Hoe woon je energie-neutraal?

Het is even wennen aan het idee nooit meer een energierekening te hoeven betalen. Maar het is wel degelijk mogelijk.

Energie-neutraal wonen

Bewoners van een energie-nul woning betalen geen energierekening en investeren in plaats daarvan wat meer in de woning zelf. Een energie-nul woning (energie neutrale woning), is namelijk een woning die gedurende een kalenderjaar evenveel energie opwekt als zijn bewoners gebruiken. Zo wordt de energierekening dus nul terwijl een hoog comfort blijft gewaarborgd.

wetenschap24.nl-energie-neutraal-wonen-duurzaamheidskompas

De basis van een energie-nul woning is gelegd als gekozen wordt voor de beste isolatie, driedubbel glas en energiebesparende apparatuur. Ook een slim ontwerp helpt mee. Wanneer gebruik gemaakt wordt van passieve zonne-energie verlaagt dit de energievraag. Dit kan door bijvoorbeeld de warmte van de zon langer vast te houden in betonnen wanden of de warmte uit een glasoverkapte ruimte op te vangen en elders in te zetten. De energie die daarna nog benodigd is wordt opgewekt met behulp van hernieuwbare bronnen zoals zon, wind, water of aardwarmte.

Mindset

Daar is wel een omschakeling in denken voor nodig. Het vergt namelijk een investering bij de bouw van een woning. Beseft moet worden dat deze investering eenmalig is en winst hieruit terugkerend is. Wie durft af te wijken van de gebaande paden zal beloond worden met een energieopwekkende woning met hoog comfort. En een energierekening van nul!

vanlaarhovencombinatie.nl-energie-nul-wonen-duurzaamheidskompasProjectontwikkelaars

Omgekeerd wordt nog te vaak bezuinigd op energiebesparende bouwmaterialen en installaties. Zo kan een projectontwikkelaar de woning tegen een lagere prijs aanbieden en zal hij meer kopers verleiden tot aankoop. Waar de woningbezitter vaak niet bij stil staat is de hoogte van de rekening voor elektriciteit, gas en water. Doordat niet de modernste technieken zijn toegepast zijn deze maandelijkse kosten hoger dan nodig is.

Zo leidt een eenmalige bezuiniging tot een verhoogde maandelijks terugkerende kostenpost. En zou je, met dit in gedachte, niet liever een eenmalige uitgave doen om hier de rest van je woontijd van te profiteren?

Ik wil energie-nul wonen, wat nu?

Goed, je hebt de stap gemaakt en jezelf een nieuwe mindset aangemeten. Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw toekomstige woning hieraan voldoet? Hoewel er al projecten uitgevoerd worden met de energie-nul gedachte zijn ze nog schaars. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld het nieuwbouwproject Leesten Energieneutraal, de huurwoningen aan de Runmolen in Uden of de particuliere woningen van Energiepioniers. Maar, zoals ik eerder schreef is de bouwkolom moeilijk bij te sturen, vooral als er een voorinvestering in geld mee gemoeid is. Projectontwikkelaars kiezen nog al te vaak voor de veilige, bekende weg en leveren woningen op die voldoen aan de energieprestatie-eisen van gisteren.

duurzaamgebouwd.nl-energie-neurtraal-wonen-duurzaamheidskompas

CPO

Beter ga je zelf aan de slag. Je kunt met enige inzet zelf, met je gezin, optreden als opdrachtgever of een groep vormen. Die groep zal gelijkgestemden bevatten waarmee je een programma van eisen opstelt en een architect benadert. Je bouwt dan meteen een band op met je toekomstige buren. Dit heet collectief particulier opdrachtgeverschap, of simpelweg CPO. Er is geen sprake meer van een projectontwikkelaar die keuzes voor je maakt, dat doe je nu helemaal zelf. Samen dus. En zo krijg je de touwtjes weer in eigen hand en heb je invloed op de energieprestatie van je woning.

Ik ben namelijk van mening dat we vooral moeten bouwen voor de toekomst, met onze voeten in het heden en met morgen in ons hoofd, niet gisteren.

***
Afbeeldingen: wetenschap24.nl, vanlaarhovencombinatie.nl, duurzaamgebouwd.nl

Author: Milou

Architect | Van haar passie haar beroep gemaakt | Leergierig | Eens per week op de yogamat te vinden | Duurzaam bouwen als vanzelfsprekendheid | Droomt van een eigen moestuin

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.