Energielabel van je huis verbeteren: zo doe je dat!

Jaarlijks verbruikt een huishouden aardig veel energie. De hoeveelheid energie die je per jaar gebruikt hangt natuurlijk af van hoeveel apparaten er in een woning worden gebruikt. Een energielabel voor je huis geeft inzicht in het energieverbruik en de mogelijkheden om je huis te verduurzamen. Een energielabel geeft aan hoe efficiënt een woning omgaat met energie. Een label met een hoge waarde zal minder energie per jaar verbruiken waardoor je per jaar ook minder kosten zult maken. Hier vind je een een aantal tips die jou helpen om de energielabel te verbeteren. 

Zuinige cv-ketel gebruiken

Een cv-ketel wordt voor veel dingen in een woning gebruikt. Zo zal het bijvoorbeeld het huis verwarmen in de winter via de verwarming. Een cv-ketel warmt water op die vervolgens door de hele woning vervoerd kan worden. De cv-ketel zorgt ervoor dat het water uit de kraan of de douche warm kan worden. Om het water op te warmen heeft een cv-ketel aardig wat energie nodig. Afhankelijk van hoeveel warm water je per jaar gebruikt kunnen de kosten erg veel oplossen. Een oplossing hiervoor kan het gebruiken van een HR-ketel zijn. Een HR-ketel gaat veel zuiniger met energie om. Water kan hierdoor met minder energie verwarmd worden. Gemiddeld liggen de kosten die je per jaar bespaart bij het gebruiken van een HR-ketel rond de 200 tot 400 euro. Op de lange termijn is dit dus flink wat geld. 
Het kabinet heeft overigens aangekondigd dat vanaf 2026 groene eisen worden gesteld aan de warmte-installatie. 

Goede isolatie van de woning

In de winter is het belangrijk dat je goed warm blijft en in de zomer is het belangrijk dat je goed koel blijft. Om een woning op temperatuur te houden wordt er veel energie verbruikt. Hoeveel energie er verbruikt moet worden hangt af van de isolatie van de woning. De isolatie zorgt ervoor dat de warmte of de kou goed vastgehouden kan worden. Hierdoor is het mogelijk om met veel minder energie een woning op temperatuur te houden. Door slechts de spouwmuren te isoleren kun je per jaar al 370 euro besparen. De kosten voor het aanbrengen van isolatie wordt ook nog eens deels vergoed door de overheid. Wil jij weten hoe goed jouw woning is geïsoleerd? Door een energielabel via Huiskeur.nl aan te vragen ontvang je een uitgebreid energieprestatie rapport. Dit geeft je een duidelijk inzicht van de aanwezige isolatie en eventuele verbeterpunten.

Zonnepanelen aanleggen

Je hoeft natuurlijk minder energie te verbruiken wanneer je jouw eigen energie opwekt. Door zonnepanelen te plaatsen kun je ervoor zorgen dat het aantal energie dat geleverd wordt door de energiemaatschappij drastisch wordt verminderd. Om een energielabel te verbeteren moet er wel een minimaal aantal zonnepanelen aangelegd worden. Hoeveel je moet aanleggen hangt af van de oppervlakte van een woning. Een grotere oppervlakte vereist meer zonnepanelen om de energielabel te verbeteren.

Heeft jij woning al een energielabel? Welke maatregelen neem jij om je huis groener te maken? Deel je ervaring en tips in het reactie gedeelte hieronder.

Bron afbeelding: Erik Mclean via Unsplash

Deze blogpost is gesponsord door Huiskeur.nl

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.