Genieten van eco kleding en design

Steeds meer grotere merken en winkelketens in de Nederlandse winkelstraten maken het mogelijk om oude gebruikte kleding of cosmetica in te leveren. Deze kleding kan worden gerecycled, doorgegeven worden aan anderen en gebruikt worden ten bate van een goed doel.

Zelfs een berg lompen levert tegenwoordig iets op. Met de vezels van oude stoffen kunnen weer nieuwe artikelen en producten worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde papiersoorten, maar ook aan jeans en schoonmaakdoeken.

Duurzaam design en mode

De meest duurzame manier van genieten van mode is minder kleding kopen, oude kleding weer doorgeven aan een tweedehands winkel of een goed doel en kiezen voor een collectie eigen kleding die goed genoeg van kwaliteit is om er jaren mee te doen.

Jouw kleding wassen op lage temperaturen, bijvoorbeeld met behulp van het ECO-wasprogramma op jouw wasmachine, geeft kleding een langer leven. Ook het gebruik van ecologisch verantwoorde wasmiddelen in een verpakking die gemaakt is van gerecycled materiaal, is een goede keuze.

Hoe meer je stilstaat bij de cyclus van gebruiksartikelen zoals kleding, hoe meer je kunt doen. Door te besparen op jouw vaste lasten en door te kiezen voor bijvoorbeeld de goedkoopste energieleverancier, hou je meer budget over om kwalitatief goede kleding te kopen met een lange levensduur. Door vaker voor het ECO-wasprogramma te kiezen, bespaar je bovendien ook al op energie.

Waar op letten bij het kopen van duurzame kleding?

Er zijn een aantal zaken waar je zelf op kunt letten bij het kopen van duurzame(re) kleding. Zo brengen zelfs mainstream winkels als de HEMA en C&A kledinglijnen op de markt gemaakt van ecologisch verantwoorde katoen. Check op het label van jouw kleding waar de artikelen van gemaakt zijn. En probeer zoveel mogelijk te ontdekken wat de visie is van jouw favoriete merk wat betreft het eerlijk betalen van de makers van jouw kleding.

Lees tip:  Top 7 Duurzame Kerstpakketten leveranciers
blog duurzame kleding Duurzaamheidskompas

Veel grotere merken vertellen op hun eigen websites hoe- en waar ze voor staan wat betreft een duurzame productiemethode. Daarnaast zijn er ook onafhankelijke websites zoals Rank a Brand die de merken onder de loep nemen rondom duurzaamheid en goede arbeidsomstandigheden. Of de verzamelwebsite Project Cece waar eerlijke eco kledingmerken te vinden zijn.

Minder kopen van een betere kwaliteit

Koop minder kleding, probeer te kiezen voor tassen en schoenen gemaakt van gerecyclede vezels en vegan materialen, koop zo min mogelijk gebleekt katoen en kies voor merken die hun artikelen in een goed gecontroleerde werkomgeving laten maken, tegen een eerlijk loon. Kies voor kleding van natuurlijke materialen zoals wol en katoen en vermijd leer en bont natuurlijk.

Duurzame vegan leer ?

Er is tegenwoordig een ruim aanbod aan vegan merken op de markt. Zelfs het bekende Engelse merk Chesterfield maakt tegenwoordig vegan versies van de bekende leren banken! Ook zijn er diverse schoenmerken die uitsluitend werken met materialen van plantaardige afkomst.

Wat kun je nog meer doen?

Kies voor de goedkoopste energieleverancier die windenergie levert (liefst uit Nederland), bekijk de opties voor zonnepanelen op je huis en leef en koop bewust. Zo maak je een mooie start voor een duurzamer leven als consument.

Waar let jij op bij het kopen van kleding? Vertel het ons hieronder!

-Deze blogpost is een samenwerking met PriceWise-

Afbeeldingen: Brunel Johnson en Artificial Photography via Unsplash   

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.