Een groene dakkapel

Iedere dag telt de Nederlandse skyline weer een paar dakkapellen meer. We vinden het allemaal de normaalste zaak van de wereld. De meeste mensen laten een dakkapel plaatsen en letten daarbij alleen op de kosten en niet op andere aspecten. Dat is best wel jammer, niet alleen voor hun eigen portemonnee, maar ook voor het milieu. In deze blogpost staat de volgende vraag centraal: hoe krijg ik een zo’n groen mogelijke dakkapel? Het productieproces van een dakkapel laten we in dit artikel buiten beschouwing.

Welke constructie en materialen houden de meeste warmte vast?

Je kunt dakkapellen op basis van de constructie verdelen in twee groepen. De eerste groep dakkapellen heeft een houten constructie en wordt afgewerkt met houten of kunststof materialen. Tussen de houten en kunststof materialen zit nauwelijks isolatieverschil. Dat geldt zeker niet voor de houten constructies, want het ene vurenhouten casco is het andere niet.

Een dakkapel met een houten constructie scoort hoogstens een r-waarde van 3,5. Dan moeten de zijwanden glas- of steenwolisolatie bevatten met een dikte van minimaal 10 centimeter en moet het dak koud geïsoleerd zijn. Dat betekent dat het isolatiemateriaal niet tussen de houten balken, maar op de houten balken geplaatst moet worden. Verder wordt geen gebruik gemaakt van glas- of steenwolisolatie, maar van PIR of PUR isolatie met een dikte van minstens 8 centimeter. Niettemin isoleert een dakkapel met een houten constructie niet heel goed, zeker niet in vergelijking tot een polyester dakkapel.

Dakkapellen met een polyester constructie isoleren twee keer zo goed. Dat komt doordat ze bestaan uit composiet delen waar niets doorheen kan komen. Het is een naadloze constructie waarbij vocht en tocht geen kans hebben. Ondanks de uitstekende isolatie kiest lang niet iedereen voor een polyester dakkapel. Domweg, omdat de hierboven beschreven houten en kunststof dakkapellen een stuk goedkoper zijn. Je moet denken aan een verschil van ongeveer 20 procent, dat neerkomt op een kleine duizend euro.

Welk kozijn biedt het hoogste isolatievermogen?

Hoe groen een dakkapel is hangt niet alleen af van de constructie, maar ook van het kozijn en in het bijzonder het glas. Je kunt kiezen tussen kunststof, houten en aluminium kozijnen, tussen verschillende merken en uiteenlopende profielen. Toch blijft de hamvraag: welk kozijn isoleert het beste?

Kunststof kozijnen isoleren het beste, op een afstand gevold door aluminium en houten kozijnen. Doch zit tussen de verschillende kunststof kozijnen ook aardig wat verschil. Je hebt kunststof kozijnen die niet veel beter isoleren dan houten kozijnen, maar ook exemplaren die voldaan aan de passiefhuisnorm. Een kozijn mag een passiefhuis kozijn genoemd worden als het een isolatievermogen heeft van minimaal 0,80 W/m²K. Wanneer het streven een op-en-top groene dakkapel is, dan mag een passiefhuis kozijn absoluut niet ontbreken.

Driedubbel glas - afbeelding 2 - duurzaamheidskompas

Wat eveneens niet mag ontbreken is driedubbel glas. Dit glas heeft een Ug-waarde van 0,5 tot 0,9 W/m²K, tegenover 2,7 W/m²K van normaal dubbelglas. Concreet komt dat neer op een jaarlijkse besparing van € 7 per vierkante meter glas. De meeste mensen zullen dit niet de moeite waard vinden, maar het is voldoende als je daadwerkelijk geeft om het milieu.

Hoe kan ik mijn groene dakkapel nog groener maken?

Je kunt een dakkapel nog groener maken door op het dak zonnecollectoren of zonnepanelen te plaatsen. Een zonnecollector bestaat uit metalen buizen, waarin vloeistof stroomt. Deze structuur maakt het mogelijk dat zonlicht kan worden opgevangen en omgezet kan worden in warmte, waardoor warme ruimtes en warmwater ontstaan. Zonnepanelen genieten iets meer bekendheid en worden iets vaker toegepast. In tegenstelling tot een zonnecollector zet een zonnepaneel zonne-energie om in elektriciteit.

