Gevaar in cosmetica!

Giftige stoffen die we op en om ons lijf gebruiken komen hier niet vanzelf vanaf. Om schade te voorkomen moet het  lichaam deze stoffen verwerken. De chemische stoffen die we inademen of op smeren, worden veelal opgenomen in het bloed  en gedeactiveerd door de lever. Hierna verlaten de stoffen het lichaam via transpiratie, urine of de ontlasting.

Schadelijke stoffen zoals aangetroffen in chemische nagellak kunnen veel overlast veroorzaken voor de lever. Hoe vaker  een mens wordt blootgesteld aan deze stoffen hoe moeilijker het is voor de lever om deze te blijven verwerken. Een overbelaste lever kan ernstige gezondheidsproblemen tot gevolg hebben. Om deze reden wordt het sterk aanbevolen het blootstellen aan chemische stoffen zoveel mogelijk te beperken. Voor zwangere en zogende vrouwen en kinderen is het zelfs noodzakelijk om contact geheel te vermijden!

Sante_Duurzaamheidskompas
Veilige alternatieven

Het gebruiken van een veiligere nagellak is een goede start. Zie mijn reviews over Kure Bazaar en Sante, duurzame en vooral natuurlijke merken nagellak die je met een gerust hart kunt blijven gebruiken.

Zie hieronder de lijst van giftige en schadelijke stoffen die in diverse cosmetica, zoals nagellak wordt verwerkt. Koop liever producten waar deze ingrediënten niet in voorkomen. Dit lijstje is slechts een begin en zal regelmatig aangevuld worden door andere middelen die je beter links kunt laten liggen.

Dibutylftalaat (dibutyl phthalate)
Ook wordt er in chemische nagellak gebruik gemaakt van dibutylftalaat (dibutyl phthalate in het Engels), een weekmaker die onder andere het afbladderen van de lak tegengaat. Het middel kan zorgen voor geboorte afwijkingen als deze stof in contact komt het het ongeboren kind, studies met dieren hebben dit aangetoond. Tevens zorgt deze stof ervoor dat stoffen sneller worden opgenomen door de huid (dus ook de slechte chemische stoffen).

Lees tip:  'Poison plastic' in kinderspeelgoed

Tolueen en xylene
Petroluim gebaseerde goedjes die worden toegepast bij het oplossen van organische stoffen, zoals hars en vet. Deze ontvlambare vloeistof is giftig en wordt gelinkt aan kanker. Blootstelling van onder meer zwangere vrouwen aan deze stoffen wordt dan ook sterk afgeraden.

Formaldehyde (of Methanal)
Formaldehyde is een conserveringsmiddel in gasvorm met een sterke, onaangename geur. Deze zeer schadelijke stof is bewezen kankerverwekkend.

Colofonium hars
Deze hars wordt gewonnen uit de hars van diverse soorten naaldbomen. Veel mensen hebben of ontwikkelen een allergie tegen colofonium wat eczeem kan veroorzaken. Bij mensen die reeds te kampen hebben met eczeem kunnen deze klachten juist verergeren.

 

Wij hopen dat deze informatie overtuigend genoeg is om je te weren van schadelijke nagellakken. Door het gebruik van meer verantwoorde nagellak spaar je niet alleen het milieu, maar ook je eigen gezondheid en die van je naasten. Overigens hoef je het voor de prijs niet te laten, het verschilt namelijk niet veel!

Author: Sophia

Communicatie | Schrijver | Keukenprinses | Fan van duurzame gadgets | Verantwoorde cosmetica | Trend watcher op het gebied van duurzaamheid| Mijn kinderen verdienen het beste!

Share This Post On