Energie besparen met verlichting

De tijd dat we verlichting in huis enkel zagen als een noodzaak ligt ver achter ons. Tegenwoordig betekent verlichting ook sfeer, gezelligheid en rust. Er zijn zoveel verschillende soorten lampen en luchters, dat in elk huis een geheel eigen sfeer kan worden gecreëerd. Van sterk licht naar gedimde staande lampen tot lichtgevende decoratie, iedereen vindt makkelijk een creatieve manier om gezelligheid in huis te brengen door verlichting. Waar we echter niet altijd bij stilstaan is dat ongeveer 15% (bron: Duurzaam thuis) van ons energieverbruik opgaat aan verlichting.

Handige tips om te besparen op verlichting

Er bestaan een heleboel tips die je kunnen helpen om je energiefactuur laag te houden, ook wat verlichting betreft. Zo is het vooreerst altijd handig om de verschillende energieprijzen met elkaar te vergelijken. Dit kan  onder andere makkelijk op Overstappen.nl Je kunt immers veel besparen door voor een goedkopere energieleverancier te gaan.

Slim verlichten met daglicht

Een andere ideale manier om te bezuinigen op verlichting is door zoveel mogelijk gebruik te maken van het daglicht: dat is gratis! Gebruik heldere kleuren voor plafond en muren, zodat het licht maximaal weerkaatst wordt. Of breng een dakraam aan in een kamer of een gedeelte ervan.

Gebruik LED en spaarlampen

Zorg er ook voor dat je ramen zoveel mogelijk vrij blijven. Eens het donker wordt, schakelen we over op kunstlicht. Belangrijk hierbij is om niet méér lampen te branden dan er effectief nodig zijn. Gebruik spaarlampen en energiebesparende led lampen of -spots, die je bij voorkeur kan dimmen. Immers, hoe minder fel de lamp brandt, hoe minder energie deze verbruikt.

Stofvrije lampen

Maak lampen en armaturen ook geregeld schoon: aanklevend stof zorgt voor lichtverlies !

Bewegingssensor

Heel handig is bv ook het gebruik van een bewegingssensor voor plaatsen in huis waar je weinig komt, zoals garage, toilet, gang, enz. Je bespaart op deze manier veel energie. Er bestaan ook lampen met lichtsensoren, die de daglichtintensiteit meten, en op die manier de verlichting aansturen. Zo branden de lampen enkel op volle vermogen als het volledig donker is.

Verandering begint bij jezelf

Leer jezelf en je huisgenoten ook de goede gewoonte aan om steeds het licht uit te doen wanneer jij of zij een kamer verlaten. In de tuin tenslotte kan je makkelijk gebruik maken van verlichting op zonne-energie.

De belangrijkste tips nog even op een rij:

  • Vergelijk elk jaar energieleveranciers
  • Ga slim om met daglicht
  • Laat lampen niet onnodig branden
  • Maak lampen geregeld stofvrij
  • Maak gebruik van bewegingssensoren

Enne, geniet van je verlichting

Verlichting hoeft dus helemaal niet veel te kosten. Waarschijnlijk ben je ondertussen al overtuigd om veel van deze tips in de praktijk om te zetten, en misschien wel de goedkoopste energieleverancier te vinden. Let daarbij ook op om in de zoekfilter ‘duurzaam’ aan te vinken, zodat je de goedkoopste én duurzaamste energieleveranciers kunt vinden.  Dat kan een hoop geld besparen, zonder dat het ten koste gaat van duurzaamheid. Gezelligheid en sfeer in je huis kun je op die manier met een gerust hart behouden.

Wat zijn voor jou de duurzame sfeermakers in huist op kille, donkere dagen?

-Deze blogpost is een samenwerking met Overstappen.nl & Karwij-

***
Afbeelding: dakraamgarant.nl

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.