhammen om een fietspad te maken van ons kantoor in ’s-Hertogenbosch naar onze collega’s van Cycloon in Zwolle!

Author: Hanno

Fietskoerier | Shortcut Den Bosch | Duurzame ondernemer | Groen hart | Zadel als bureaustoel en de stad als kantoor

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.