Nul op de meter met NulNu

We gaan met z’n allen naar nul op de meter. Dat betekent dus dat we met één huishouden jaarlijks evenveel energie opwekken als we verbruiken. Hoe gaan we deze grote klus aanpakken?

Trias Energetica

De Trias Energetica is een strategie ontwikkeld door de TU Delft voor het bereiken van een zo duurzaam mogelijke energievoorziening. De Trias Energetica bestaat uit drie elkaar opeenvolgende stappen, waarvan de maatregelen van een voorgaande stap goed genomen moeten worden voor het slagen van alle stappen. Het mooie van deze strategie is dat het zowel op individueel niveau als grootschalig kan worden uitgevoerd. Wij vertellen je meteen hoe je de Trias Energetica kunt vertalen naar je eigen dagelijkse leven door de drie stappen met je door te nemen:

1. Laag energiegebruik
De goedkoopste energie is, die je niet hoeft op te wekken. Zorg dus op de eerste plaats voor een zo laag mogelijk verbruik door onder andere goed te isoleren en gebruik te maken van restwarmte. Investeer bijvoorbeeld in energie neutrale HR++ glasglasfolie of bespaar energie met kleine maar effectieve veranderingen in je huishouden. Ben je een ondernemer? Doe dan energiescan en pak vervolgens hoge energiekosten en verbruik aan.

2. Hernieuwbare bronnen
Zet daarna zo veel mogelijk hernieuwbare bronnen in zoals zon en wind. Inventariseer de opties om bijvoorbeeld je eigen zonne-energie te financieren, of stap op naar een energieleverancier die werkt met groene energie.

3. Efficiëntie fossiele brandstof
De derde stap is zo efficiënt mogelijk om te springen met de fossiele brandstof. Vermijdt zo veel mogelijk vervoermiddelen met een uitlaat of draag er niet extra aan bij (gebruik vaker openbaar vervoer of de fiets), of consumeer bewuster; bijna alles wat verpakt is, komt uit een fabriek. En de meeste fabrieken werken met fossiele brandstoffen.

En wist je dat je met alleen het gebruiken van huishoudelijke apparaten met een A++label, het inzetten van stand-by killers en LED-verlichting al gauw een derde op je energierekening bespaart?

‘Hier kun je duurzaam wonen kopen’

Voor de verduurzaming van bestaande woningen is er al een renovatie-winkel. Letterlijk een winkel waarin je kleine en grote aanpassingen voor thuis kunt leren kennen, testen en aanschaffen. Zoals bijvoorbeeld een waterbesparende douchekop. Heel simpel, maar zeer effectief. Maar je kunt er ook terecht voor advies over een nieuwe cv-ketel, isoleren of zonnepanelen. Binnenkort in ’s-Hertogenbosch, nu al in de onderstaande plaatsen te bezoeken.

Duurzaam Winkel in Vlaardingen;
Energie Bespaar Huis in Westervoort;
Woon-Wijzer-Winkel in Rotterdam;
Witte Roos in Delft;
Reimarkt in Enschede;
Djozz/Revaplan in Beesel.

nulnu congres duurzaamheidskompas

Gewoon doen

Uiteindelijk komt het neer op de gebruiker, wijzelf dus. De (bouw)techniek helpt ons grote stappen te maken in het besparen van energie en het opwekken ervan. Toch hangt veel af van de manier waarop we er mee omspringen. Hoe we de geplaatste installaties gebruiken en onderhouden, laat je dus goed inlichten. En streef naar een optimalisatie in je eigen energie-efficiëntie.

NulNu Congres

Deze blogpost is geschreven naar aanleiding van het NulNu congres dat op 1 juni jl. georganiseerd werd door DNA in de Bouw en Jaarbeurs. Met het motto ‘Grip op de horizon’ als uitgangspunt, gaven diverse organisaties inzicht in de knowhow wat betreft het thema energienul en presenteerden tools om energiezuinig te ontwerpen en te bouwen.

nulnu congres duurzaamheidskompas

NulNu bracht een doelgroep van opdrachtgevers, architecten, adviseurs en bouwers bij elkaar om met elkaar mogelijkheden te verkennen op het gebied van energie-neutraal bouwen en wonen, en om kennis uit te wisselen. Ook Duurzaamheidskompas.nl was aanwezig om de laatste ontwikkelingen te volgen en informatie te krijgen over hoe we anders kunnen en moeten omgaan met energie.

Interessante onderwerpen die aan bod kwamen op het congres en die van invloed zijn voor huiseigenaren waren onder meer:
Waarom gaan mensen hun huis verduurzamen, hoe krijg je ze zover, waar liggen de kansen en aanknopingspunten? Hoe benut je het potentieel dat er ligt aan mogelijkheden om te verduurzamen en daarmee economische kansen?

Lees hier meer over het congres.

***
Afbeeldingen: Duurzaamheidskompas.nl (Milou Wijsbeck)

Author: Milou

Architect | Van haar passie haar beroep gemaakt | Leergierig | Eens per week op de yogamat te vinden | Duurzaam bouwen als vanzelfsprekendheid | Droomt van een eigen moestuin

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.