Fietskoeriers: behind the scenes

De fietskoerier; zo’n snelle jongen (of meisje!) die door de stad crosst om pakketjes van A naar B te brengen. Wij doen dat nu bijna 7 jaar in ’s-Hertogenbosch. Nog met regelmaat horen wij van klanten dat ze dat uit Amerika kennen. Zoals ik in een van mijn vorige blogs vertelde, komt de bekendheid daar ook voornamelijk vandaan.
Maar als ik die klanten dan vertel dat zo ongeveer iedere grote stad in Nederland wel een fietskoeriersdienst heeft (sommigen zelfs meerdere), kijken ze toch altijd verwonderd. Dat wisten ze niet. Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam uiteraard, maar ook Groningen, Zwolle, Deventer, Enschede, Arnhem, Amersfoort, Nijmegen, Eindhoven, Tilburg, Breda, Maastricht, Heerlen, Leiden en ongetwijfeld vergeet ik er nu nog wat.

Er is met regelmaat contact tussen verschillende fietskoeriersdiensten, die verenigd zijn in de Dutch Messengers Association. Koeriers delen, klanten delen, samen inkopen doen, kennis delen en uiteraard elkaar ontmoeten. Er worden er zogenaamde alleycat races georganiseerd. Een fietsrace waarin de deelnemers zo snel mogelijk verschillende opdrachten uit moeten voeren of verschillende checkpoints moeten bezoeken. Een fictief dagje fietskoerieren, zeg maar.

Naast professionele fietskoeriers nemen er allerlei fietsfanaten deel aan deze wedstrijden. Sommigen met thema, zoals rond Halloween, Valentijn of jaarlijks tijdens Dodenherdenking (ter nagedachtenis aan Annick van Hardeveld). Tijdens deze alleycats zijn punten te verdienen, er bestaat zelfs een heus klassement; het Kattenbak Klassement. En Nederlands, Europees of Wereldkampioen fietskoerieren? Dat kun je ook worden! Tijdens het ODCMC (Open Dutch Cycle Messenger Championship), ECMC (European Cycle Messenger Championship) en CMWC (Cycle Messenger World Championship).

De ene fietskoerier gaat vaker naar dit soort evenementen dan de andere, er zijn er die stad en (buiten)land afreizen. Voor sommigen is het gewoon een bijbaantje, maar voor de meesten is  het een ‘way of life’!

Ps. Wil je wel eens zien hoe zo’n alley cat eruit ziet? Dan is Line of Sight van Lucas Brunelle een aanrader! Lucas Brunelle filmt al sinds 2001 allerlei fietskoerierevenemtenten met twee camera’s op zijn helm. Spectaculaire shots vanuit de fietser gezien dus!

Lees tip:  Ruim 400 kilometer in 24 uur; gekkenwerk!

Author: Hanno

Fietskoerier | Shortcut Den Bosch | Duurzame ondernemer | Groen hart | Zadel als bureaustoel en de stad als kantoor

Share This Post On

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.