Energiebesparen met spouwmuurisolatie

Zoals sommige van jullie al eerder hebben gelezen, zijn we in afwachting van onze energiezuinige nieuwbouwwoning. Ergens in juni/juli 2018 krijgen we de sleutels tot een ruime tweeondereenkapper met een drie keer zo grote tuin. Ik zie de fruitbomen en een kleine moestuin al helemaal voor me *dagdroomt 🙂 Maar we zijn nog niet zo ver. Dat geeft ons weer de tijd om allerlei energiebesparende maatregelen onder de loep te nemen. Één van de maatregelen die ik tegenkwam, is spouwmuurisolatie.

Nou hoor ik de kenners zeggen, “Hoezo spouwmuurisolatie? Dat hoeft helemaal niet bij nieuwbouw.” Dat is helemaal waar. Het neemt alleen niet weg dat het een populaire manier is om oudere huizen relatief eenvoudig en goedkoop, energiezuiniger te maken. Kortom, een interessant onderwerp om in te duiken en over te bloggen.

Wat is spouwmuurisolatie eigenlijk?

Spouwmuren isoleren doe je heel simpel gesteld door het opvullen van de circa 6 cm ruimte tussen de buiten- en binnenmuur van een woning. Dit opvullen gaat met isolerend materiaal.

Woningen van 1925 tot ongeveer 1975 hebben vaak een spouwmuur die met lucht gevuld is. Je kunt deze spouwmuur laten opvullen met vezelig, korrelvormig isolatiemateriaal of isolatieschuim. Hierdoor kun je optrekkend vocht, schimmelvorming of kou voorkomen.

Volgens berekeningen, kan je met spouwmuurisolatie jaarlijks gemiddeld 10 kubieke meter gas per m2 besparen. De verdientijd van de investering is daarmee ongeveer drie tot vijf jaar. Het fijne is dat energiebesparende maatregelen zoals spouwmuur isolatie door de overheid gestimuleerd wordt. Denk aan het verstrekken van subsidies of gunstige leningen.

Lees tip:  Alles over spouwmuurisolatie

Wanneer is spouwmuurisolatie interessant?

Het is helaas niet zo dat ieder ‘oud’ huis in aanmerking komt voor spouwmuurisolatie. Woningen tussen 1920-1975 bieden over het algemeen mogelijkheden. Nieuwere woningen zijn vaak al voorzien van bepaalde typen isolatie en zijn dus beschermd tegen warmteverlies of vochtophoping.

Randvoorwaarden voor spouwmuurisolatie

Een woning met spouwmuren. Dat zijn de meeste woningen die gebouwd zijn tussen 1925 en 1976. Check eerst of de spouwmuur toch niet al na geïsoleerd is. Een erkend isolatiebedrijf kan dit bevestigen door met een kleine camera tussen de binnen- en buitenmuren te kijken.

Schone spouwmuur. Is de spouwmuur sterk vervuild met bijvoorbeeld oud puin of cement? Dan wordt er eerst gekeken of dit verholpen kan worden. Anders zal het isoleren niet het gewenste effect hebben. Sterker nog, er kan achteraf sprake zijn van nare verrassingen zoals vochtophoping.

Goed onderhouden en/of geschikte gevel De staat of materiaal van de gevel is ook belangrijk bij de afweging voor het al dan niet toepassen van spouwmuurisolatie. Lekkages, waterdichte verf of geglazuurde stenen kunnen namelijk voor problemen zorgen.

Kruipruimte Een goed geventileerde kruipruimte is een must bij spouwmuurisolatie. Laat je hierin goed adviseren door een isolatiebedrijf.

Wat kost spouwmuurisolatie?

Goedkoopste optie: glaswol Het isoleren van de spouwmuur met glaswol is bijzonder voordelig en goed te doen. Voor een spouwmuurisolatie van bijvoorbeeld een appartement met glaswol kun je uitgaan van een gemiddelde prijs van 200 euro.

Milieuvriendelijke optie: isolatiekorrels Deze korrels worden milieuvriendelijke geproduceerd en zijn ook nog eens goed te betalen. Deze vorm van spouwmuurisolatie van kost je voor hetzelfde appartement rond de 600 euro.

Lees tip:  3 Energiebesparende maatregelen met een hoog rendement

Efficiënte optie: PUR schuim PUR schuim is een kostbaar isolatiemateriaal. Het toepassen daarentegen is bijzonder snel en gemakkelijk waardoor er veel tijdswinst te behalen valt. Met PUR schuim komt je spouwmuurisolatie van je appartement uit op een bedrag van rond de 1600 euro.

Samenvattend: de voordelen van spouwmuurisolatie op een rij

Aangenamere binnentemperatuur.

Vermindering van eventueel geluidsoverlast.

Minder vocht in huis.

Terugverdientijd 3 tot 5 jaar.

Betere energielabel, dus waardestijging woning.

Subsidiemogelijkheden provinciaal en lokaal

Tot 15 jaar garantie.

Heb jij ervaring met spouwmuurisolatie of ben je je aan het oriënteren op één van de isolatiematerialen? Laat je reactie achter!

***
Afbeelding: Maxres YouTube

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.