Energie besparen in 10 stappen

Nu de winter officieel begonnen is en de kerstdagen in aantocht zijn, is de kans groot dat je deze dagen lekker thuis doorbrengt. De verwarming aan, kerstverlichting in de boom en gezelligheid aan tafel. Dit brengt echter ook een hoge (energie)rekening met zich mee. Om je te laten genieten van de feestdagen zonder je zorgen te maken over een te hoge energierekening, vind je hier 10 tips om te besparen tijdens de winter.

1) Koop zuinige kerstverlichting

Gebruik kerstverlichting met LED-lampjes in plaats van gloeilampjes. LED-lampjes zijn energiezuiniger en gaan tevens langer mee. Natuurlijk geldt dit zowel voor de verlichting binnen als buiten.

2) Beperk het aantal lampen

De verlichting in de kerstboom moet genoeg zijn om je huiskamer te verlichten. Zet andere grote lampen uit en steek een kaarsje op; dit is energiebesparend en bovendien creëer je op die manier een échte kerstsfeer. In de winkels kun je op de etiketten van kaarsen kijken naar het aantal branduren. In de wereldwinkel zijn ook fair trade kaarsen te vinden.

3) Gebruik een timer

Wanneer je gebruik maakt van een timer om de kerstverlichting aan- en uit te schakelen, voorkom je dat de lampjes de hele nacht blijven branden. Ook handig tegen inbraak als je op vakantie bent of eventjes op bezoek bent bij familie tijdens een kerstbezoek.

kerst_achtergronden.info

4) Laat apparatuur niet op stand-by staan

Chris Rea op de achtergrond tijdens het kerstmaal, of toch nog eens kijken naar Home Alone? Laat vervolgens je tv of audioapparatuur niet op stand-by staan, maar schakel het uit. Wanneer je hier een gewoonte van maakt scheelt het je al snel zo’n 44 euro per jaar.

Lees tip:  Energiebesparing: tips voor thuis

Bonustip: Elektrische apparaten die veel energie gebruiken kun je beter tijdens het daltarief aanzetten, een goed voorbeeld hiervan is de afwasmachine. Zet deze aan als je naar bed gaat (in plaats van direct na het eten) en bespaar flink op de energiekosten.

5) Haal opladers uit het stopcontact

Tijdens de kerstvakantie maak je misschien wel veel meer gebruik van je mobiele telefoon. Laat je oplader niet in het stopcontact zitten nadat je telefoon is opgeladen. Veel mensen weten niet dat dit ook energie kost. Dit zogenaamde sluipverbruik is gemakkelijk te voorkomen door even op je display te kijken of het opladen voltooid is. Bij de nieuwste telefoonmodellen kun je gemakkelijk het opgeladen percentage zien van de batterij.

imbemagroep.com_stopcontact

6) Gebruik en geef oplaadbare batterijen

Heb je nog geen batterijenoplader in huis? Schaf er een aan of geef er een als kerstcadeau. Oplaadbare batterijen zijn goed voor je portemonnee en bovendien veel milieuvriendelijker dan wegwerpbatterijen. Bij het geven van een cadeau waar batterijen bij horen kan je ook gelijk oplaadbatterijen geven, dit maakt je geschenk completer en duurzamer.

7) Bak op een energie-efficiënte manier

Het kerstmaal zorgt ervoor dat de gemiddelde Nederlander anderhalf uur langer in de keuken staat dan normaal. Het is daarom een goed idee om te bakken in een bepaalde volgorde; begin met de producten die minder warmte-gevoelig zijn, zodat de oven niet voortdurend van temperatuur hoeft te draaien. Dit zorgt namelijk voor een hoog energieverbruik.

8) Gooi de kersthapjes niet gelijk weg

Kersthapjes over? Gebruik ze voor kleine hapjes en eet ze tijdens de lunch of brunch. Ideaal voor de dag na kerst, je hebt bovendien al lang genoeg in de keuken gestaan! En als je echt geen trek meer hebt, gooi dan niet alles weg maar maak bijvoorbeeld vogels en eenden blij met het overgebleven brood. In de winter kunnen zij een extraatje goed gebruiken.

Lees tip:  Energiebesparing: tips voor thuis

vega_kerst_chrismaholic.nl

9) Plaats tochtstrips voor kieren

Een tochtstrip kan een goedkope oplossing zijn voor warmteverlies in de huiskamer. Wanneer je de kieren bij ramen en deuren aanvult met een tochtstrip kun je de thermostaat al snel een graadje lager zetten. Denk ook aan een brievenbusborstel zodat de tocht niet naar binnen waait.

10) Goede voornemens

Is energiebesparing jouw goede voornemen voor het nieuwe jaar? Stap dan over naar groene energie! Veel energieleveranciers met groene stroom ontvangen tegenwoordig subsidies doordat zij bijdragen aan een goed milieu. Vaak kunnen zij daarom dezelfde prijs aanbieden als energie aanbieders met gewone stroom. Met de Groene Energie Vergelijker kun je eenvoudig nagaan welke leveranciers groene energie aanbieden. Met dit groene goede voornemen help je niet alleen je eigen portemonnee maar ook het milieu.

iakverzekeringen_geldbesparen

Met dank aan Keuze.nl
Afbeeldingen: ibemagroep.com, wallpapers-achtergronden.blogspot.com, chrismaholic.nl

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

1 Comment

  1. Tegenwoordig zijn er van die kaarsjes met een klein plat batterijtje. Die gaan echt eindeloos mee. Bovendien heeft het lichtje een flakkereffect. Net echt. Ik beschouw ze als zuiniger dan een waxinelichtje. Bovendien zijn ze ook brandveiliger.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.