Een groene autoverzekering. De manier om de uitstoot van uitlaatgassen te compenseren terwijl je autorijdt. Ideaal wanneer je duurzaam bezig wil zijn. Maar wanneer is een autoverzekering ‘groen’ en ben je vervolgens ook duurder uit met je verzekeringspremie?
Waar kun je op letten?
Dat autorijden niet bepaald goed is voor het milieu is algemeen bekend. Er zijn natuurlijk tal van manieren om zelf duurzaam bezig te zijn en die belasting voor het milieu (deels) te compenseren. Bijvoorbeeld door vaker de trein te pakken of met iemand mee te rijden. Je kunt in overleg met je werkgever ook vaker thuis werken en de auto laten staan.
De jaarlijkse CO2-uitstoot van een auto moet ongeveer gecompenseerd worden met zo’n 85 vierkante meter aan tropisch regenwoud. Dit is circa 7 inheemse bomen per autoverzekering per jaar, volgens Ideële Verzekeringen, een financieel adviesbureau dat zich richt op duurzame oplossingen. Hier heb je de mogelijkheid om een autoverzekering aan te vragen waarvan je zeker weet dat die groen is. Dat doe je door een offerte aan te vragen bij Ideële Verzekeringen.
Autoverzekering vergelijken
Bij een autoverzekering vergelijken kun je het duurzame karakter van de verzekering op twee manieren beoordelen:
- De verzekeraar heeft zelf duurzaamheidsprojecten lopen en daar investeer jij in bij een autoverzekering afsluiten.
- De premie op de verzekering wordt door de verzekeraar (deels) geïnvesteerd in een extern duurzaamheidsproject.
Qua premie kost dit je meestal niks extra’s. Ook in de dekking van de verzekering merk je er niks van. Je bent, afhankelijk van die dekking: WA, WA met beperkt casco of allrisk, verzekerd voor schade aan de auto van een ander, schade aan je eigen auto en/of andere oorzaken van schade, zoals storm, brand of diefstal.
Lagere premie bij duurzame auto
Er zijn ook groene verzekeringen die jou als klant voordeel bieden. Wanneer je een duurzame auto rijdt zoals een elektrische of hybride voertuig, dan krijg je bij Groene Verzekeringen een lagere premie. Ook grote verzekeraars als Allianz, Allsecur en Delta Lloyd hebben verzekeringen voor elektrische voertuigen. Door online een vergelijking te maken, kun je de premies van deze verzekeraars naast elkaar leggen en weet je waar je het gunstigst uit bent.
De Eerlijke Verzekeringswijzer
Wil je in het algemeen meer weten over hoe verzekeraars scoren op het gebied van klimaat en duurzaamheid? Raadpleeg dan de Eerlijke Verzekeringswijzer. Die zet precies op een rijtje wat grote verzekeraars in Nederland investeren in een duurzame wereld.
-Deze blogpost is een samenwerking met autoverzekering.nl-
***
Afbeelding:Oli Woodman van Unsplash