Gerecycled keramiek op Dutch Design Week

Onlangs was DK op de Dutch Design Week in Eindhoven. Wij houden natuurlijk altijd een oogje open voor duurzaam design. Er was veel aandacht voor hergebruik van oude spullen, materialen gemaakt uit gerecycled plastic en rubber en zelfs een 3D-printer die je gebruikte koffiebekertje omsmelt tot een designsieraad.

Een ontwerp dat er uitspatte was van Cor Unum, een keramiek productiehuis dat in ’s-Hertogenbosch is gevestigd: servies uit volledig gerecycled materiaal.

dutch design week keramiek duurzaamheidskompas.nl

Geen afval

Het servies uit de Reglaze-serie van Charlotte Landsheer wordt volledig vervaardigd uit restmaterialen uit het atelier. Alle restjes klei worden bijeen geraapt om de schalen, borden en bekers te vormen. Zo wordt niks verspild en krijgt het afval een laatste bestemming. Op de onderzijde is dit ideaal ingekerfd om ook de gebruikers daaraan te herinneren.

De natuur aan het werk

Naast de klei wordt ook het glazuur gewonnen uit resten. De afvalbak waarin allerlei kleuren glazuur terecht komen wordt aan het einde van de week geleegd. Wanneer dit gemengd wordt ontstaat de karakteristieke bruine kleur van het servies. Doordat de tint per week licht verschilt krijgt het servies een natuurlijk gemengde kleur.

Waar het glazuur voorheen als chemisch afval afgevoerd en vernietigd werd, blijft het nu binnen het atelier.

dutch design week keramiek duurzaamheidskompas.nl

Oma’s weck in een nieuw jasje

Ook geweldig leuk zijn de lampen gemaakt van een oude weckpot. Een vondst van een hele partij ouderwetse weckpotten vormde de basis voor de ontwerpen van Kranen en Gille Designers. Hieruit kwamen onder andere vazen met moderne keramische opzetstukken en een retro tafellamp.

Hier is de weckpot ondersteboven geplaatst op een door het atelier ontworpen onderstel van keramiek. De weckpot is gematteerd zodat de lamp een mooi diffuus licht afgeeft. Leuk detail: de originele klemmen en rubberen ring zijn gebruikt als bevestiging.

Cor Unum is een keramisch atelier in ‘s-Hertogenbosch waar met veel passie en vakmanschap prachtig keramiek van nationaal en internationaal gekende ontwerpers wordt vervaardigd. Bezoek de website of zie de mensen van Cor Unum zelf aan het werk op de open dagen in november.

dutch design week keramiek duurzaamheidskompas.nl

Afbeeldingen: Duurzaamheidskompas.nl (Milou Wijsbeck), Cor Unum

Author: Milou

Architect | Van haar passie haar beroep gemaakt | Leergierig | Eens per week op de yogamat te vinden | Duurzaam bouwen als vanzelfsprekendheid | Droomt van een eigen moestuin

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.