Energie besparen met vochtbestrijding

Als je last hebt van optrekkend vocht in je woning, dan zal dit de energie-efficiëntie van je huis niet ten goede komen. Het kost namelijk een stuk meer energie om vochtige omgevingen op te warmen. Bovendien is het slecht voor je gezondheid om te leven in een ruimte met vochtige muren. Zo hebben mensen met gevoelige luchtwegen meer klachten in een vochtig huis en ondervinden mensen met reuma meer hinder door het vocht. In deze blog passeren enkele manieren van vochtbestrijding die kunnen bijdragen aan energie besparen én aan een gezondere leefomgeving.

Methodes vochtbestrijding

Tegenwoordig zijn er heel wat methodes van vochtbestrijding. In samenwerking met murenvochtig.nl lichten we twee werkwijzen toe die vaak door vochtbestrijders toegepast worden.

  1. Muren injecteren

Om optrekkend vocht tegen te gaan, kun je de muren injecteren met een vochtwerend product. Vaak gaat het om een gel die een waterafstotend membraan vormt en zo het optrekkend vocht tegenhoudt.

Bij deze methode worden op een halve meter hoogte gaten met een diameter van 14 tot 20 mm in de muur geboord. Men boort maximaal tot twee derde van de muurdikte en de afstand tussen de gaten is 10 tot 15 cm. Daarna wordt het vochtwerende middel met behulp van een trechter via injectiebuisjes in de muur gegoten. Vervolgens worden de gaten opgevuld met mortel, een mengsel van cement of kalk, water en toeslagstoffen (vaak zand).

In het geval van optrekkend vocht bij de binnen- en buitenmuren van spouwmuren moet je beide muren injecteren. De binnenmuur moet wel minstens een half jaar drogen, pas daarna kan je hem opnieuw schilderen of behangen.

      2. Muren onderkappen

Het onderkappen van muren mag dan wel de duurste en meest arbeidsintensieve oplossing voor vochtproblemen zijn, het is wél de duurzaamste manier van vochtbestrijding. De woning wordt bij deze techniek in feite stuk voor stuk opgeheven om een waterdichte vochtkering te kunnen plaatsen. Deze vochtkering is een laag folie uit kunststof die het optrekkend vocht tegenhoudt. Deze methode is erg efficiënt en is het probleem van het optrekkend vocht dan ook volledig van de baan als het goed gebeurt. Houd er wel rekening mee dat je muren enige schade kunnen oplopen en je ze eventueel opnieuw zal moeten afwerken.

Lees tip:  Duurzaam kamperen doe je zo

muren-onderkappen-duurzaamheidskompas-vochtbestrijding-muurenvocht.nl

Prijs vochtbestrijding

De kostprijs van het injecteren van muren begint bij 100 euro per lopende meter. Deze bepaalt men door de hardnekkigheid van het vocht en de totale oppervlakte van de muren. De prijs voor het onderkappen van muren ligt gemiddeld tussen 100 en 150 euro per lopende meter. De prijs hangt vooral af van de dikte van de muren en van het totaal aantal meters. Het bestrijden van optrekkend vocht kan dus al snel een dure aangelegenheid worden, maar vergeet niet dat je er de waarde van je huis mee verhoogt, dat je efficiënter zal verwarmen én dat het beter is voor de gezondheid.

-Deze blog is een samenwerking met murenvochtig.nl-

***
Afbeeldingen: murenvochtig.nl

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

1 Comment

  1. Een aantal maanden geleden merkte ik ook dat ik steeds meer vocht in mijn huis had. Zo heb ik mijn woning al een aantal keer laten luchten zodat het meeste vocht wel weg was. Toch zijn er een aantal hoeken die nog steeds vochtig zijn. Wellicht is een injectie een goede oplossing. Ik ga eens onderzoek doen!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.