Waar de voorkeur ook naar uitgaat, zowel zonnecollectoren als zonnepanelen maken de dakkapel groener. De vraag is alleen nog: kunnen zonnecollectoren en zonnepanelen op een dakkapel geplaatst worden? Het antwoord op deze vraag is positief. Wat voor een normaal platdak geldt, geldt ook voor het platte dak van een dakkapel. Verreweg het belangrijkste waar op gelet moet worden is de ballast, want zonder ballast zijn de collectoren en panelen een zeer gemakkelijke prooi voor de wind. De hoeveelheid ballast hangt af van de hoogte van de dakkapel, het windgebied en of de dakkapel staat in een bebouwd of onbebouwd gebied.

Nederlandse windgebieden - afbeelding 3 - duurzaamheidskompas

Hoogte Windgebied 1   Windgebied 2   Windgebied 3  
Meters Bebouwd Onbebouwd Bebouwd Onbebouwd Bebouwd Onbebouwd
4 69 103 55 82 41 64
6 90 123 71 99 55 77
8 105 139 84 112 65 88
10 117 151 94 122 74 96
12 128 162 103 131 81 103

De gewichten gelden voor één zonnepaneel.

De afbeelding boven deze alinea laat de windgebieden zien en de tabel eronder toont de benodigde ballast per zonnepaneel. Wanneer je woont in een bebouwd gebied in de kop van Noord-Holland en het dak van de dakkapel bevindt zich op een hoogte van 6 meter, dan moet voor ieder paneel 90 kilo ballast geplaatst worden. Daar moet door de dakkapelbouwer wel rekening mee worden gehouden. Voor een ieder die om het milieu geeft zijn zonnecollectoren en zonnepanelen zeker de moeite waard, ondanks de relatief lange terugverdientijd.

Zonnepanelen op een dakkapel - afbeelding 4 - duurzaamheidskompas

Mocht je vier zonnepanelen (250 Wp) willen plaatsen, dan heb je de investering na 17 jaar terugverdiend. Houd in het achterhoofd dat de levensduur van een zonnepaneel 25 tot 30 jaar bedraagt.

  • Opbrengst: 800 kWh
  • Jaarlijkse besparing: € 176
  • Kosten zonnepanelen: € 1.700
  • Kosten omvormer en montage: € 1.300

Wat zorgt eigenlijk voor het meeste warmteverlies?

Uitgaand van het verhaal tot nu toe zou je kunnen concluderen dat een dakkapel best wel groen gemaakt kan worden. Vaak is het ook niet de dakkapel die zorgt voor heel veel warmteverlies op de zolder, maar de zolder zelf. De meeste zolders zijn slecht geïsoleerd of hebben helemaal geen isolatie. Door dakisolatie aan te brengen kunnen huiseigenaren een stuk meer energie besparen. Je kunt nog zo’n groene dakkapel plaatsen, maar als de ruimte om de dakkapel niet of nauwelijks geïsoleerd is, dan haalt het allemaal niet zoveel uit. Daarnaast moet niet vergeten worden dat een dakkapel vaak een relatief klein onderdeel vormt van de totale zolder.

Ongeisoleerde zolder - afbeelding 5 - duurzaamheidskompas
Het antwoord op de hoofdvraag “Hoe krijg ik een zo’n groen mogelijke dakkapel?” Het antwoord is: kies voor een polyester dakkapel met een kunststof kozijn dat voldoet aan de passiefhuisnorm en beschikt over driedubbel glas. De dakkapel kan nog groener worden gemaakt door zonnecollectoren of zonnepanelen te plaatsen. Of je een groene dakkapel helemaal terugverdiend is twijfelachtig, over de bijdrage aan een duurzamere samenleving bestaat echter geen enige twijfel. Niettemin is dak- of zolderisolatie het belangrijkste, want dit negen van de tien keer de zwakke schakel op een zolder.

***
Afbeeldingen: Dakkapel-web.nl, Huisjeopknappen.nl

-Deze blogpost is een bijdrage van Huisjeopknappen.nl-

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.