Energieneutraal met HR++ glas

Energieneutraal wonen? Het scheelt een hoop geld en het is ook nog eens goed voor het milieu. Om energieneutraal te kunnen wonen moet een huis goed geïsoleerd zijn. Tot 20% van de warmte in huis kan verloren gaan via de ramen, daarom is een van de eerste belangrijke stap om energieneutraal te wonen het plaatsen van het juiste glas, maar ook het juiste kozijn.

Het juiste glas voor energiebesparing

Er zijn verschillende soorten glas en elke glassoort heeft zijn eigen isolatiewaarde. De isolatiewaarde geeft aan hoeveel warmte er kan ontsnappen via de ramen. Dus hoe lager de waarde, hoe beter de isolatie. De isolatiewaarde wordt aangegeven als U-waarde.

Enkel glas is het minst isolerend. Het heeft dan ook een U-waarde van 5,8, en wordt nog weinig gebruikt in Nederland. Daarna komt standaard dubbel glas. Dit bestaat uit twee glazen platen waar gewone lucht tussen zit. Vooral die lucht zorgt voor extra isolatie. De isolatie is meer dan twee keer zo groot bij dubbel glas, namelijk een U-waarde van 2,8. Maar om energieneutraal te wonen is dit niet genoeg.

HR++ glas

Wil je een goede start maken met energienul wonen en veel besparen op energiekosten? Dan kan HR++ glas dé oplossing bieden. In principe is HR++ glas hetzelfde als standaard dubbel glas, maar in plaats van gewone lucht zit er een edelgas tussen de glazen platen. Edelgas is dikker dan lucht waardoor er minder warmte doorheen komt. De U-waarde is 1,2, dus wederom meer dan twee keer beter dan de voorganger. De besparing met HR++ glas op de energierekening kan oplopen tot €280,- per jaar.

Lees tip:  Kunststof kozijnen: een duurzame keuze

Kostenplaatje

De prijzen van glas worden per m² berekend en de prijs van HR++ glas ligt natuurlijk hoger dan de andere opties. Dit scheelt enkele tientjes. Door de hogere besparing heeft HR++ glas wel een kortere terugverdientijd. Dus het is de investering zeker waard.

alkuplus-hr-glas-duurzaamheidskompas
Het juiste kozijn voor energiebesparing

Niet alleen het glas van je ramen heeft invloed op de isolatie, maar ook de kozijnen die je in je huis hebt. Ook de isolatiewaarde van kozijnen wordt met de U-waarde aangegeven. In Nederland mag de U-waarde maximaal 4,2 zijn voor kozijnen. Er zijn drie veel gebruikte materialen voor kozijnen. Dit zijn hout, aluminium en kunststof.

Hout

Houten kozijnen zijn gemaakt van natuurlijk materiaal en vergen regelmatig onderhoud, maar de isolatiewaarde is de moeite wel waard. Met een U-waarde van 1,5 liggen houten kozijnen ruimschoots onder het maximum. Maar zoals gezegd dienen deze kozijnen goed onderhouden te worden, want als er houtrot optreedt zal de isolatiewaarde duidelijk verminderen.

Aluminium

Aluminium kozijnen zijn de minst isolerende kozijnen van de 3 soorten, maar de U-waarde van 2,2 is zeker niet slecht. Daarnaast is aluminium nagenoeg onderhoudsvrij en zal het tijdens de levensduur niet veel van de isolatiewaarde verliezen.

Kunststof

Kunststof kozijnen zijn de best isolerende kozijnen en daardoor het meest geschikt voor een energieneutraal huis. De U-waarde is 1,2. Ook kunststof kozijnen hebben geen groot onderhoud nodig. De levensduur is 50 jaar en in de tijd verliest een kunststof kozijn vrijwel niks van de isolatiewaarde.

Kostenplaatje

De isolatiewaarde is bij alle drie de kozijn-typen vrij goed, maar in de kozijnen prijzen zit wel een behoorlijk verschil. Zo kan het laten plaatsen van houten kozijnen een verschil van duizend euro betekenen ten opzichte van het laten plaatsen van kunststof kozijnen. Naast de U-waarde is het ook verstandig om rekening te houden met deze kosten.

Lees tip:  Kunststof kozijn: hot or not?

Hoe ver ben jij met het energienul wonen? Deel het hieronder!

 

– Deze blogpost is gesponsord door Homedeal.nl – 

***
Afbeelding: alkuplus.nl 

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

5 Comments

  1. Goed om te weten wat HR++ glas is, en hoe het werkt. Edelglas draagt dus erg bij aan de isolatie. Ik denk er ook over om nieuw glas te laten zetten in mijn nieuwe koopwoning. Ik heb een oud huis gekocht en ben bang dat de energierekening anders erg op gaat lopen. Bovendien is het goed voor het milieu, wat ik ook erg belangrijk vind.

  2. Ik was blij met de aluminium kozijnen in het huis dat ik zonet gehuurd heb. Ik woon gelijkvloers. Behalve de isolatie-voordelen (er zit ook dubbelglas in) is bij ons in Rotterdam het inbraakrisico iets om rekening mee te houden. Volgens mij heb ik qua kozijnen in ieder geval de meest inbraakveilige optie.

  3. Bij goede isolatie komt meer kijken dan glas alleen. Goed dat deze blog ook ingaat op de zaken in de periferie zoals kozijnen en materiaal. Wel zou ik willen stellen dat je moet uitkijken van niet te overdrijven met isoleren want dan krijg je weer een vochtprobleem. Goede ventilatie is essentieel.

  4. Kozijnen zijn inderdaad erg belangrijk. Toen ik mijn ruiten voor dubbel glas heb vervangen, heb ik ook meteen mijn kozijnen vernieuwd. Ik merk het verschil echt. Laat je daarnaast goed voorlichten door een expert.

  5. Als ik het goed begrijp isoleert glas met een lage U-waarde beter. Ik ga me zeker verdiepen in HR++ glas, want mijn huis mag wel eens verduurzaamd worden. De investering gaat zich zeker terugverdienen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.